Uusimmat

Oikeusministeriö syyttää Yhdysvalloissa Googlea ja Applea monopolimaisen aseman hyväksikäytöstä – jopa 12 miljardia vaihtoi omistajaa

24.10.2020 17:14 Muropaketin toimitus

Yhdysvaltain oikeusministeriö ja 11 muuta osavaltiota ovat haastaneet Googlen oikeuteen. Närää aiheuttaa väitetty monopolimaisen aseman väärinkäyttö. Kädenväännön asiasta uskotaan jatkuvan vielä vuosia.

Kanne perustuu pitkälti sopimuksiin, joita Google on solminut muiden teknologiayritysten kanssa saadakseen hakukoneensa ja selaimensa vakiovalinnaksi heidän tuotteissaan. Julkisista arvioista kumpuavan oikeusministeriön väitteen mukaan Google on maksanut lähes 12 miljardia dollaria Applelle ollakseen heidän tuotteidensa vakiohakukone.

Kilpailun väärinkäytöksiä tutkivan valioneuvoston 449-sivuisessa raportissa ei unohdeta muita teknologiajättejä, sillä siinä sanotaan muun muassa, että nekin hyväksikäyttävät monopoliasemaansa. Kanteen mukaan Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai ja Applen toimitusjohtaja Tim Cook tapasivatkin vuonna 2018 keskustellakseen, miten he voisivat lisätä voittojaan työskentelemällä yhdessä.

Tapaamisen jälkeen Applen työntekijä kirjoitti Googlen työntekijälle: ”Visiomme on, että työskentelemme kuin olisimme yksi yritys.”

Kanteessa sanotaan niin ikään, että melkein puolet Googlen hakuliikenteestä kumpusi vuonna 2019 Applen tuotteista. Google on puolustautunut kannetta vastaan muun muassa sanomalla, että ”ihmiset käyttävät Googlea koska he valitsevat niin, ei siksi että heitä pakotettaisiin”.