UUSIMMAT

Uusin päivitys tuo myös yleisimmät neliöstä poikkeavat kuvasuhteet Instagramiin

29.08.2015 13:59 | Juha Kokkonen | 14

Instagram 7.5

Sosiaalisen kuvanjakopalvelu Instagramin tavaramerkkinä on alusta asti ollut ”taiteellinen” neliskulmainen kuvakoko, joka on sekä ihastuttanut että vihastuttanut käyttäjiä. Välillä neliöksi rajattu kuvan muoto saattaa olla hankala, sillä perinteisillä 4:3 tai 16:9 kuvasuhteilla rajatuista otoksista ei välttämättä saa mahtumaan oleellista sisältöä neliön muotoiselle alalle. Tästä syystä osa käyttäjistä onkin hiljalleen siirtynyt käyttämään kuvanmuokkaussovelluksia, joiden avulla otoksesta saa neliön muotoisen version lisäämällä ylä- ja alareunaan tarvittavat reunukset.

Ehkäpä käyttäjien osoittamasta suuntauksesta johtuen Instagram on vihdoin päättänyt luopua neliöpolitiikastaan ja julkaissut sovelluksestaan Androidille ja iOS:lle uuden 7.5-version, jolla kuvan voi lisätä myös alkuperäisessä kuvasuhteessaan. Uudistus koskee myös videoita, eli myös videot on mahdollista näyttää myös alkuperäisessä laajakuvasuhteessaan. Pystysuuntaisissa kuvissa kuvasuhde on tosin rajattu 4:3 otoksiin. Käyttäjäprofiilien kuvaruudukoissa otokset näkyvät edelleen neliöinä siistin ulkoasun säilyttämiseksi.

Instagram Blog, Thinking Outside the Square: Support for Landscape and Portrait Formats on Instagram

Keskustelu

Instagramia käyttämättömänä otsikko hämäsi, sillä luulin ettei suorakulmaisia kuvia ole saanut ennen ollenkaan vaan jotain pyöreitä/vinokulmaisia olisi ollut pakko käyttää tähän asti. :D

Paska otsikko, koska kaikki kuvat ovat "suorakulmioita". Kysehän on vain mittasuhteiden rajoitusten poistamisesta.

Turhaa vittuilua taas, liity edes mitenkään itse uutiseen. Veikkaisin että sanan "suorakulmio" kuullessaan ihminen ajattelee ensin geometrista kuviota, jossa vastakkaiset sivut ovat yhtä pitkät ja yhdensuuntaiset eli itse suorakulmio kuviota. Vasta tämän jälkeen alkavat miettiä, että myös neliö kuuluu suorakulmioihin…

Pohdin myös muita otsikointivaihtoehtoja, mutta kuvasuhteiden mainitseminen teki otsikon hankalaksi tulkita, joten päädyin tähän nyt käyttäämääni. Ja otsikkohan pitää täysin paikkaansa – itse uutisesta löytyy sitten lisätietoa aiheesta.

Arvasin heti, mitä otsikolla tarkoitettiin, mutta huomasin kyllä minäkin heti sen, että onhan yhdenlainen suorakulmio, neliö, hyväksytty tähänkin asti. Ymmärrän hyvin Kokkosta, sillä tässä tapauksessa ei ole ihan helppo keksiä otsikkoa, josta kävisi ytimekkäästi selville uutisen tärkein sisältö, ja joka olisi myös ristiriidaton. Asia helpottuu, kun luopuu suorakulmio-sanasta. Esimerkiksi näin:
– Ei enää vain neliö: uusin Instagram-päivitys vapauttaa kuvasuhteen

Niille joiden mielestä asiasta ei olisi saanut huomauttaa: Kaikenlaisista virheistä uutisjulkaisuissa saa aina huomauttaa, ja oikea journalisti ottaa asialliset huomautukset aina nöyrästi ja kiittäen vastaan. Häntä harmittaa virhe, ei se, että siitä huomautetaan. Tässä tapauksessa otsikko sisältää epäsuoran väitteen, että neliö ei ole suorakulmio. Tuo väite on tietenkin virheellinen, ja on vaikea nähdä sen korjaamatta jättämiselle järkevää perustelua. Asian suuruutta ei pidä liioitella, mutta ei se läheskään mitätön ole. Ja onhan kyse sentään tekniikan alan julkaisusta.

