UUSIMMAT

Nokia MeeGon tarina

10.10.2012 10:25 | Sampsa Kurri

Dear international readers!

The English translation of the article can be found here and was made with the help of our active readers and users from our MuroBBS forums. Special thanks to Aleksi Vänttinen.

 

Nokia MeeGon tarina

Nokia julkaisi 11. helmikuuta 2011 uuden strategian ja solmi yhteistyösopimuksen Microsoftin kanssa. Nokian uudeksi älypuhelinalustaksi valittiin Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmä. MeeGosta tuli avoimen lähdekoodin mobiilikäyttöjärjestelmäprojekti, jota hyödynnettäisiin pitkällä aikavälillä seuraavan sukupolven laitteiden, alustojen ja käyttökokemusten markkinoiden tutkimiseen.

Käytännössä strateginen kumppanuus Microsoftin kanssa sinetöi vuoden 2010 alusta yhteistyössä Intelin kanssa kehitetyn MeeGo-käyttöjärjestelmän kohtalon Nokialla. Uuden strategian ilmoituksen myötä MeeGo hylättäisiin ja kahden vuoden kehityksen tuloksena myyntiin tulisi yksi laite.

Viikko ennen Nokian uuden strategian paljastamista julkisuuteen vuoti toimitusjohtaja Stephen Elopin muistio yrityksen työntekijöille. Elop kuvaili Burning Platform -muistiossaan Symbianin ja MeeGon ongelmia sekä yrityksen heikkoa kilpailukykyä ekosysteemeissä Appleen ja Googleen verrattuna.

Todellisuudessa tilanne Nokialla ja MeeGon kehityksessä oli parin viimeisen vuoden aikana ollut niin sekava, että monien mielestä uuden strategian ilmoittaminen saattoi olla jopa ratkaiseva tekijä N9-puhelimen valmistumiseen. Rajun kolauksen kokeneella MeeGo-tiimillä ja nokialaisilla oli vain yksi selkeä päämäärä, saada MeeGo-pohjainen tuote valmiiksi ja myyntiin vuoden 2011 aikana.

Nokia on ollut hyvin vaitonainen MeeGon kehityksestä. Nettiin vuotaneissa kuvissa on nähty muun muassa QWERTY-näppäimistöllinen N9, jonka odotettiin palauttavan Nokia älypuhelinmarkkinoiden terävimpään kärkeen.

Nokian ja Microsoftin kumppanuuden ja Windows Phone -älypuhelinstrategian myötä MeeGo-tiimi ajettiin alas N9-puhelimen julkaisun ja parin ohjelmistopäivityksen jälkeen reilussa vuodessa. Lopulta myös edullisiin puhelimiin kehitetty Linux-pohjainen Meltemi-käyttöjärjestelmä haudattiin ja kaikki voimavarat on keskitetty Windows Phoneen. Olemme seuranneet TaskuMurossa aktiivisesti Nokian älypuhelimien sekä Linux-pohjaisten Maemon ja MeeGon kehitystä. Koska tavanomainen tiedonhankinta ei ollut MeeGon taustojen selvittämisessä mahdollista, jätimme kesällä 2012 MuroBBS-keskustelupalstalle viestin, jossa pyysimme MeeGo-kehityksen parissa työskennelleitä nokialaisia kertomaan tarinansa.

Saimme useita yhteydenottoja Nokian entisiltä ja nykyisiltä työntekijöiltä, jotka toivoivat, ettei heidän nimiään tai työtehtäviään paljastettaisi eikä suoria lainauksia käytettäisi. Tähän artikkeliin haastateltiin kymmentä Nokian nykyistä tai entistä työntekijää.

Oikeilla kysymyksillä Nokian iso MeeGo-palapeli alkoi hahmottua. Tarinassa on pyritty keskittymään haastateltujen antamiin tietoihin ja lausuntoihin sekä välttämään kirjoittajan omia mielepiteitä ja tulkintoja. Olemme parhaamme mukaan varmistaneet ja verranneet eri lähteiltä saatuja tietoja keskenään sekä yhdistäneet niitä vuosien varrella nettiin vuotaneisiin tietoihin. Lukijan on syytä ymmärtää, että haastateltavat työskentelivät työympäristössä ja projekteissa, jotka usean vuoden kehitystyön jälkeen hylättiin. Taustalla on menetettyjä työpaikkoja, epäonnistumisia ja katkeruutta, sillä Nokialta on viimeisen vuoden aikana Suomessa irtisanottu noin 5000 työntekijää.

 

Nokia MeeGon tarinan kirjoittaja

TaskuMuron Nokia MeeGon tarinan on kirjoittanut Sampsa Kurri. Tampereen teknillisestä yliopistosta tietotekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Kurri perusti tietotekniikkaan keskittyvän Muropaketti-sivuston vuonna 1999. Nykyään Muropaketti on Otavamedian omistama verkkopalvelu ja Kurri tuottaa sisältöä ja auttaa sivuston kehittämisessä perustamansa io-media Oy:n kautta. Palautetta artikkelista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen sampsa.kurri [a] https://muropaketti.com.

Artikkelin kirjoittaja ei omista Nokian tai muiden artikkelissa esiintyvien yritysten osakkeita.

Sisältö

 1. Nokia MeeGon tarina
 2. Nokia ennen MeeGoa: OSSO ja Maemo
 3. Nokia Maemo + Intel Moblin = MeeGo
 4. Harmattan, Maemo 6 & käyttöliittymän ongelmat
 5. Nokialla kehitetyt Harmattan- ja MeeGo-laitteet
 6. Nokian ja Intelin yhteistyö
 7. Stephen Elop Nokian toimitusjohtajaksi 2010
 8. Palava lautta ja Nokian uusi älypuhelinstrategia (Helmikuu 2011)
 9. Jolla jatkaa Nokian MeeGo-kehitystä
 10. Loppusanat
 11. English version: The story of Nokia MeeGo
Keskustelu

Joo kyllä se eemoppi on edelleen mikin myyrä.
Mitä sen puheita on lukenut, niin uskomatonta ekosysteemikokemus-bullshittiä. Kun bisnesjargonin kääntää suomeksi, joutuu huomaamaan ettei sillä ole ollut oikein mitään erityisen fiksua sanottavaa.
E7:n omistavana (mielestäni markkinoiden paras puhelin itselleni, tosin sitäkään ei enää tehdä) olen seurannut matkapuhelinfoorumin E7-ketjua ja siellä ollaan Symbianiin hyvin tyytyväisiä. Ja silti eekloppi sanoo sitä palavaksi öljynporauslautaksi jolta on pakko hypä tä. Ei mulla sellaista tunnetta ole Symbianin kanssa ollut.
Vanhentuneisuudestahan sitä on haukuttu, OK. Eikös sitä silloin pidä kehittää, kuten kaikissa muissakin tapauksissa tehdään? Nokiallahan se on tapahtunut tajuttoman hitaasti, mutta mikähän niitä olis estänyt nopeuttamasta kehittämistä eelopin valtakaudella?

Rapakon takaa tulleena jätkä on tietysti sitä mieltä että vaan jenkkilässä tajutaan jostain jotain ja vain jenkkilän markkinoilla on väliä- Wtf?

Ei mitään tolkkua hakata siellä päätään seinään entistä kovemmin, vaikka siellä kilpailu ja välittäminen trendeistä on kaikkein kovinta. Ja sitten niiden änkyräoperaattorit…
Ei siellä asu kuin rapiat 300 miljoonaa, kun taas n. 10x määrä populaa sen ulkopuolella myös tarvii ja pystyy ostamaan kännykän.

Kallasvuo on myös täysi tolvana, mutta nöiden kahden epelin syyllistäminen ei riitä, vaan kummisetänä hääri kaiken aikaa Ollila.

Kokeilin Lumia winluuria ja huomasin että sellaista en halua. Toki vastasi kosketukseen nopeammin kuin oma E7, mutta sehän johtuu uudemmasta tekniikasta. Tosiaan, kuin hyppy kylmään pimeään veteen.
Pidän itselleni huonompina myös Androidia sekä Iossia. En ole ainoa.

Järkevä bossi olisi jatkanut Symbianin ja Meegopuolen kehitystä pienemmillä, notkeammilla ja tehokkaammilla ryhmillä. Kustannustehokasta. Lisäsäästöjä olisi saanut kosolti potkimalla vttuun kaikki ne väliportaan tollot jotka saivat aiemmat projektit kusemaan.
Eihän hyvä johtaja toimi kuin pyöveli, vaan kuin parantaja.

Kiitos hyvästä artikkelista!

@67 I wasn’t aware of these car-industry related internals, but I guess I could make my point clear :)
It’s a pitty there are no Maemo/MeeGo devices available from Nokia at present. However, Jolla is comming up and the Nokia-spirit will live on! ;)

@66
That’s a funny comparison you made there. Did you know that Dacia uses Renault engines, and that Renault and Mercedes cooperate in (small) engine development, and that some of the small engines in Mercs are straight from Renault’s engine range?
Anyways, it’s a very sad story and one can only imagine what the current situation of Nokia could be if they had been able to finish the projects they worked on. All the work on those fabulous Maemo devices flushed down the toilet, even after they had already entered production, is just astonishingly stupid. It all comes down to the sucky management of the teams and internal competition gone too far. Internal competition can be a good thing when it’s properly managed. Also, Elop could have tried to bring the ready and almost ready Maemo/Harmattan/MeeGo devices to market instead of cancelling them due to ”lack of ecosystem”. N950 and the N9 version with a QWERTY keyboard would’ve been great devices and I’m sure many, many people would’ve bought them if the had been given the chance to.

Even though the MeeGo-Team was able to deliver a fabulous Device, and internal competition was halted by outsourcing the Symbian developers, Elop kept pushing WP7 instead of giving MeeGo a try. That threw Nokia far beyond their competitors again.
Furthermore, the WP7 disaster has already prooven that people just don’t want Microsoft on their Nokia phone, they want TRUE Nokia phones – the N9 even sold better than the Lumia-series, even though it was barely available. Droping Nokia OS in favor of Windows is like trying to sell Mercedes with Dacia engines :)
Now the time has come to keep the MeeGo series up and drop the unwanted Windows-phones, otherwise Nokia will dig its own grave even deeper.

@64

Näiden lisäksi myös design. IMHO markkinoiden tyylikkäin puhelin. Etenkin Android puhelimissa saippuakotelomaisuus on jo aika surkuhupaisaa. Yhden palan polykarbonaatti on myös kivempi materiaali kun tyylikäs mutta epäkäytännöllinen metalli.

@61. Yhdyn kyllä täysin tähän.

Android voi vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, mutta sillä kentällä erottuminen on erittäin vaikeaa. Samsungin vahva markkina-asema on todella dominoiva ja HTC vie osansa. Muut sitten keräilevät muruja. Tähän päälle vielä se että Google ei ollut valmis antamaan mitään erityisoikeuksia Nokialle.

Aika näyttää oliko MS oikea valinta. Siinä otettiin riski ja lähdettiin pelaamaan upporikasta-ja-rutiköyhää. Hieman huonoltä näyttää, mutta edelleen on mahdollisuus jättipotista. Mielestäni ihan hyvä valinta tässä kohdassa.

Se miksi samaan aikaan ei olisi voitu jatkaa MeeGo (tai oikeastaan Maemo) kehitystyötä on mielestäni outoa. Oltaisiin vain rajusti leikattu porukkaa kuten nyt ja annettu pienelle porukalle vapaat kädet tehdä mitä haluavat. Varmasti kaikkien kehittäjien joukosta olisi saatu koottua oikea ”dream team” tähän. Tämä tuleva tuote olisi sitten suunnattu mid-range laitteisiin.

Mielestäni siinä oltiin oikeassa että oli aika mahdoton haaste lähteä kilpailemaan Androidia, iOS ja WP järjestelmiä vastaan, tai oikeastaan niiden ekosysteemejä. Etenkin kahden ensimmäisen vahvuus on sovellusten ylitarjonta. Nyt jo monet kritisoivat WP:tä sovellusten vähäisyydestä. Tämä olisi vaivannut Nokian omaa alustaa vielä paljon pahemmin kun kukaan muu ei ollut kiinnostunut hyppäämään kelkkaa. Jotta olisi oikeasti voitu kilpailla näitä vastaan niin olisi pitänyt lähteä leikkiin jo 5v sitten, nyt oltiin auttamatta jäljessä.

@23
Kyllä se Columbuksen kamera oli ihan sama kum N8:ssa ja ne oli Maemo/Meego kaverit jotka sai k.o. kameran firmiksen pyörimään ja ekan driverin kirjotettua. Tuon työn tulokset vietiin sitten symppari organisaation käyttöön, kun Columbus tuotteena peruttiin UI-sekoilujen vuoksi. 808:n kameran olisi varmasti saanut tehtyö myös Meegolle, jos niin olisi päätetty.

Omasta mielestäni päätös vaihtaa GTK QT:hen ja uuden UI:n suunnitelu oli se virhe jo viivytti Maemon kehitystä juuri ratkaisevalla hetkellä. Tuo UI-olisi pitänyt keittää riinnakkais projektina ja tuoda päivityksenä sitten kun se olisi ollut valmis. Oli pelkkää johdon osaamattomuutta tuhota kaksi tuoteohjelmaa tuon UI-sekoilun takia.

Toinen virhe oli mennä Intelin kanssa kimppaan, mutta siitä seuranneet vaikeudet ei ehtiny enää vaikuttaa lopputulokseen.

@60

Android on mobiilikäyttiksistä oma suosikkini mutta en kyllä ole yhtään varma olisiko Nokialle ollut eduksi valita Google MS:n sijaan. Miten Samsungia vastaan olisi voitu kilpailla? Eipä ole kovinkaan häävisti mennyt Sony Ericssonilla saati Motorolalla Android puolella.

Kiitos loistavasta jutusta! Kallasvuon ja sen aikaisen hallituksen töppäilyt on kaikkien tiedossa. Virheitä on tehty enemmän kuin laki sallii. Mielenkiintoisena pointtina juttu toi esiin TI:n haluttomuuden kehittää LTE-piirisarjoja (nähtävästi patenttiongelmat Qualcommin kanssa syynä?). Tämä asia on ollut melkoinen katastrofi Nokian tuoteportfoliolle, koska Nokia on perinteisesti turvannut TI:n piirisarjoihin. (Toisaalta mikä on LTE:n todellinen merkitys puhelimissa, kun piirisarjat/muistit/käyttöjärjestelmä eivät kuitenkaan pysty hyödyntämään koko teoreettista kaistanleveyttä ja akkukäytöltään LTE on ihan katastrofi).

Mutta kuitenkin, varsin hataralla pohjalla Nokia on lähtenyt tulevaisuuttaan suunnittelemaan, kun Microsoft valittiin yhteistyökumppaniksi. Nyt kun Lumia-sarjan myyntilukuja katselee, niin jonkinlainen Meego-Android-fuusio olisi varmasti ollut huomattavasti paljon myyvempi ratkaisu ja taannut kilpailukyvyn myös halvemman hintaluokan älypuhelimissa. Piirisarjoissakin olisi voitu mennä pitkälle OMAPilla, tarvittaessa ryyditettynä LTE-sirulla. Qualcommin piirisarjat siihen kaveriksi kaikessa rauhassa.

Lisänä vielä että vieläkin toki ihmetyttää miksei kuolevasta Meegosta lypsetty enemmän irti. Laitteet(myös ne julkaisemattomat käytännössä ”valmiit”)olisivat myyneet varmasti hyvin ja ylimääräistä rahaa olisi ropissut laariin.

Hyvä ja kiinnostava artikkeli, jota lukiessa tosin alkoi vituttamaan. Tavallaan avasi ymmärrystä myös miksi koko Meego hylättiin ja MS:n kelkkaan hypättiin. Tuntuu kyllä täysin järjettömältä sillisalaatilta tuo päätösten suo ja tarpeettoman monen projektin yhtäaikainen säätö. Kaiken kukkuraksi Symbbarihommat vielä siihen rinnalle. Järjetön potentiaali tuossa oli jonka toivottavasti Jolla valjastaa onnistuneesti.

Mielenkiintoisimpia tech-artikkeleita mitä olen lukenut. Kiitos tästä. Kuvastaa erittäin hyvin johtamiskaaosta mikä Nokiassa oli Kallasvuon viimeisinä vuosina. Elopilla oli aika monta kiveä kengässä astuessaan johtoon. Kova paikka. Artikkeli valottaa myös hyvin perimmäisiä syitä siihen, miksi WP valittiin älypuhelinstrategian keskiöön. Kaikkea hyvää ex-meegoporukalle ja nokialle.

Ei mikään ihme että vanhat johtajat saivat kenkää tämän sotkun jälkeen. Kaikki ”Elop on MS:n myyrä”-kommentit vaikuttavat nyt entistä huvittavammilta – paremminkin näyttää siltä että siellä yritetään tosissaan nostaa Nokia takaisin peliin mukaan.

Tiettyjen tahojen kannattaisi sisäistää sisäisen markkinoinnin merkitys muutosjohtamisessa. Omien tuotteiden haukkuminen ei ole fiksun kuuloista, paitsi jos se on välttämätöntä yrityksen sisäisen toiminnan ohjaamiseksi. Burning platform -memo ei myöskään ollut julkinen häpäisy, vaan sisäinen. Julkiseksi se toki päätyi, mutta jopa julkinen häpäisykin voi joskus olla perusteltua, jos se saa yrityksen sitoutumaan uuteen strategiaan. Kun tietää, kuinka tiukassa Symbian-usko oli Nokiassa, ei ole vaikea hahmottaa miksi Elop katsoi olevan tarpeen sulkea Symbian-rintama mahdollisimman täydellisesti, että uusi strategia saadaan jalkautettua.

Strateginen johtaminen ja taktinen kassavirta-analyysi eivät ole yhteismitallisia verrokkeja.

Vaikea silti ymmärtää tuota (monkey) business-logiikkaa meegon tappamisen osalta – ei edes yritetty paikkailla tuotekehityskuluja ja viivytystaistella markkina-asemaa poimimalla alhaalla roikkuvat hedelmät kauppojen hyllyihin.

Tosin ei kait kukaan väitä että symbianin julkinen häpäisu firman toimarin johdosta oli fiksu veto myynnin kannalta? Tiesittekö muuten että burning platform-metaforaa käytettiin eräässä isohkossa, noksua lähellä olevassa firmassa syksyllä 2010… eli jonkun liikkeenjohdon kiertävän laukkuryssäkonsultin suusta se on peräisin, ei flopin itsensä keksimää.

Pahaltahan se tuntuu voimattomana vierestä katsella, miten samat managerit tolloilee vaan vuodesta toiseen. Sitä voi miettiä miten noksulta lähteneet isot pomot ovat pärjänneet muissa yrityksissä, äkkisiltään en keksi Alahuhdan lisäksi yhtään muuta onnistujaa.

Erittäin mielenkiintoinen artikkeli.

Jos jotain vertailukohtia etsitään niin olisi mielenkiintoista tietää miten Android tai iOS järjestelmien kehitys aloitettiin ja saatettiin ensimmäiseen julkaistuun versioon asti. Eli voidaanko resursseja (henkilötyövuodet, käytetty raha)edes jollain tasolla verrata?

Ainakin artikkelin perusteella Noksun kehityksestä jää tosi kömpelö vaikutelma. Etenkin ”Harmattan-käyttöliittymä eli UI (User Interface) suunniteltiin alun perin perustumaan Activity Theory -periaatteeseen eli toiminnan teoriaan. Kyseessä on viitekehys ihmisen toiminnan ja kehitysprosessien tutkimiseen. Siinä pyritään ymmärtämään yhteiskuntaa, persoonallisuutta ja ennen kaikkea näiden kahden välistä yhteyttä” -tyylinen lähestymistapa käyttöliittymän suunnittelussa kuulostaa hyvin hapokkaalta ainakin kun vertaa siihen KISS -ajattelutavan ilmentymään miten älypuhelinten markkinajohtajan käyttöliittymä on suunniteltu.

Mitenköhän toi N9 sitten lopulta menestyi? N9 julkaisun aikaan Nokialla ei kuitenkaan ollut hyllyissään kuin Symbiania ja Lumiat olivat vasta esitelty. Luulisi että pientä boostia olisi tuonut markkinoille ”laudan” julkaiseminen. Qwerty -puhelimet nyt kun eivät ole kovinkaan kilpailtu tuoteryhmä. Jatkuvuutta ei tietenkään olisi mallistossa tarjottu mutta tokkopa lienee N9 ostajillakaan ollut mielessä. Laudan tappaminen on perusteltua jos N9 olisi ollut floppi tai jos itse tuote olisi ollut ihan vaiheessa. Näyttäisi kuitenkin siltä että hylkääminen tapahtui lähinnä strategisista syistä.

Itseäni on mietittänyt aina se, miksi Nokia lähti yksin Windows phonen varaan. Kovasti puhuttiin että ekosysteemi ekosysteemi. Mutta kattokaa muiden valmistajien toimintaa esim. htc ja samsung. Heillä on puhelimet jokaiselle käyttöjärjestelmälle ”Antaa ihmisten valita”. (Okei ei ios:ia mutta se on toinen tarina.)

Toinen asia mikä on mietityttänyt on, miksi tuhota symbian niin raa-asti? Nokialla oli symbianin kanssa hyvät markkinat, kaikkialla muualla paitsi pohjois-amerikassa. Tähän riittää syyksi ihan vaan se, että USA:ssa ostetaan varmaan iPhonea ja Androidia ihan vaan siitä syystä, koska käytännössä ovat heille kotimaisten yhtiöiden tekemiä.(Google,Apple,Rim :)), jos kukaan ei huomannut ensimmäisissä Android puhelimissa, lähes kaikissa oli jotenkin Google sanana painettuna. Niissä luki Google ei edes puhelimen mallimerkkiä. Joten en ymmärrä tätä, miksi tuhota kumminkin rahaa tuova käyttöjärjestelmä ja yrittää rynniä pohjois-amerikkaan, käyttöjärjestelmällä, jonka toteuttajan aikaisemmat yritykset ovat kerta toisensa jälkeen olleet noloja floppeja? Miksi Nokia ei olisi voinnut tehdä windows phone ja android puhelinta yhtäaikaa? Jos sinne niin kovasti haluttiin. MeeGo olisi ihan hyvin kerennyt esim. eka eurooppaan korvaamaan symbiania ja sit muualle.

Tuo LTE ym. juttu kuulostaa aika uskomattomalta. Lähinnä siltä kannalta, etteikö muka meegoa olisi saatu tuotua vaikka sillä snapdragonilla tuossa ajassa verratuna siihen että tehtiin kokonaan uusi winkka phone. Tosiasiahan on, että mm. iphone 5 on ensimmäinen applen tuote, joka tätä tukee. Eli en oikein nää nyt tämän pointtia. Datayhteyksien käyttö on muutenkin erilaista ulkomailla, suomalaiset on tottunut rajattomiin, mutta tosiasia on, että ulkomailla se ei niin yleistä ole.

Näitä ”paria” asiaa minun mielestäni ei MeeGon myöhästymiset ja muut ongelmat selitä. Mitään parasta ja hienointa käyttöjärjestelmää ei ole olemassa, ihmisiä on erilaisia, ja pitää tarjota jokaiselle jotain(eri käyttikset). Tietenkin tästä on hyvä puida tälleen jälkikäteen, mutta ei nyt ihan mennyt niinkuin piti. MeeGon kohtalo harmittaa kovasti, koska siinä oli kaikki palat itselleni kohdallaan. Noh toivottavasti joku tuo jotain samankaltaista markkinoille, ennenkö N9:ni aika jättää.

”Mobilin” kannattaisi korjata. Pisti silmään kun luki isolla tuolla, löytyy searchillä. Oli myös muutama muu hassu käännös, mutta en muista nyt enää muita. Mutta tuo Mobilin ainakin :D

Näytä kaikki kommentit

englanninkieliseen versioon sujahtanut yksi pieni virhe. pitäisi lukea kesä 2011, lukeekin ”The N9 was finally finished and ready to be published in the summer of 2012”.

Please, someone release properly translated ENGLISH version of this article. Thanks!

Jahas, eli Nokia sitten ryssi homman sisäisillä väännöillä, kun kysymyksessä on erittäin nopeasti kehittyvä ala, jossa moiseen ei ole varaa millään toimijalla.

Puhelinkäyttikset tarvitsevat vahvan tuen tai voimakkaan valmiin kannatuksen. Tuskimpa JOLLALLE tulee käymään kovinkaan hyvin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Elop teki erittäin fiksuja päätöksiä.

Hyvä artikkeli. Toivottavasti artikkeli saa jatkoa myös tulevaisuudessa.

Ms oli ainoa oikea valinta aika näyttää mihin se riittää. Arvioiden aika on syksyllä 2013 oma veikkaukseni on että wp nousee 2014 vuoteen tullessa maailman toiseksi suurimmaksi älypuhelinalustaksi heti androidin perään. Perustelen sillä että komppaan jollaa kiina veikkauksissa ja apple on hyytymässä kiinassa.

Jollan osalta en kyllä kauheasti jaksa uskoa. Onko tuollaiselle vielä kysyntää. Mozilla tuo oman web teknologioihin perustuvan systeeminsä samoihin aikoihin pelkään pahoin että meego ekosysteemi on liian raskas.

Hw layerin täysi uusi toteutus olis kestänyt huomattavasti. Microsoftilta kai tuli kuitenkin lähes valmis paketti. Piti vain rauta kasata ja pari omaa softaa tuhertaa siihen.

Tosin, en tiedä olisiko se vuoden viivästys USA markkinoilla enää tässä katastrofissa merkinnyt yhtään mitään. Todennäköisesti ei, jolloin meego + mer olisi ollut paljon parempi tulevaisuuden kannalta.

LTE oli tulossa kovaa vauhtia ja olisi ollut valmis H2/2011 joka ajallisesti olisi riittänyt Nokialle erittäin hyvin. Tilanne saattoi olla niin että oli pakko painaan paniikkinappulaa koska kukaan johdosta ei uskonut Meego/Maemo strategian onnistumiseen ja maalin saavuttamiseen asetetussa aikataulussa lukuisten myöhästymisien jälkeen.

Onneksi Jolla on jo ovella…

Hieno artikkeli! Olen samaa miletä muiden kommentoijien kanssa, että tästä pitäisi saada englanninkielinen käännös.

Kuitenkaan en ymmärrä, miksi olisi ollut mahdotonta saada LTE tuki Meego puhelimille. Tämä esitetään artikkelissa tärkeimpänä syynä siihen, miksi Meego oli pakko kuopata. Kai sen LTE hardwaren olisi voinut ostaa Qualcomilta. Jos sopimus Intelin kanssa oli esteenä, niin ei muuta kuin sopimus poikki Intelin kanssa. Meego Harmattaniin ei Inteliä olisi tarvittu.

Hieno artikkeli! Olen samaa miletä muiden kommentoijien kanssa, että tästä pitäisi saada englanninkielinen käännös.

Kuitenkaan en ymmärrä, miksi olisi ollut mahdotonta saada LTE tuki Meego puhelimille. Tämä esitetään artikkelissa tärkeimpänä syynä siihen, miksi Meego oli pakko kuopata. Kai sen LTE hardwaren olisi voinut ostaa Qualcomilta. Jos sopimus Intelin kanssa oli esteenä, niin ei muuta kuin sopimus poikki Intelin kanssa. Meego Harmattaniin ei Inteliä olisi tarvittu.

Samaa mieltä @34. Jos Kallasvuon aika oli johtamista laput silmillä ja tuhon alkua, niin ei se Elopin toiminta ole ollut yhtään sen parempaa. Se on ollut tuhon varmistelua, koska ei Elop tehnyt sitä ainoaa oikeaa ratkaisua Nokian kannalta, vaan nimenomaan sen ainoan väärän ratkisun. Jos hän olisi antanut samalla tarmolla viikatteen heilua, ja karsinut turhia rönsyjä ja laittanut vektorit samaan suuntaan ja firman uskomaan itseensä, niin nyt voitaisiin olla ylpeitä Kanadan lahjasta.

Tuo Jolla pätkä on muokattu nyt näemmä paremmin todellisuutta vastaavaksi. Kiitokset reagoinnista. Hyvää tutkivaa journalismia kaikin puolin. Jatkakaa samaan malliin! :)

@11

”Jollasta on vielä tässä vaiheessa paha sanoa mitään, joten siksi lähes ainoa vaihtoehto on lainata yhtiön omia tiedotteita. Lähdekritiikkiä saa ja pitää toki harrastaa, mutta se ei tarkoita sitä että kaikki pitäisi heti alussa kyseenalaistaa. Jo parin kuukauden päästä olemme viisaampia, joten antaa yhtiön tehdä työtään rauhassa.”

Lähinnä tarkoitinkin tuossa Jolla kommentissani sitä, että olisi voitu kirjoittaa tuo heidän osuutensa siihen tyyliin, että kyseessä on Jollan julkisuuteen toimittama aie/hanke/ajatus. Nyt tuosta tulee mielikuva, että tavoiteltu 200 milliä on jo kasassa ja sopparit eri toimijoiden kanssa kirjoitettu. Näin tilanne ei varmastikkaan ole, koska muutoin Jolla olisi jo tullut ulos nimien kanssa (tämä hyödyttäisi heidän ponnistelujaan suuresti). Kaikkea hyvää ja tsemppiä Jollalle. En pyytänyt lähdekritiikilläni kyseenalaistamaan vaan lähinnä muotoilu ontuu.

Hessu-22, ei tässä artikkelissa keskitytä Windows Phone -aikakauteen tai sen menestykseen, sen tarinan aika on vasta myöhemmin.

Kaikinpuolin kyllä hyvä artikkeli,ja vastasi viimeisiinkin mieltäni vaivanneisiin kysymyksiin, jotka tässä nyt olivat vuosien varrella auki jääneet. Ainakin laitoin merkille että suomalaisessa mediassa tästä artikkelista on jo lähes jokaisessa uutisoitu, täytyy toivoa että käännösprojekti myötä sama toteutuu kaikissa englanninkielisissä medioissa. tämän jälkeen nimittäin tuskin kenellekään jää kysymyksiä/vastaväitteitä.
Ja todellakin olisi hienoa jos tätä vaikka suoraankin kopioitaisiin printtilehtiin kun kaikki eivät näitäkään lue niin saisi ainakin asianmukaista huomiota. Tämä juttu The Times -lehdessä olisi hieno näky :)

Olen viestin (nr.34) kanssa täysin samaa mieltä. Tekstistä paistaa täysi kritiikittömyys nykyistä strategiaa kohtaan, jossa siinäkin on omat heikkoutensa.

Eiköhän kohta taas julkisteta päivitys tähänkin artikkeliin, jolloin strategia on joko vaihtunut tai pulju hävinnyt olemasta. Tällöin ääni kellossa on muuttunut viimeisen parin kappaleen kohdalta.

Inkrementaalijohtamisella yhä pidemmälle kohti umpikujan perää olisi siis ollut se ainoa oikea tapa? Kyllähän sen tietysti ymmärtää että Elopista halutaan saada Nokian nykytilan pääarkkitehti, muiden syiden pohtiminen kun on aika iso kansallisen itsetutkistelun paikka. Muutosjohtaminen ei kyllä todellakaan ole suomalaisten erityisosaamista…

Artikkeli on mielestäni alkuun aika hyvä, mutta loppua kohden antaa kyllä Elopille aikamoisen vastuuvapauden tekemisistään. Samaa olen kyllä huomannut taloon myöhemmiksi ajoiksi jääneistä (masentuneistako?) ex-kollegoistakin. Liekö heidät taidokas talon propaganda, top management (damagement) ja HR (Helvetin Resurssilutkat) aivopesseet uskomaan omaan osaamattomuuteensa ja saamattomuuteensa.

Mene ja tiedä.

Toki suurin osa MeeGo:n ongelmista oli ihan itse rakennettuja, mutta kyllä seppo antoi lopullisen armonlaukauksen.

Ei kenenkään pitäisi lypsävää lehmää tappaa eikä omia tuotteitansa mennä haukkumaan.

Kylläpä Elop nyt saa kiitosta, vaikka jos katsotaan miehen kriisijohtamista ei se sisällä oikein mitään muuta kuin puoskarimaisia hätäamputointeja likaisilla välineillä. Vanha tai ei Symbianilla oli yhä varsin kiitettävästi myyntiä ennen kuin Elop tuhosi koko myynniin ilmoittamalla suoraan, että Symbian (Nokian sen hetken tuote) on vanhentunutta roskaa ja tullaan korvaamaan mahdollisimman pian Windows Phonella (jota vasta alettiin tuossa vaiheessa kehittää). Ei ihme, että firma kyntää nyt syvällä ja onnistuminen tai epäonnistuminen on varsin pitkälti yksin Microsoftin käsissä. Nyky Nokia ei ole mitään muuta kuin Microsoftin hätää kärsivä renkipoika.

Hienosti siis sekä Kallasvuo että Elop onnistuneet tekemään entisestä markkinajohtajasta nykyisen toisten palvelijan.

@23:

”mutta mitä Microsoft on oikein tarjonnut rahan lisäksi? Rahaa yritykselle jonka käteiskassa on/oli huomattava, vai eikö ahneudella ole mitään rajaa.”

Nokiahan joutuu maksamaan MS:lle minimissäänkin lisenssimaksuja lähes sen mitä MS:ltä saa, eli taloudellinen vaikutuskaan ei ole kummoinen. Eli tuolta kantilta lopputulos Androidin kanssa olisi melkein sama, samaa rahaa ei vaan liikuteltaisi turhaan molempiin suuntiin.

Ihan hyvä artikkeli, ei tosin tuo keskusteluun juurikaan mitään uutta. Näistä asioistahan on kirjoitettu ja keskusteltu todella paljon jo monella eri taholla ja monessa eri paikassa. Myös monet blogit ovat kirjoittaneet aiheesta (tässä esim. yksi jota seuraan: http://www.villeaho.com/archive/ sekä tässä ex-nokialaisen: http://dominiescommunicate.wordpress.com). Tässä artikkelissa on kyllä myös paljon aukkoja ja suoranaisia virheitäkin. Myös monien asioiden taustat jää kokonaan selvittättä. Ihan hyvä ja asiallinen kirjoitelma noin muilta osin. Ainakaan ei lähdetty Tomi Ahosen Elopin lahtaus linjoille.

Kiitos Muropaketille kivasta artikkelista. Olis kiva nähdä vastaavia printtimediassa.

Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

Mikäli tulkitsin kirjoitusta oikein, niin N950 (Dali) olisi ollut sekä raudaltaan, että ohjelmistoltaan (Simple Dali UI) valmis syksyllä 2010. Kuitenkaan ”Selvitystyön aikana MeeGo-tiimillä ei ollut esitellä Elopille tai Nokian hallitukselle laitetta, joka olisi varmuudella saatu ulos joulumarkkinoille 2010.” Se jää kuitenkin vähänavoimeksi miksei Meego-tiimillä ollut esitellä laitetta jonka olisi saanut ulos joulumarkkinoille 2010. (Siksikö, että Simple Dali UI ei ollut kelvannut?)

Meinaan jos N950 olisi ilmestynyt ajallaan, niin se olisi ollut se olisi yksinkertaistetulla käyttöliittymälläänkin huomiota herättävä tuote. Tms. laite oli raudaltaan parempi kuin esimerkiksi sen hetkinen Googlen lippulaivapuhelin Nexus S.

Samalla kuitenkin päätös siitä, ettei laitetta julkaistu ajallaan teki väistämättä koko Harmattan sarjasta enemmän tai vähemmän teknisesti vanhentunutta ja löi naulat sen arkkuun.

MOnet asioista ovat olleet ns. takaraivon tasolla jo pitkään, mukava että ne on koottu yhteen ja jäsennelty.

Olen kyllä eri mieltä lähteiden ja toimittajan kanssa LTE:n välttämättömyydestä ainakaan tällä aikavälillä. Eihän LTE:tä saatu windows luureihinkaan kuin vasta nyt. Qualcomm HW adaptaatio olisi varmasti ihan hyvissä kuosissa jo tällä hetkellä ja aikaisemminkin jos sitä olisi puskettu ykkösprioriteetillä.

Ja kyllähän ne Nokian MeeGo tiimit kasvoi aika hallitsemattomasti loppuaikoina kuuleman mukaan.

Nythän ollee niin, että
– PureView, kuten 808:ssa ei ollut toteutettavissa MeeGolle,
– kuten artikkeli selkeästi valaisee, käyttöliittymäsuunnittelusta on tullut kehittäjien omaa rakettitiedettä eikä käytäjiltä ole osattu kysyä oikeita kysymyksiä,
– ne, jotka ovat vuosia seuranneet maemo.org sivustoa tietävät tasan tarkkaan miten asioita on ”johdettu”,
– Tomi Ahonen kertoo meille viimeistään huomenna oman niinsanotun totuutensa asiasta.

Summa summarum. Kyllä ”Elopille” oli selkeä tilaus olemassa.

Surullista luettavaa lopulta, tabletti lähes valmis ja sitten tuo ”Lauta”. Olisin ostanut Laudan välittömästi koska markkinoilta puuttuu hyvä Qwerty-luuri. Etenkin kun on Swipe-UI joka on N9 käytön jälkeen hurmannut kerta toisensa jälkeen! Nokialla on kyllä ollut ongelmia viime aikoina aika paljon, monet kuitenkin muiden kuin Nokian vika. Harmi vain että ns. kaikki paska pamahti yhdessä paketissa.

Toivottavasti Jollalta tulisi jotain fiksua…

@16, Jollahan on sanonut että heiltä tulee kokonaan uusi ja erilainen käyttöliittymä, siinä mielessä se ei ole N9:n ”jatkaja”. Todennäköisesti mukana on kuitenkin monia tuttuja elementtejä, koska kaikki N9:iin paketoidut softat ja toteutukset eivät ole suljettua koodia. Jos vertaat Harmattanin ulkoasua ja avoimen lähdekoodin Nemoa niin sukulaisuussuhdetta ei voi olla huomaamatta. Jollan UI tulee todennäköisesti jakamaan ulkoasun suhteen paljon samoja elementtejä, mutta moniajon yms. suhteen todennäköisesti tulee omia sovelluksia – periaatteessa vähän samalla tavalla kuin Harmattanin ja Nemon välillä.

Toinen yhteys N9:iin on toki se että monet Jollalla työskentelevät olivat kehittämässä N9:ä, luulisin että monet jatkokehitysideat mitä sen tiimoilta syntyi saavat uuden elämän Jollan omassa UI:ssa. Henk.koht toivon että Swipe olisi ainakin jossain muodossa mukana, tähän astisista mobiililaitteiden käyttöliittymistä Swipe UI on ollut ehdottomasti miellyttävin ja tehokkain mitä olen käyttänyt.

@19. Taisi olla artikkelissa tämä aivan suoraan, mutta voinee olla suuren organisaation ongelma tuo että paska pääsee valumaan ylöspäin.

Mielestäni MeeGon tuhoamisajankohdassa ei ole kuitenkaan järkeä Nokian kannalta. N9 tuli ulos vuosi sitten ja artikkelissakin esiteltyjä muita MeeGo-malleja olisi saatu vielä samalle vuodelle markkinoilla. PureView-puhelin 808 olisi mahdollisesti tullut Symbianin sijaan MeeGolla. Raudasta puheen ollen, taisihan tässä vilahtaa MeeGo-proto N8:n huippukamerallakin. Sen sijaan Nokia ”siirsi” kaikki voimavarat WP7:aan, rajoittuneeseen ja keskeneräiseen käyttikseen joka ei ollut ketään kiinnostanut ja yllättäen ei ketään kiinnostanut, vaikka suuri ja mahtava Nokia sen toikin lippulaivanaan. Tässä kohtaa herää kysymys: Miksei Nokia tarkistanut MeeGo-korttejaan vaikka mitään vastaavaa ei ollut tarjota tilalle, ja siirtyä WP:hen vasta kun siitä saadaan jotain aikaiseksi(toivottavasti WP8:n myötä, noin 2 vuotta murhan iskun jälkeen). Sikäli kun kaikkien munien WP:hen laittaminen olisi enää edes pakollista.

Lopusanoissa MeeGon korvaajan valinnasta mielenkiintoisesti huomautetaan ettei Google tarjonnut Nokialle mitään etuja, mutta mitä Microsoft on oikein tarjonnut rahan lisäksi? Rahaa yritykselle jonka käteiskassa on/oli huomattava, vai eikö ahneudella ole mitään rajaa.

Ihan mielenkiintoinen artikkeli.

Nokian Symbian älypuhelimia myydään enemmän kuin Windows Phone puhelimia myydään kaikkien valmistajien kesken koko maailmassa. Windows Phone kuitenkin ollut jo 2 vuotta markkinoilla, mutta markkinaosuus on alle 3%. Näyttää siis siltä, että Nokian Windows taktiikka on vähintään yhtä riskialtis kuin olisi ollut entisessä strategiassa pysyminen. Markkinaosuus ja tulos olisivat kyllä entisellä strategialla edelleen plussan puolella. Rahaa se on muualtakin kuin USA:sta tuleva raha…

Hyvä artikkeli. On valitettavaa että homma kusahti sisäiseen politikointiin ja oman edun tavoitteluun. Jo pelkästään Harmattanin tulo 2009 olisi pelastanut Nokian ja kertonut markkinoille signaalin että tulossa ollaan. Nyt odotettiin monta vuotta turhia lupauksia joista loppupeleissä ei syntynyt mitään.

Palikat ja organisaatio on ollut aivan sekaisin Nokialla. matriisiorganisaation hedelmiä, kukaan ei tiedä mitä vasen käsi tekee.

Tuo Qualcomm-osuus oli vielä mielenkiintoinen. en ole oikein varma miksi Snapdragon-idea lopulta osoittautui kelvottomaksi. Tietojeni mukaan Qualcomm oli kovalla tohinalla tekemässä piirisarjoilleen MeeGo-hw-adaptaatiota aina Feb11:n asti, jolloin heräsivät uutisiin ja vetivät koodin vessasta alas. Sieltä olisi sitä LTE-tukea saanut jo viime vuonna.

@16
Jep itse kanssa naureskelin kuinka monessa paikkaa haukuttiin tuota referenssikäyttöliittymää (tyyliä lähinnä). Toki en tiennyt mitä valmistajat sen tilalle ovat kehittelemässä, mutta sen tiesin, että esim. Nokialla oli tulossa oma UI ”skini” tuon defaultin sijaan.

Hyvä juttu. Oli ihan kiva tietää vähän tarkemmin noista piirivalmistajien ongelmista. Intelin ongelmista jo tiesin jotain.. esim. Moorestownin kyvyttömyys ja osittain myös Medfieldin kyvyttömyys (iso parannus, mutta ei sekään vielä häävi ole).

Luinko rivien välistä oikein, että käytänössä Meego Fail johtuu Symbian puolen johtajien pelosta oman työpaikkansa puolesta, mikä sai heidät jarruttamaan Meego kehitystä kaikin keinoin. Tämä hukattu aika loppupeleissä heijastui aivan Meego tarinan loppuun asti, kuten Elop sanoi että enempää Meego luureja ei saataisi markkinoille ennen kuin joskus 2011 lopussa /2012 alussa. Ainoa oikea ratkaisu oli romuttaa Meego Symbianin mukana suunnata katseet pitkän aikavälin ratkaisuun, mikä tässä tapauksessa tarkoitti WP8.

Mutta käytännössä siis resursseja täydellisen kokemuksen aikaansaamiseksi siis oli, vuosi vierähti paskojen käyttöliittymien takia. Tästä ei voi mielestäni kyllä syyttää Eloppia missään muodossa. Tämän artikkelin valossa Elop mielestäni osittain vapautuu syytteistä. MeeGo oli vajaa ja Symbian oli talon sisällä jo todettu monta vuotta ennen Eloppia. Aikaisemmat johdon päätökset vaikeuttivat kehitystä.

Oma N9 on toiminut hienosti enkä sitä voi haukkua missään muodossa. Ollut paras älypuhelin joka minulla on ollut. May it last long.

Hyvä pläjäys mutta kaipaa mielestäni hieman lisää yhteenvetoa, tarina jää irralliseksi faktojen luetteloinniksi.

Lisäksi olisin toivonut että joku kerrankin julkisuudessa selittäisi kuvion, miten Maemo ja MeeGo oikeasti liittyvät toisiinsa – piirtänyt vaikka puukaavion josta näkee vanhat Maemo- ja Moblin-releaset aikojen alusta asti, ja miten – ja missä VAIHEESSA ja missä TUOTTEESSA ne yhdistyvät yhteen. Nokiahan ei koskaan tuonut markkinoille ensimmäistäkään MeeGo-laitetta; N9:ssä se on vain ”markkinointinimi”. Siinä ei ole piiruakaan Intelin puolelta tuotua koodia, vaan kaikki on omasta Maemo-kehityspolusta tullutta.

Tämä on oleellista yritettäessä ymmärtää mitä Jollan softa-alusta itse asiassa tarkoittaa. Todella monet odottavat että siitä tulee N9:n ”jatkaja”, mutta ei ole mielestäni syytä olettaa että se muistuttaa N9:iä millään tasolla. On selvää että matalalla tasolla se on ”aito” MeeGo eli erilainen kuin N9:n softa, ja käyttöliittymätasolla se tuskin muistuttaa kumpaakaan, koska Harmattanin käyttöliittymä on kuitenkin Nokian omaisuutta ja MeeGon Phone UI ei mielestäni sellaisenaan kelpaa lopputuotteeseen. Eli oletettavasti ovat kehittäneet jotain aivan omaa, josta tietysti toivon että se on hyvää. Ainoa todellinen yhteys N9:n on Qt/QML, joka sinänsä löytyy jo Symbianistakin.

Knoppi: kun Marko Saukko esitteli MeeGo HW adaptationia N900-puhelimelle MeeGo Conferencessa marraskuussa 2010, analyytikot repivät pelihousujaan – käyttöliittymähän näyttää aivan raakileelta! Itse en voinut kuin myhäillä koska tiesin, että ekaan myyntiin tulevaan Nokian ”MeeGo”-puhelimeen ei tule MeeGoa ollenkaan eikä ainakaan tuota kyseistä Intelin kyhäilemää referenssikäyttöliittymää… mutta tästä olivat 99% analyytikoista aivan pihalla, joka kertonee ehkä siitä, että Nokian salassapito toimi itse asiassa aika hyvin.

Kyllä lontooversio olisi ihan paikallaan. Saattaisi onnistua crowdsourcaamalla, jos toimituksesta ei työtunteja riitä?

@10. Komps! Englanniksi ehdottomasti, koska muuten jotkut saitit rupeaa kääntämään Googlella ja tulee täynnä asiatekstivirheitä.

Itsellenikin tämä artikkeli vain vahvisti Elopin toimia.
Olisi vienyt liian kauan jatkaa meegoiluja ja saada jotain toimivaa aikaiseksi.
Kuten ekassa viestissä todetaan microsoftin suuruudella nokia uuteen nousuun.

Jolla voi jotain marginaalista yrittää.

Erittäin valaiseva artikkeli. Hyvin on jäsennelty kokonaisuudessaan, että mitä tapahtui kaikille käyttöjärjestelmille.

Jotkut asiat olivat uutta minulle kuten tuo TI:n ja Intelin yhteistyön ongelmat.

Kyllä tätä artikkelia kannatti odottaa! Toivon, että jatkossa voisi tulla lisää samanlaisia artikkeleita.

@8

Jollasta on vielä tässä vaiheessa paha sanoa mitään, joten siksi lähes ainoa vaihtoehto on lainata yhtiön omia tiedotteita. Lähdekritiikkiä saa ja pitää toki harrastaa, mutta se ei tarkoita sitä että kaikki pitäisi heti alussa kyseenalaistaa. Jo parin kuukauden päästä olemme viisaampia, joten antaa yhtiön tehdä työtään rauhassa.

Tästä ehdottomasti käännös englanniksi!
Yhdyn kommenttiin ”8”, Jollasta ei ole Jollan ulkopuolella mitään muuta tietoa kuin Jollan mainospuheet, mutta se ei vähennä siihenastisen tekstin arvoa. Mahtavaa että lopultakin nousee piirisarja/modeemi pohjaiset ongelmat oikeasti esille eikä tarvitse vierestä katsoa kun keskustelu menee ”Nokia olisi valloittanut maailman mutta Microsoftin myyrä tappoi kaiken” – metsään.

Mun mielestä ihan asiallinen pläjäys, jonka tärkein anti on se että sisäisistä asioista Nokian softakehityksen tempoilu, takkuisuus ja suoranainen kannibalismi, sekä ulkoisista asioista umpikujaan johtaneet piiriyhteistyöt veivät Nokian tilaan, jossa Elopin oli pakko tuhota paljon voidakseen edes etäisesti toivoa onnistuvansa luomaan jotain. Nokia oli äärimmäisen paska nakki Elopin tarttuessa ruoriin, ja sekä ”burning platform” -memo että WP-strategia ovat täysin perusteltavissa olevia päätöksiä. Harmi vain, että Nokian Microsoft-yhteistyö näyttää johtavan samaan tulokseen kuin käytännössä kaikkien muidenkin tahojen Microsoft-yhteistyö. Palavasta alustasta poltettuun maahan.

”Taustatueksi Jolla on onnistunut keräämään yhteistyökumppaneilta, joihin lukeutuu piirivalmistajia, OEM- ja ODM-valmistajia, operaattoreita ja jälleenmyyjiä, noin 200 miljoonaa euroa kehittääkseen Sailfish-käyttöjärjestelmän ympärille ekosysteemin. Toimintaa johdetaan Hong Kongista käsin, sillä yritys uskoo, että seuraava iso muutos mobiilimarkkinoilla nähdään Kiinassa.”

Missä lähdekritiikki? Tämä yllä mainittuhan on oikeasti vain Jollan esittämä aikomus ja yhtään sopimusta tai hankkeeseen sitoutuneita yrityksiä ei ole mainittu missään. Täyttä tuubaa ja markkinointihuttua. Hyvä kirjoitus kokonaisuudessaan vaan mm. tämä Jollan markkinointibluffin faktaksi kirjaaminen jutun loppuun on hieman kyseenalaista IMO.

Aika pintapuolinen raapaisu, ei mitään uuttaa kenellekkään joka vähänkään seurannut Maemon kehitystä. Luulisi että ex-työntekijöistä olisi saanut enemmän irti, tai sitten kysymysten laatijalla ei ole ollut mitään pohjaa Maemoon.

Kiitos odotetusta artikkelista.

Valotti paljon Nokian päätöksiä. Piirisarjapuolen ongelmista (TI ja LTE tuki) ei minulla ollut tätä ennen juuri tietoa. Harmittaa ettei N9 qwerty varianttia koskaan tullut markkinoille. Ois meinaan käytössä.

Toivottavasti Jolla pystyy oman organisaationsa pitämään norsunluutornittomana ja joukossa on selkeä visionääri, jolla on viimeinen sana isoissa kysymyksissä.

@2

Samaa mieltä. Nyt vaan hirveästi valitetaan siitä että jengiä potkitaan pihalle. Nokian nousukaudella vaan palkattiin liikaa porukkaa taloon ja sitten kaikki muuttu sekavaksi.

Vaikka lehdissä puhutaan Elopista negatiiviseksi niin kyllä hän yrittää saada firman taas kannattavaksi ja saada markkinaosuuttaa nousemaan. Jos olisi tullut talon sisältä Kallasvuon tilalle joku niin sama sekavuus olisi jatkunut.

Toi N950 olis kyllä ollu semmonen laite, minkä olis voinu ehkä ostaakin.

Asiallinen artikkeli, paljon materiaalia tiiviissä paketissa.

Melkoisen sekavaa on ollut Nokian kehitystyö kaikkein tärkeimmällä osa-alueella, ja yhtiö saa syytää nykymenosta täysin itseään. Firmassa on tehty useita päätöksiä, jotka ovat jälkikäteen osoittautuneet täysin vääriksi (mm. Intel-yhteistyö), ja kaiken kukkuraksi MeeGo/Maemo- ja Symbian-tiimit ovat kilpailleet väärin keinoin keskenään.

Kyllähän tämä viime kädessä Kallasvuon niskaan kaatuu, johtaminen ja visiot ovat olleet täysin kateissa juuri kriittisinä hetkinä.

Kello on vasta 11.
Anyway WP voittaa MS:n takia kaikki muut”ekosysteemit”.
Ainiin ja androloitti on hirveetä roskaa.

Muropaketin uusimmat