Uusimmat

Uusi iPhone SE on lähes isoveljiensä veroinen, mutta ei aivan

22.03.2016 17:39 Juha Kokkonen

iphonemallisto-220316

Apple julkisti eilen illalla uuden iPhone SE -älypuhelimen, joka sijoittuu kooltaan iPhone-malliston alapäähän. Se korvaa 2,5 vuotta vanhan iPhone 5s -mallin, joka on ollut myynnissä näihin päiviin saakka. Teknisiltä ominaisuuksiltaan SE on mielenkiintoinen cocktail uutta ja vanhaa. Apple ei käynyt julkaisun yhteydessä läpi uutuuden kaikkia yksityiskohtia, joten päätimme paneutua niihin hieman tarkemmin Applen sivujen ja muiden netissä liikkuvien tietojen pohjalta.

Fyysisiltä mitoiltaan SE on identtinen 5s-mallin kanssa, joka tietää hyvää ainakin oheistarvikkeiden yhteensopivuuden kannalta. Muodot eivät täten kuitenkaan ole aivan yhteneväiset muun malliston kanssa. Alumiinikuoret ovat identtiset 5s:n kanssa reunojen viimeistelyä ja takakuoren logon toteutustapaa lukuun ottamatta. SE:ssä metallikuorien reunat ovat mattapintaiset, kun taasen 5s:ssä ne ovat kiiltävät. Logo on puolestaan SE:ssä erillinen upotus, kun taasen 5s:ssä se on seripainettu.

Rautapuolella iPhone SE noudattaa keskeisiltä osin viime syksynä esiteltyjen iPhone 6s -mallien linjaa. Järjestelmäpiirinä on sama suorituskykyinen Apple A9 ja RAM-muistia on kaksi gigatavua. Myös kamera on 6s-malleista tuttu 12 megapikselin yksilö. Pienemmästä koostaan huolimatta SE:hen on mahdutettu vain 73 mAh iPhone 6s -mallia pienempi akku, jolle luvataan yhtä hyvät toiminta-ajat isoveljen kanssa. Lähemmin ominaisuuksia tarkasteltaessa myös eroja alkaa löytyä ja jotkut niistä ovat jopa hieman yllättäviä.

SE:n näyttö on nelituumainen ja sen tarkkuus on pysynyt samalla tasolla 5s-mallin kanssa. Apple ei ole nähnyt tarpeelliseksi nostaa näyttötarkkuutta iPhone 6s -mallin tasolle, vaikka HD-tarkkuus ei olisi nykypäivänä yliampuvaa edes pienessä nelituumaisessa ruudussa. Lisäksi SE:n näyttö ei myöskään tue kätevää 3D Touch -tekniikkaa, joka esiteltiin 6s-mallien yhteydessä viime syksynä. Näytön alla sijaitsevaan kotinäppäimeen on integroitu Touch ID -sormenjälkitunnistin, mutta se perustuu vanhempaan, hitaampaan ja epätarkempaan ensimmäisen sukupolven tekniikkaan.

LTE-yhteyden osalta SE jää puoleen 6s-mallien 300 Mbit/s latausnopeudesta. Myös WiFi-yhteyden maksiminopeus on 6s-malleja puolta pienempi ja siitä puuttuu MIMO-tuki. FaceTime-etukamera on jostain syystä vielä iPhone 5s:ääkin heikompaa tekniikkaa: 1,2 megapikselin etukamera f2.4-aukkosuhteella on tuttu 3,5-vuotta vanhasta iPhone 5 -mallista. Sensoriosastolta Apple on jostain syystä jättänyt pois barometrin, jota käytetään korkeuden mittaamisessa.

Yhteenvetona uusi iPhone SE tarjoaa kompakteihin kuoriin pakatun sekoituksen iPhone 5:n, 5s:n ja 6s:n ominaisuuksia. Muotoilullisesti tarjolla ei ole mitään uutta, mutta rauta on suurimmilta osin nykypäivän huipputasoa. Tietyt puutteet 6s-malleihin nähden ovat ymmärrettävissä selvästi edullisemman hintalapun myötä. Kyseessä ei selvästikään ole ainoastaan pienin iPhone, vaan myös muuta mallistoa edullisempaan hintaluokkaan asemoitu malli.

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat