Uusimmat

Nokialla kehitetyt Harmattan- ja MeeGo-laitteet

10.10.2012 10:25 Sampsa Kurri

Erään alusta asti OSSO-, Maemo- ja MeeGo-tiimissä työskennelleen mukaan Nokia Devices -yksikköä 2007-2010 johtaneen Kai Öistämön alkuperäinen suunnitelma MeeGon osalta oli tuoda Applen tyyliin yksi lippulaivapuhelin markkinoille vuodessa. Ainakaan tämän strategian mukaan tarkoituksena ei ollut pumpata useita MeeGo-laitteita markkinoille kerralla, mutta yhdenkin Harmattan-laitteen valmistuminen ja myyntiin saaminen osoittautui haastavaksi tehtäväksi.

 

Columbus (RM-581)

Ensimmäinen Nokian Harmattan-laite oli koodinimeltään Columbus, joka oli tarkoitus julkaista markkinoille vuoden 2010 ensimmäisellä puoliskolla eli vain muutamia kuukausia Nokian ja Intelin julkaiseman MeeGo-yhteistyön jälkeen.

Harmattan-käyttöliittymän kehityksen sekaannusten ja viivästysten takia Columbus kuitenkin myöhästyi aikataulustaan. Se päätettiin hylätä vuoden 2009 lopulla, kun Harmattanin Simple Dali UI -käyttöliittymää alettiin kehittää uudelle Dali-koodinimelliselle laitteelle.

Columbuksen muotoilu on samankaltainen Symbian^3-käyttöjärjestelmään perustuvan N8-puhelimen kanssa, joka julkaistiin huhtikuussa 2010. Columbuksen hylkäämisen myötä muotoilu päätettiin hyödyntää Symbian-puhelimessa, jota Maemo-tiimissä ihmeteltiin.

My Nokia Blog -sivusto on julkaissut Columbus-laitteesta joukon kuvia, joiden perusteella näytön reunassa olevasta logosta päätellen laitetta oli tarkoitus käyttää vaakatasossa. Kuvissa puhelimesta puuttuu alaosa.

Takapuolella on automaattitarkenteinen 12 megapikselin kamera Carl Zeissin optiikalla, joka on todennäköisesti sama kuin N8:ssa.

Kuvat: My Nokia Blog, Exclusive: Leaked Images of RM-581 “Columbus” Harmattan Prototype

 

N9-00 ”Dali” (RM-680)

Harmattan-käyttöliittymän kehityksen venyessä ja Columbuksen hylkäämisen jälkeen kehitysalustana oli Dali-koodinimellinen ja QWERTY-näppäimistöllinen laite. Dali toimi kehitysalustana vuoden 2010 keväällä Simple Dali UI -käyttöliittymälle, joka korvasi vuoden 2009 lopulla hylätyn alkuperäisen Harmattan UI:n.

Kuva: Flickr, rsuplido

Dali piti julkaista markkinoille N9-00-mallinimellä. Julkaisu päätettiin kuitenkin perua, koska sen nähtiin olevan vanhentunut, kun se saapuisi myyntiin. Puhelinta ehdittiin valmistaa suuria määriä (92 000 kpl), joten Dali julkaistiin lopulta yhdessä N9:n kanssa kesäkuussa 2011 kehittäjille suunnattuna laitteena N950-mallinimellä. Laitetta ei voinut ostaa, vaan Nokia jakoi niitä kehittäjille lainaan.

Alumiinirunkoisessa Dalissa on neljätuumainen TFT-näyttö, jonka resoluutio on 854×480 pikseliä ja sisuksissa on Texas Instrumentsin OMAP 3630 -järjestelmäpiiri, jossa on ARM Cortex A8 –prosessori ja PowerVR SGX530 -grafiikkaohjain sekä gigatavu keskusmuistia. Takapuolella on 12 megapikselin kameramoduuli.

Engadget, Nokia’s QWERTY-slidin’ N9 shows up in the wilds of China

 

N9-01 ”Lankku” (RM-696)

Nokia julkaisi 21. kesäkuuta 2011 Lankku-koodinimellisen N9-puhelimen, jossa on käytössä MeeGo 1.2 Harmattan –käyttöjärjestelmä. MeeGon sijaan puhelinta markkinoitiin ensisijaisesti muotoilulla ja Swipe-käyttöliittymällä. Runko on valmistettu jyrsimällä kuoret yhdestä polykarbonaattipalasta ja näytön päällä on kaareva suojalasi. Nokia on käyttänyt myöhemmin N9:n muotoilua Lumia-mallisissa Windows Phone -puhelimissaan ja voittanut useita muotoilualan palkintoja. Swipe-käyttöliittymän elementtejä on hyödynnetty Nokian edullisissa Asha-puhelimissa.

Lankku piti tulla markkinoille N9-01-mallinimellä. Nokian ilmoitettua helmikuussa 2011 uudesta älypuhelinstrategiasta, Dali-koodinimellinen ja QWERTY-näppäimistöllinen N9-00 päätettiin hylätä ja Lankku valittiin loppuun asti kehitettäväksi ja myyntiin julkaistavaksi Harmattan-laitteeksi, joka lopulta nimettiin N9:ksi.

N9:ssä on samat sisuskalut kuin Dalissa eli Texas Instrumentsin OMAP 3630 -järjestelmäpiiri, jossa on gigahertsin kellotaajuudella toimiva ARM Cortex A8 –prosessori ja PowerVR SGX530 –grafiikkaohjain sekä gigatavu keskusmuistia. Takapuolella on kahdeksan megapikselin kamera Carl Zeissin optiikalla ja kaksois-LED-salamalla.

N9 saapui myyntiin syyskuussa 2011 ja sille julkaistiin vuoden aikana muutamia ohjelmistopäivityksiä, joista viimeinen PR 1.3 tuli saataville heinäkuussa 2012. Pari päivää myöhemmin useat Nokian MeeGo-tiimin jäsenet jättivät yrityksen sovelluskehitysjohtaja Sotiris Makrygiannissin johdolla.

 

”Lauta” (RM-742)

Nokian oli tarkoitus julkaista Lauta-koodinimellinen puhelin QWERTY-näppäimistöllä heti Lankun perään vuoden 2011 lopulla. Puhelimen runko on valmistettu samasta polykarbonaatista kuin N9:ssä ja ainoa ero on näytön alta liukuva täysi QWERTY-näppäimistö. Laudan sisuksissa on käytössä sama TI:n OMAP 3630 –järjestelmäpiiri kuin N9:ssä.

Kyseessä olisi ollut monien odottama N900-puhelimen seuraaja, mutta se ei koskaan nähnyt päivän valoa valmiina tuotteena. Nokia antoi yleensä virallisen mallinimen laitteelle aivan viime hetkillä ennen julkaisua, eikä Laudan virallista mallinimeä ole tiedossa, jos sitä ylipäätään oli edes päätetty.

Kuvat: My Nokia Blog, Leaked Prototype: Nokia “Lauta” RM-742 – Cancelled “Immediate” N9 Successor

 

”Soiro” (Intel MeeGo)

Nokian kehittämän Intelin Atom-järjestelmäpiiriin ja x86-arkkitehtuuriin perustuvan laitteen koodinimi oli Soiro. Laitteesta on hyvin vähän tiedossa, mutta se käytti samaa suunnittelua ja muotoilua kuin Lauta eli näytön alta liukui esiin QWERTY-näppäimistö.

Soirossa oli käytössä Harmattanin sijaan Ilmatar-alusta eli sovellusten asennukseen käytettiin RPM-paketointia ja mukana oli HW-adaptaatio Intelin raudalle. Haastattelemiemme softakehittäjien mukaan Ilmatar-aluistan ja Intelin raudan kanssa työskenteleminen oli erittäin haastavaa.

Ilmatarin käyttöliittymässä oli tarkoitus olla käytössä uudenlainen lähestymistapa, jossa yritettiin miettiä, mitä käyttäjästä voidaan nykyteknologian avulla tietää ja miten tietoa voidaan hyödyntää käyttöliittymässä. Ilmatarin uudenlainen käyttöliittymä piti olla yksi Nokian Intel-MeeGo-laitteen myyntivalteista.

 

”Senna”-taulutietokone

Engadget, Nokia collects design patent for a tablet

Useampi haastattelemamme nokialainen vahvisti, että Senna-koodinimellisen taulutietokoneen muotoilu on nähty julkisuudessa esiintyneissä muotoilupatenteissa. Senna oli kuin jättiläiskokoinen N9, joka perustui ST-Ericssonin NovaThor U8500 -alustaan ja takapuolen kameralla pystyi kuvaamaan 1080p-laatuista videota. Sennassa oli käytössä Harmattanin sijaan julkinen MeeGo-versio, mutta käyttöliittymä ja sovellukset olivat samat kuin N9:ssä.

Kahdella ARM Cortex A9 -prosessoriytimellä ja ARM Mali 400 -grafiikkaohjaimella varustetussa U8500:ssa on samaan piiriin integroitu sovellusprosessori ja HSPA+-modeemi .

Toimivaa taulutietokoneen prototyyppiä N9:n muotoilulla esiteltiin myös vuoden 2010 lopulla toimitusjohtaja Stephen Elopille, joka oli vuolaasti kehunut laitetta. Vain vähän myöhemmin MeeGo-strategian hylkäämisen myötä myös Senna haudattiin.

Engadget, Is this Nokia’s tablet-shaped MeeGo device?

Fonearena, Nokia MeeGo Device Based on ST Ericsson U8500 Platform

Sisältö

  1. Nokia MeeGon tarina
  2. Nokia ennen MeeGoa: OSSO ja Maemo
  3. Nokia Maemo + Intel Moblin = MeeGo
  4. Harmattan, Maemo 6 & käyttöliittymän ongelmat
  5. Nokialla kehitetyt Harmattan- ja MeeGo-laitteet
  6. Nokian ja Intelin yhteistyö
  7. Stephen Elop Nokian toimitusjohtajaksi 2010
  8. Palava lautta ja Nokian uusi älypuhelinstrategia (Helmikuu 2011)
  9. Jolla jatkaa Nokian MeeGo-kehitystä
  10. Loppusanat
  11. English version: The story of Nokia MeeGo