UUSIMMAT

Yle: Turing aloittaa älypuhelimensa valmistuksen Salossa

26.02.2016 10:20 | Juha Kokkonen | 21

Turing Phone

Ylen saamien tietojen mukaan yhdysvaltalainen Turing Robotic Industries aikoo aloittaa älypuhelinten valmistuksen Salon entisillä Nokian tehtailla. Tiedon kerrotaan olevan peräisin suoraan Turingin toimitusjohtajalta Syl Chaolta. Valmistuksen kerrotaan alkavan jo huhtikuun aikana ja samalla yrityksen kerrotaan siirtävänsä myös pääkonttorinsa Saloon.

Turingin toimitusjohtajan mukaan yritys siirtyy Suomeen erityisesti maan sähköistä viestintää koskevan lainsäädännön vuoksi, kertoo Yle. Chaon mukaan se takaa tiedonsiirron yksityisyyden, joka on Turingin tuotekonseptille erityisen keskeinen asia. Yrityksen tarkoituksena on valmistaa tänä vuonna yli 300 000 puhelinta, joiden odotetaan synnyttävän suomeen jopa 3000-6000 työpaikkaa.

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko kertoo Ylelle olevansa varovaisen positiivinen Turingin saapumisesta Saloon. Neuvotteluja asiasta on kuulemma käyty jo viime syksystä alkaen. Syntyvien työpaikkojen määrän suhteen Rantakokko haluaa olla varovainen ja hän arvioi yrityksen työllistävän lopulta satoja ihmisiä. Rantakokon mukaan Salosta löytyi Turingille toimiva kokonaispaketti – työntekijät, tilat ja toimintaympäristö.

Viime vuonna joukkorahoituksen avulla käyntiin polkaistu Turing Phone -älypuhelin keskittyy tietoturvaan sekä kestävyyteen. Vedenkestävän Turing Phonen runko on titaaniakin vahvempaa Liquidmetal-metalliseosta ja USB-liitäntä on korvattu tietoturvan vuoksi Wallaby Magstream -liitännällä. Persoonallisesti muotoillun laitteen tekniseltä osastolta löytyy mm. 5,5-tuumainen Full HD -näyttö, Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 16, 64 tai 128  Gt tallennustilaa, LTE-yhteydet, 13 megapikselin takakamera, kahdeksan megapikselin etukamera, sormenjälkitunnistin sekä 3000 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä Turing Phonessa tulee toimimaan suomalaisen Jollan Sailfish OS.

Yle, Yhdysvaltalaisyritys aloittaa puhelinten valmistuksen Salossa

Yle, Salon kaupunginjohtaja iloitsee uusista työpaikoista: ”Salosta löytyy koko paketti”

Turing Phone -esittelysivu

Keskustelu

Hyvä asia, vaikka taka ajatuksena voi olla että USA haluaa Jollan käyttöjärjestelmän pois markkinoilta. Pikkuyritys ja suuri konkurssi, siinä menee Jollakin samalla.

antilope

Hyvä asia, vaikka taka ajatuksena voi olla että USA haluaa Jollan käyttöjärjestelmän pois markkinoilta. Pikkuyritys ja suuri konkurssi, siinä menee Jollakin samalla.

Eli Turing firmalla on taka-ajatuksena siirtää sekä tuotanto, että pääkonttori suomeen, adoptoida Sailfish OS ja lopulta kadota markkinoilta kokonaan jotta Sailfish myös katoaa? Kerrassaan ainutlaatuinen liikeidea.

Koko Turing phone kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Vähän joutuu kyllä odottamaan ja katsomaan mihin homma oikeasti johtaa.

Skeptisyysasteen mukaan näistä start-upeista saa sitten höylätä nollia pois. No jos edes jokunen puhelin ja työpaikka saataisiin aikaan.

Vinkeätä sinänsä että sekä Fairphone ja Turing Phone olisivat lähdössä Sailfish kelkaan. Toisaalta molemmat luurit ovat suunnattu käyttäjille, joille ei toistaiseksi ole ihan täydellistä vaihtoehtoa olemassa. Fairphone niille, jotka eivät halua vaihtaa puhelinta vuosittain ja TP niille, jotka tuskin muutenkaan haluavat asentaa puhelimeensa muita kuin omia tai vähintää itse kääntämiä softiaan.

Epäilen kyllä että kovin monta työpaikka ei salossa tulla näkemään kun tuote on sen verran erikoinen että määrät ovat pienet.
Tietysti se on salon kaupungille pieni helpotus kun työttömiä on siellä aika monta.
Toivottavasti jolla pysyy pystyssä sen verran kauan että saavat tuotannon käyntiin.

Tässä on nyt joku mittakaavavirhe jossain.

Puhelimen valmistaminen maksaa n. 5-20euroa (+ komponentit päälle, kokonaishinnan ollessa 20-200 euroa, mutta komponentteja ei salossa tulla tekemään, vaan ainoastaan kokoonpanoa, joten se raha menee kiinaan ja taiwaniin).

300 000 puhelimen valmistus voi työllistää ehkä vähän toista sataa henkeä ihan maksimissaan, mutta jos kyse ei ole jostain uusista ihmeellisistä Vertu-kopioista, ei tuolla syntyvällä liikevaihdolla yksinkertaisesti pysty maksamaan palkkoja useammille.

300 000 * 50eur / luuri -> 15 miltsiä. Yksi teollinen työpaikka maksaa ainakin 50 000euroa -> 300 työpaikkaa aivan maksimissaan.

Niin, sitähän se Salon kaupunginjohtajakin tuossa sanoo Ylelle, että puhutaan lopulta ehkä sadoista työpaikoista, ei tuhansista. En tiedä mistä hatusta tuo Turingin toimari on nuo työllistymisluvut vetänyt.

Tästäkään valmistajasta en olisi varmaan koskaan edes kuullut ellei se olisi tullut Suomeen.
Luulisi sellaisten puhelinten myynnin olevan aika vaikeata, joista asiakkaat eivät edes tiedä mitään.
Miten noilla ennustetuilla myyntimäärillä toiminta voi olla mitenkään kannattavaa, kun edes miljoonan luurin myynti ei tunnu riittävän.

ziltoid

http://www.digitoday.fi/mobiili/201…sketaan-tuhansien-sijaan-sadoissa/20162239/66

pieni laskennallinen virhe tuossa työllistymisessä

Laskennassa vai tulkinnassa, ~300k palikkaa vuodessa on ~1000 palikkaa päivässä. Koska joka päivälle ei tarvita uusia työntekijöitä niin tuolla logiikalla tehdäs työllistäisi sen 10-20 työntekijää ekana vuonna.

antilope

Hyvä asia, vaikka taka ajatuksena voi olla että USA haluaa Jollan käyttöjärjestelmän pois markkinoilta. Pikkuyritys ja suuri konkurssi, siinä menee Jollakin samalla.

Tässä viestissä sen sijjaan on taka_ajatuksena aivan liian suuri annostus foliopaperia.

ziltoid

http://www.digitoday.fi/mobiili/201…sketaan-tuhansien-sijaan-sadoissa/20162239/66

pieni laskennallinen virhe tuossa työllistymisessä

Siis kenen toimesta tuo virhe on tehty? TP:n? Salon? Sen joka tuosta off-the-record puhui Ylelle? Aika vakuuttavalla pohjalla.

USB-liitäntä on korvattu tietoturvan vuoksi Wallaby Magstream -liitännällä.

Millähän perusteella joku poropietariliitäntä on tietoturvallisempi kuin USB? Koska siihen sopii vain firman kaapelit? Niitä varmasti löytää vaikka eBaysta jos tarve vaatii.
Jos liitännästä on jotenkin ohjelmallisesti estetty mitä sillä voi tehdä, luulisi saman onnistuvan USB:lläkin.

USB:lla (ja FireWire:lla) pääsee muokkaamaan laitteen keskusmuistia käyttiksen ohi.

Voi kun tämä toteutuisi. Hieman epämääräiseltä toiminta vaikuttaa, tosin kait aloittavilla yrityksillä on muutakin tekemistä kuin yleisölle tiedottaminen. Onko Jolla tiedottanut Sailfihin lisensoinnista TRI:lle vai toisinpäin?

Kuitenkin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006 harkitsisin uuden puhelimen ostoa. Ovat Antero ja Win olleet sen verran pahoja pettymyksiä Meegon jälkeen. Apple vielä kokeilematta, Sailfishiä kokeillut ja pidän edelleen elepohjaisesta järjestelmästä. Jollan luurin rauta vaan alkaa olla jo vanhentunutta, varsinkin kamera on kertaluokkaa huonompi kuin esim Pureview Lumiat.

User-ID #1234

USB:lla (ja FireWire:lla) pääsee muokkaamaan laitteen keskusmuistia käyttiksen ohi.

USB2:ssa ei suoraa DMA-siirtoa laitteilta ollut isäntälaitteen muistiin, firewiressä on (tämä oli oleellinen syy, miksi nimellisesti 400 Mbit/s firewire oli käytännön käytössä nopeampi kuin 480 Mbit/s USB2).

Ja Firewirestäkin DMA:n saa pois päältä.

Tosin "orjalaitteelle" tilanne on tietysti eri.

Mutta ainahan sille ulkoiselle väylälle voisi toteuttaa virtuaalimuistinhallinnan, ja päästää se käyttämään muistia vain sen kautta. Toki ongelma on sitten, jos olemassaolevat piirit ei sitä toteuta.

Kyllähän usb on tietoturvan kannalta ongelmallinen, mutta suurimman osan ongelmista pystyy kiertämään ohjelmallisesti käsittelemällä kaikkia usb-laitteita potentiaalisesti vihamielisinä. Esimerkiksi whitelist yhdistettynä luvan pyytämiseen käyttäjältä voisi olla toimiva ratkaisu.
Olen silti yllättynyt jos tuolta valmistajalta tulee puhelimia myyntiin saakka. Oikeasti tietoturvallisen puhelimen suunnitteleminen ei ole mitenkään triviaalia. Lähestymistapa tässä puhelimessa tuntuukin olevan "security by obscurity".

Näytä kaikki kommentit
SShadow

Seuraava Sunny Car Center / Jurasse Park?
Toivotaan nyt kuitenkin että sieltä tulee oikeita puhelimia ja määrissä. En nyt lähde kuitenkaan sijoittamaan ennen kuin toimarin puheet kuulostaa realistisilta.

Turun Sanomien jutun perusteella Sunny Carilta vaikuttaa. Sitä luulisi, että nykyaikana ei enää onnistu se, että joku helppoheikki puhuu bulshittiä, koska tokihan valveutunut sijoittaja tarkistaa kaikki faktat ja tyyppien edelliset touhut.

Muropaketin uusimmat