FlyingAnterolle: olen itsekin alkanut jättää aukaisematta juttuja, joiden otsikot ovat tuota tyyppiä kuin esimerkeissäsi. Toivottavasti yhä useampi alkaa tehdä saman. Valitettavasti itse juttutekstitkin ovat nykyisin monesti kehnoja. Asioita vääristellään tarkoituksellisesti, ja usein selvästikin vain siksi, että lukija kokisi voimakkaamman tunne-elämyksen. "Uutisviihde" on aika hyvä nimi asialle.

"tuo suorakulmion muotoiset kuvat Instagramiin" ei pidä paikkaansa, koska kaikki Instagramin kuvat ovat suorakulmion muotoisia. Pilkun viilaamista, mutta totta. Ja ihmiset tulevat siitä narisemaan, joten todennäköisesti helpompi tapa olisi vain muuttaa se otsikko. Tuo otsikko ei tällä hetkellä ole mikään hyvin keksitty sanaleikki (jos se olisi, niin ymmärtäisin, että se olisi hauska pitää), joten ei ole mitään suurta syytä olla muuttamatta sitä. Se on sinänsä loistavaa, että otsikossa sanotaan suoraan mistä on kyse eikä kalastella klikkejä. Ja kuten sanottu yllä, niin tuo otsikon virhe ei ole mikään mitätön saivarteluseikka, vaan ihan oikea tekninen virhe. Joten ehkäpä siinä voisi käyttää vaikka tuota ilmaisua "vapauttaa kuvasuhteen" tai "luopuu neliöpakosta" tai jotain vastaavaa.

Noh, kun tämä virheellinen otsikointi aiheutti muutamissa niin suurta mielipahaa, niin koitin muuttaa sen nyt vähemmän väärin ymmärrettävissä olevaan muotoon :D Kuten jo aiemmin sanoin, tuota otsikkomuotoa tuli kyllä ennakkoon mietittyä tavallista enemmän ja arvasin, että joku saattaa siihen tikkunsa tökätä.

Juha Kokkonen

Noh, kun tämä virheellinen otsikointi aiheutti muutamissa niin suurta mielipahaa, niin koitin muuttaa sen nyt vähemmän väärin ymmärrettävissä olevaan muotoon :D

Ei se ainakaan minussa niinkään mielipahaa aiheuttanut, vaan pikemmin synnytti velvollisuudentunteen kantaa korteni kekoon teknisen termiympäristömme tason ylläpitämiseksi :-)

Juha Kokkonen

Kuten jo aiemmin sanoin, tuota otsikkomuotoa tuli kyllä ennakkoon mietittyä tavallista enemmän ja arvasin, että joku saattaa siihen tikkunsa tökätä.

Älä sinäkään pahoita mieltäsi :-) Se alkuperäinen oli sinänsä tyylikäs otsikko. Teet Taskumurossa muutenkin mielestäni hyvää työtä, ja olet vieläpä parantanut tasaisesti. Kun pyrkii laatuun, se näkyy ja sitä arvostetaan. Palaute satunnaisista virheistä kertoo siitä, että sivustoa pidetään tärkeänä. Ihan kuin missä tahansa yrityksessä, palautetta kannattaa kuunnella tarkasti – varsinkin silloin kun se poikkeaa omista näkemyksistä.

Teenpä nyt itsekin selväksi ettei tarkoitukseni tosiaan ollut tuomita otsikkoa, vaan ihan oikeasti hämäännyin sanavalinnasta kun en Instagramia sen kummemmin tunne kuin että se on jonkinlainen valokuvien jakopalvelu ja kuullut sen olevan surullisen kuuluisa filttereistään… Mutta en tiennyt kuvasuhteiden rajoituksista ja ajattelin ensimmäisenä että suorakulmioiden sijaan kuvat näkyisivät esimerkiksi ympyröinä. Saa pitää tyhmänä.

Joka tapauksessa Kokkosen jutut ovat pääsääntöisesti mitä mainiointa luettavaa, ja mies myös vastaa kohteliaasti kysymyksiin sekä tietysti ottaa kritiikin asiallisesti kuten tälläkin kertaa. :)

Vierailija

Otsikko oikein ytimekäs ja selkeä, kiitos! Jatkakaa vain samaan malliin. Asiallista otsikointia näkee nykyään aivan liian vähän. Pyrin boikotoimaan jatkossakin seuraavankaltaista otsikointia käyttäviä sivustoja:

  • "Instagram luopui merkittävimmästä rajoituksestaan"
  • "Instagram sai kaivatun muutoksen"
  • "Instagram ei ole enää entisensä – luopuu ikävästä rajoitteesta"

Näistä puuttuu vaan " – katso kuvat!" loppukaneetti :P

Muropaketin uusimmat