Paras näyttö puhelimissa ikinä: Samsung Galaxy S9

01.03.2018 13:40 | Muropaketin toimitus

Samsungin Galaxy S9 -lippulaivamallin julkistus on aina megatapaus mobiilimaailmassa. Pian julkistuksen jälkeen pihalle putkahti DisplayMate Technologiesin kattava näyttötesti, joka julistaa puhelimen näytön parhaaksi mobiililaitteen näytöksi koskaan.

Testiartikkelin mukaan laitteen Super AMOLED -näyttö on väritarkin yrityksen koskaan mittaama mobiilinäyttö, kouluttamattomalle silmälle näytön väritoisto on käytännössä täydellinen. Sekä Basic-, että Cinema-mode tuottavat täydellisiä värejä, mutta Adaptive-tilassa väritoisto kärsii selvästi. Puhelinten näytöt pystyvät toistamaan 113 prosenttia DCI-P3 -väriavaruudesta ja 141 prosenttia sRGB/Rec.709 -standardista.

Kirkkaudessa S9/S9+ -puhelinten näytöt yllättäen häviävät hieman viime vuoden Note 8 -mallille. Sen maksimikirkkaus ylsi 1200 nitsiin, S9 jää 1130 nitsiin. Sekä S9 että S9+ ovat käytännössä samoissa arvoissa näyttöjensä suhteen, ainoa ero tulee kokoerosta johtuvasta erilaisesta PPI-lukemasta.

Puhelimen automaattinen kirkkaudensäätö kerää myös kehuja. Yhden, pelkästään etupaneelissa sijaitsevan valoisuusmittarin sijasta puhelin käyttää kahta, joista se päättelee ympäröivän valon määrän. Anturin päälle osuva sormi tai varjo ei siis enää pimennä näyttöä vahingossa. Samaa tekniikkaa käytettiin tosin jo S8-malleissa. Myös näytön tuottamat heijastukset ovat ennätysalhaisia, näyttö heijastaa vain 4,4-prosenttisesti.

Näyttöjä voi myös tuijotella huonoista katselukulmista. 30 asteen kulmasta katsottuna näytön kirkkaus putoaa vain 29 prosenttia. Monien kilpalijoiden laitteiden näytöistä ei enää saa selvää samasta kulmasta katsottuna. Myös väritoisto pitää pintansa hämmästyttävän hyvin.

Näytön huippuluokan väritoistosta on myös todellista käytännön hyötyä, sillä se tukee Mobile HDR Premium -standardia, eli sillä voi katsella videosisältöä HDR-värein.