Uusimmat

Nokia haluaa Lenovon tuotteet myyntikieltoon – Lenovon mielestä yli 50 kertaa liian korkea lisenssimaksu

21.10.2020 20:28 Markku Leppilampi

Nokialla ja Lenovolla on ollut patentteihin liittyviä kiistoja jo pidemmän aikaa. Nokia sai vastikään ainakin erävoiton Saksassa.

Münchenissä toimiva tuomioistuin päätti syyskuussa, ettei kiistan kohteena olevia patentteja sisältäviä Lenovon tuotteita saa myydä enää Saksassa. Nokia haluaa määräyksen nyt toimeenpantavaksi. Patenttikiista liittyy H.264 -videopakkausstandardiin, jota käytetään laajalti niin älypuhelimissa, tableteissa kuin tietokoneissakin.

Lenovon mielestä Nokia ei ole lisensoinut teknologiaansa reiluin ehdoin Lenovolle eikä myöskään kolmansille osapuolille, jotka hyödyntävät H.264 -patentteja. Saksalainen tuomioistuin kuitenkin katsoi, että Nokia on noudattanut FRAND-säännöksiä, jotka toimivat reilujen ja syrjimättömien lisensointien turvana.

Nokian mukaan Lenovo on ollut haluton käymään keskusteluja lisensoinneista. Suomalaisyrityksen mielestä ongelma saadaan ratkaistua, jos Lenovo hyväksyy vastuunsa ja suostuu maksamaan patenteista reiluin ehdoin. Lenovon mukaan Nokian vaatima lisenssimaksu on kuitenkin yli 50 kertaa liian korkea.

Bloombergin mukaan Nokian vaatimuksella lopettaa Lenovon tuotteiden myynti Saksassa on riskinsä, sillä jos ylempi oikeusaste päättää kumota päätöksen, Nokia saattaa joutua maksamaan Lenovolle suuret korvaukset menetetyistä myyntituloista. Toisaalta uhka Lenovon tuotteiden myymisen lopettamisesta Saksassa saattaa tuoda osapuolet yhteiseen neuvottelupöytään.

Nokialla ja Lenovolla on meneillään oikeuskiista patenteista parhaillaan myös Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Intiassa. Aiemmin Nokia haastoi Applen oikeuteen patenttirikkomuksista ja sai vuonna 2017 noin 1,7 miljardin euron korvaukset.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat