Uusimmat

Loppusanat

10.10.2012 10:25 Sampsa Kurri

Järjestäen lähes kaikki haastattelemani nykyiset ja entiset nokialaiset kehuivat vuolaasti Maemo- ja MeeGo-tiimien edesottamuksia, vaikka matkalla oli pieniä ja isoja ongelmia. Tiimi oli todella kansainvälinen, työt paikoitellen hyvin kiinnostavia ja parhaimmillaan oli oikeasti tekemisen meininki. Moni ilmoitti olevansa ylpeä N9:stä.

Organisaatiota kuitenkin johdettiin norsunluutornista käsin ja loppua kohti yksittäisellä kehittäjällä ei ollut sanavaltaa tai usein edes tietoa taustalla tapahtuvista päätöksistä ja muutoksista. Monet haastattelemamme nokialaiset olivat keskittyneet omaan tehtäväänsä, eivätkä tiedostaneet MeeGon kehityksen suurta kokonaisuutta. Teknologiaa kehitettiin eri tiimeissä, jotka eivät kommunikoineet keskenään. Kukaan ei varmistanut, että palaset sopisivat yhteen.

Jälkikäteen MeeGon kompastuskivet on helppo poimia esiin. Nokia kehitti Harmattania ja MeeGoa rinnakkain Symbianin kanssa. Resursseja meni valtavasti hukkaan, kun molemmille alustoille kehitettiin satojen ihmisten voimin kahta erillistä Qt-pohjaista käyttöliittymän suunnittelutyökalua. Kehitystyökalut olivat keskeneräisiä ja niiden päälle kehitettiin samaan aikaan sovelluksia. Myös kommunikointi Maemo-tiimin sisällä oli puutteellista. Harmattanin kehitys aloitettiin Fremantlen eli Maemo 5:n rinnalla, mutta niiden kesken ei vaihdettu tietoja. Fremantlen kehityksessä tehdyt virheet toistettiin Harmattanin kehityksessä.

Harmattanista ei ollut selkeää visiota, minkälainen tuote siitä oli tarkoitus tulla. Eri tuotepäälliköillä oli täysin erilaiset käsitykset, mikä sen pitäisi olla. Projektissa ei ollut yhtä päätöksentekijää, joka olisi voinut tehdä tuotetason päätöksiä. Monia alihankkijoita ja kokonaisia tiimejä palkattiin ilman, että tiedettiin täysin mihin he kykenevät. Organisaatio kasvoi nopeasti isoksi.

Harmattanin käyttöliittymä suunniteltiin ilman, että tiedettiin, minkälaisesta laitteesta oli kyse. Käyttöliittymä suunniteltiin lopulta kaksi kertaa uudelleen ja aikaa kului lähes kaksi vuotta. Käyttöliittymän suunnittelun aikana kaksi laitetta, Columbus ja Dali, haudattiin. Lopputulos Swipe UI ja N9 olivat onnistunut yhdistelmä, mutta TI:n OMAP 3 -järjestelmäpiiriä pidettiin julkaisun aikaan vanhentuneena ja LTE-tuesta ei ollut tietokaan.

MeeGosta tuli uusi Symbian vuoden 2009 alussa. Kaikki voimavarat ja henkilöstö keskitettiin MeeGoon. Uusilla työntekijöillä ei välttämättä ollut mitään määrättyä tehtävää ja heillä kesti pitkään löytää oikea paikka organisaatiossa. Organisaatiossa täytettiin enemmän ja enemmän johtotason paikkoja, jotka eivät edesauttaneet projektien etenemistä tai valmistumista. Kaikilla Nokian sisällä oli jotain sanottavaa MeeGosta ja MeeGo-tiimi kuunteli kaikkia.

Intelin valitseminen yhteistyökumppaniksi käyttöjärjestelmän kehityksessä ja raudan tarjoajana oli todennäköisesti kohtalokas virhe. Intel on kehittänyt useita vuosia x86-arkkitehtuuriin perustuvia Atom-järjestelmäpiirejä mobiilialustoille, mutta ensimmäiset puhelimet saatiin markkinoille vasta tänä vuonna. Inteliltä ei ole vieläkään tarjolla LTE-kantataajuusmodeemia ja sen toimitusten odotetaan alkavan vuonna 2013. Inteliltä ei myöskään ole ollut tarjolla edullista tai keskihintaista Atom-järjestelmäpiiriä kilpailemaan halpojen Android-älypuhelimien kanssa.

Nokian myöhästellessä Harmattanin ja MeeGon kehityksessä pahimmat kilpailijat Apple ja Google loivat onnistuneesti käyttöjärjestelmiensä ympärille toimivat ekosysteemit ja valtasivat Pohjois-Amerikan markkinat. Nokia yritti lopussa kosia muita valmistajia lähtemään mukaan MeeGon ekosysteemiin, mutta halukkaita ei ollut ja Nokia jäi yksin. Ekosysteemien sodassa Nokialla olisi ollut mahdoton urakka murtautua takaisin Pohjois-Amerikan markkinoille ilman LTE-tukea ja kunnollista tukea muilta valmistajilta ja operaattoreilta.

Applen iOS on suljettu alusta eikä Google suostunut antamaan Nokialle mitään etuja Android-alustaan liittymisestä. Nokia valitsi Stephen Elopin johdolla uudeksi älypuhelinstrategiakseen Windows Phonen ja aloitti strategisen yhteistyön Microsoftin kanssa. Nyt käsissä on Windows Phone 8 ja kaikki pelimerkit on työnnetty pöydän keskelle: All-in.

 

Sisältö

  1. Nokia MeeGon tarina
  2. Nokia ennen MeeGoa: OSSO ja Maemo
  3. Nokia Maemo + Intel Moblin = MeeGo
  4. Harmattan, Maemo 6 & käyttöliittymän ongelmat
  5. Nokialla kehitetyt Harmattan- ja MeeGo-laitteet
  6. Nokian ja Intelin yhteistyö
  7. Stephen Elop Nokian toimitusjohtajaksi 2010
  8. Palava lautta ja Nokian uusi älypuhelinstrategia (Helmikuu 2011)
  9. Jolla jatkaa Nokian MeeGo-kehitystä
  10. Loppusanat
  11. English version: The story of Nokia MeeGo