Nokia MeeGon tarina

10.10.2012 10:25 | Sampsa Kurri

Dear international readers!

The English translation of the article can be found here and was made with the help of our active readers and users from our MuroBBS forums. Special thanks to Aleksi Vänttinen.

 

Nokia MeeGon tarina

Nokia julkaisi 11. helmikuuta 2011 uuden strategian ja solmi yhteistyösopimuksen Microsoftin kanssa. Nokian uudeksi älypuhelinalustaksi valittiin Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmä. MeeGosta tuli avoimen lähdekoodin mobiilikäyttöjärjestelmäprojekti, jota hyödynnettäisiin pitkällä aikavälillä seuraavan sukupolven laitteiden, alustojen ja käyttökokemusten markkinoiden tutkimiseen.

Käytännössä strateginen kumppanuus Microsoftin kanssa sinetöi vuoden 2010 alusta yhteistyössä Intelin kanssa kehitetyn MeeGo-käyttöjärjestelmän kohtalon Nokialla. Uuden strategian ilmoituksen myötä MeeGo hylättäisiin ja kahden vuoden kehityksen tuloksena myyntiin tulisi yksi laite.

Viikko ennen Nokian uuden strategian paljastamista julkisuuteen vuoti toimitusjohtaja Stephen Elopin muistio yrityksen työntekijöille. Elop kuvaili Burning Platform -muistiossaan Symbianin ja MeeGon ongelmia sekä yrityksen heikkoa kilpailukykyä ekosysteemeissä Appleen ja Googleen verrattuna.

Todellisuudessa tilanne Nokialla ja MeeGon kehityksessä oli parin viimeisen vuoden aikana ollut niin sekava, että monien mielestä uuden strategian ilmoittaminen saattoi olla jopa ratkaiseva tekijä N9-puhelimen valmistumiseen. Rajun kolauksen kokeneella MeeGo-tiimillä ja nokialaisilla oli vain yksi selkeä päämäärä, saada MeeGo-pohjainen tuote valmiiksi ja myyntiin vuoden 2011 aikana.

Nokia on ollut hyvin vaitonainen MeeGon kehityksestä. Nettiin vuotaneissa kuvissa on nähty muun muassa QWERTY-näppäimistöllinen N9, jonka odotettiin palauttavan Nokia älypuhelinmarkkinoiden terävimpään kärkeen.

Nokian ja Microsoftin kumppanuuden ja Windows Phone -älypuhelinstrategian myötä MeeGo-tiimi ajettiin alas N9-puhelimen julkaisun ja parin ohjelmistopäivityksen jälkeen reilussa vuodessa. Lopulta myös edullisiin puhelimiin kehitetty Linux-pohjainen Meltemi-käyttöjärjestelmä haudattiin ja kaikki voimavarat on keskitetty Windows Phoneen. Olemme seuranneet TaskuMurossa aktiivisesti Nokian älypuhelimien sekä Linux-pohjaisten Maemon ja MeeGon kehitystä. Koska tavanomainen tiedonhankinta ei ollut MeeGon taustojen selvittämisessä mahdollista, jätimme kesällä 2012 MuroBBS-keskustelupalstalle viestin, jossa pyysimme MeeGo-kehityksen parissa työskennelleitä nokialaisia kertomaan tarinansa.

Saimme useita yhteydenottoja Nokian entisiltä ja nykyisiltä työntekijöiltä, jotka toivoivat, ettei heidän nimiään tai työtehtäviään paljastettaisi eikä suoria lainauksia käytettäisi. Tähän artikkeliin haastateltiin kymmentä Nokian nykyistä tai entistä työntekijää.

Oikeilla kysymyksillä Nokian iso MeeGo-palapeli alkoi hahmottua. Tarinassa on pyritty keskittymään haastateltujen antamiin tietoihin ja lausuntoihin sekä välttämään kirjoittajan omia mielepiteitä ja tulkintoja. Olemme parhaamme mukaan varmistaneet ja verranneet eri lähteiltä saatuja tietoja keskenään sekä yhdistäneet niitä vuosien varrella nettiin vuotaneisiin tietoihin. Lukijan on syytä ymmärtää, että haastateltavat työskentelivät työympäristössä ja projekteissa, jotka usean vuoden kehitystyön jälkeen hylättiin. Taustalla on menetettyjä työpaikkoja, epäonnistumisia ja katkeruutta, sillä Nokialta on viimeisen vuoden aikana Suomessa irtisanottu noin 5000 työntekijää.

 

Nokia MeeGon tarinan kirjoittaja

TaskuMuron Nokia MeeGon tarinan on kirjoittanut Sampsa Kurri. Tampereen teknillisestä yliopistosta tietotekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Kurri perusti tietotekniikkaan keskittyvän Muropaketti-sivuston vuonna 1999. Nykyään Muropaketti on Otavamedian omistama verkkopalvelu ja Kurri tuottaa sisältöä ja auttaa sivuston kehittämisessä perustamansa io-media Oy:n kautta. Palautetta artikkelista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen sampsa.kurri [a] https://muropaketti.com.

Artikkelin kirjoittaja ei omista Nokian tai muiden artikkelissa esiintyvien yritysten osakkeita.

Sisältö

 1. Nokia MeeGon tarina
 2. Nokia ennen MeeGoa: OSSO ja Maemo
 3. Nokia Maemo + Intel Moblin = MeeGo
 4. Harmattan, Maemo 6 & käyttöliittymän ongelmat
 5. Nokialla kehitetyt Harmattan- ja MeeGo-laitteet
 6. Nokian ja Intelin yhteistyö
 7. Stephen Elop Nokian toimitusjohtajaksi 2010
 8. Palava lautta ja Nokian uusi älypuhelinstrategia (Helmikuu 2011)
 9. Jolla jatkaa Nokian MeeGo-kehitystä
 10. Loppusanat
 11. English version: The story of Nokia MeeGo