Uusimmat

Olemukset ja ominaisuudet

06.10.2019 11:00 Ilari Hauhia

Olemukset ja ominaisuudet

Samsung Galaxy A40 ja Huawei P Smart Z eroavat ulkoiselta olemukseltaan toisistaan. Galaxy A40 on kohtuullisen kompaktin kokoinen ja sen käyttö sujuu helposti yhdellä kädellä. Ulkonäköä voisi kuvailla hillityn arkiseksi ja peruskäyttöön sopivaksi.

Huawei P Smart Z:n kohderyhmä ovat puolestaan tyylitietoiset nuoret. Puhelin on isokokoinen ja sen suuri ruutu sopii hyvin multimediasisällön toistamiseen, mutta sen arkikäyttö yhdellä kädellä voi osoittautua hankalaksi.

Sekä Galaxy A40:n että P Smart Z:n takapuoli on valmistettu muovista ja niiden tuntuma kädessä on varsin samankaltainen. Kumpikaan puhelin ei tunnu kädessä kovin liukkaalta vaan siitä saa hyvän otteen. Hyvänä puolena sormenjäljet eivät erotu kovin herkästi kummastakaan testilaitteesta.

Sormenjälkitunnistin on asetettu molemmissa puhelimissa takapuolelle, johon yltää etusormella hyvin. Molemmat tunnistimet myös toimivat luotettavasti ja ripeästi.

Koska molempien puhelimien kaksoiskamerat on sijoitettu puhelimien takapuolien vasempaan ylänurkkaan, ei sormenjälkitunnista etsivä sormi yleensä osu myöskään kameran linssiin.

Galaxy A40:ssä on mahdollisuus käyttää myös etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta, mutta sen toimivuus ja turvallisuus ei ole läheskään sormenjäljen tasalla.

Testikappaleissa Galaxy A40 on tasaisen vaaleansininen, kun taas P Smart Z:n takapuolella on käytetty kahta tumman sinisen sävyä. Ulkonäkö on toki subjektiivinen asia, mutta ainakin omaan silmään P Smart Z:n ulkonäkö miellyttää enemmän omaa silmää ja luo vaikutelman jopa hintaluokkaa kalliimmasta puhelimesta.

Molemmissa malleissa näyttöjen reunat ovat maltillisen kokoiset, eivätkä häiritse käyttöä. Galaxy A40:ssä näytön yläreunan halkaiseen U-mallinen lovi, johon on asetettu 25 megapikselin etukamera.

P Smart Z:ssa 16 megapikselin etukamera on asetettu esiin ponnahtavaan telakkaan, eikä lovelle tai reiälle ole tarvetta. Etukamera tulee esiin kohtuullisen nopeasti, mutta pienen surinan saattelemana.

Sekä Samsung Galaxy A40:ssä että Huawei P Smart Z:ssa on tasaiset näyttöpaneelit, joiden resoluutio on 2340 x 1080 pikseliä. Galaxy A40:ssä paneeli on toteutettu Super AMOLED -tekniikalla, kun taas P Smart Z:ssa Huawei on luottanut IPS LCD -näyttöön.

Koska Galaxy A40:n näyttö on kooltaan pienempi, saavuttaa se korkeamman 437 pikseliä per tuuma -pikselitiheyden, siinä missä P Smart Z:ssa näytön pikselitiheys on 339 pikseliä tuumaa kohti. Molempien puhelimien näytöt ovat varsin hyviä, varsinkin kun ottaa huomioon puhelimien hintaluokan. Molemmat vaihtoehdot riittävät mainiosti arki- ja viihdekäyttöön.

Varsinkin Galaxy A40:n alhaisessa hintaluokassa harvinainen Super AMOLED -näyttö miellyttää silmää kirkkaudella, tarkalla väritoistolla, laajoilla katselukulmillaan ja kontrastillaan. Samsung Galaxy A40:n näyttö on parivaljakosta kirkkaampi ja se toimii hyvin vielä ulkoilmassakin, siinä missä P Smart Z:n näyttöä voi olla jo vaikea lukea varsinkin auringonvalossa. Galaxy A40:n näyttö kestää hyvin vertailun myös moniin kalliimpiin puhelimiin.

Vaikka Galaxy A40 vetää näyttövertailussa pidemmän korren, ei P Smart Z sekään suoriudu lainkaan huonosti. Vaikka maksimikirkkaus jättää hieman parantamisen varaa, ovat näytön muut ominaisuudet kohdallaan.

P Smart Z:n suuri näyttö sopii erityisen hyvin elokuvien katseluun tai pelaamiseen. P Smart Z:n näytön musta ei yllä Galaxy A40:n tasolle, mutta muuten hintaluokkaan nähden tulos on kohtalaisen hyvä.

Samsung Galaxy A40:ssä kaikki fyysiset näppäimet, eli virtanäppäin ja kaksi äänenvoimakkuuden säätämiselle omistettua painiketta, on sijoitettu puhelimen oikealle reunalle. Puhelimen alareunasta löytyy kaiutinaukko, USB-C-liitin ja 3,5 millimetrin audioliitäntä. SIM- ja microSD-korteille omistettu telakka löytyy puhelimen vasemmasta reunasta.

Huawei P Smart Z:ssa fyysiset virta- ja volyyminapit on sijoiteltu Galaxy A40:n tavoin oikealle reunalle, eikä vasemmalla reunalla ole lainkaan nappeja. Myös pohja muistuttaa Galaxy A40:ntä ja sieltä löytyy kaiutinritilä, USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin audioliitäntä. SIM- ja microSD-telakka on puhelimen yläreunassa yhdessä esiin tulevan etukameran kanssa.

Molemmissa puhelimissa on monokaiuttimet. Ääni ei varsinaisesti hivele korvaa eikä volyymi ole hurja, mutta tarvittaessa puhelimien kaiuttimien välityksellä voi kyllä katsoa esimerkiksi elokuvaa, jos kuulokkeet tai ulkoiset kaiuttimet eivät ole saatavilla.

Puhelimet eroavat toisistaan huomattavan paljon käyttöliittymien suhteen, vaikka molemmissa puhelimissa käyttöjärjestelmänä toimii Android 9.0 Pie. Samsung luottaa Galaxy A40:ssä myös lippulaivamalleista tuttuun One UI:hin kun taas P Smart Z:sta löytyy EMUI 9.1.

Samsungin One UI:ssa sovellusvalikko on vapaasti järjesteltävissä, ja eri sovelluksia voi siirrellä eri sivuille esimerkiksi teemojen mukaan. Toiminnosta on hyötyä varsinkin mikäli puhelimeen asennettujen sovellusten määrä alkaa kasvaa merkittävästi. Myös asetusvalikon toiminta on loogista ja hyvin ryhmiteltyä.

One UI:ssa myös aloitusnäkymän muokkaaminen omiin tarpeisiin on tehty helpoksi ja monipuolisesti. Ylipäätään käyttöliittymän ulkoasu on mukavan modernin oloinen. Esiasennettuja sovelluksia ovat Samsungin, Googlen ja Microsoftin hyötysovellukset.

Muihin käyttöliittymiin tottuneelle P Smart Z:sta löytyvä EMUI saattaa aiheuttaa aluksi pientä hämmennystä, sillä oletusasetuksilla esimerkiksi täysi sovellusvalikko ei ole päällä, vaan kaikki applikaatiot kasautuvat aloitusruuduille.

Sovellusvalikon voi kuitenkin ottaa käyttöön asetuksista. EMUI:ssa näytön alareunassa on vielä erilliset virtuaaliset painikkeet kotiruudulle, takaisin-näppäimelle ja aukinaisille ohjelmille.

Käyttöliittymään on esiasennettu muutamia Huawein ja tämän yhteistyökumppaneiden sovelluksia. Niihin kuuluvat muun muassa Facebook, Booking.com, Amazon Shopping, SwiftKey, Ebay sekä joukko Huawein omia palveluita ja työkaluja kuten Huawei Video sekä HiCare. Mukana ovat toki myös Googlen esiasennetut sovellukset. Ylimääräiset sovellukset voi kuitenkin halutessaan poistaa laitteesta tavalliseen tapaan.

Käyttöliittymän paremmuus on subjektiivistä ja riippuu pitkälti omista tottumuksista. Puhtaaseen Androidiin tottuneelle One UI on kuitenkin EMUI:ta tutumman ja helppokäyttöisemmän oloinen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemukset ja ominaisuudet
  3. Kamerat
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat