UUSIMMAT

Olemus ja käyttö

01.07.2019 09:00 | Osku Kannisto

Olemus ja käyttö

Kaksikon muotoilu on tehty yhteen käteen sopivaksi. ZTE on hieman solakampi isommasta näytöstään huolimatta. Kummankin mallin yli 6,4-tuumaiset full HD + -näytöt kattavat etupuolen erittäin tehokkaasti.

Etukamerat on molemmissa puhelimissa sijoitettu näytön yläosaan, pisaraloveen keskelle puhelinta. ZTE:n lovi on aavistuksen OnePlussaa pienempi, mutta käytännössä lovet ovat varsin huomaamattomat molemmissa.

ZTE:n etulasi kaartuu molemmilta reunoilta OnePlussan luottaessa tasaiseen pintaan. Ote molemmista puhelimista on erittäin hyvä. Takaosan kiiltävä pinnoite ei kummassakaan tunnu liukkaalta, ja reunat ovat sopivan ohuet tukevaan otteeseen. OnePlus kuitenkin tuntuu kädessä selkeästi kilpailijaansa kookkaammalle.

Sormenjälkitunnistin on molemmissa sijoitettu suoraan näytön sisään, sen alalaitaan. Sormi löytää sen helposti syttyvän merkkivalon perusteella pimeässäkin. Koska sormen ei tarvitse hakea lukijaa puhelimen takaa, ei myöskään tule tahattomasti sotkettua kameran linssejä hapuillessa.

OnePlussassa takapuolen sijoittelu on symmetrinen. Kamerat sijaitsevat puhelimen keskilinjassa yhdessä led-salaman kanssa.

Virtanäppäin on oikealla puolella ja sen yläpuolelta löytyy OnePlussalle ominainen kolmiportainen, fyysinen mykistyskytkin. Äänenvoimakkuus säädetään puhelimen vasemmalta puolelta.

ZTE Axon 10 Pro-mallissa kamerat on sijoitettu takapuolen vasempaan ylälaitaan. Ne ovat hyvässä paikassa pystykuvia ajatellen, mutta tukevassa kahden käden otteessa vaakakuvissa vasemman käden sormet voivat ajoittain livetä kuvan ylälaitaan.

Virta- ja äänenvoimakkuuden säätimet on sijoitettu puhelimen oikealle puolelle. Vasemmasta reunasta ei löydy lainkaan painikkeita.

OnePlussan muotoilu ja väritys ovat klassisen tyylikkäitä. Puhelin ei varsinaisesti hivele silmiä, mutta siinä ei ole mitään ärsyttävän silmiin pistävää tai vieroksuttavaa. Metallikuoret yhdistyvät väreiltään lasiseen takakuoreen toimivasti. Puhelin tuntuu erittäin jämäkältä kädessä.

ZTE:n viimeistely on trendikkäämpi. Sivuille kaartuva lasi saa puhelimen tuntumaan mittojaan ohuemmalta. Litteäksi jäävä metallikehys saumautuu hyvin yhteen lasikuoreen. Kovassa puristuksessa reunat tuntuvat pistävän ohuille, mutta ote puhelimesta on yleisesti hyvä. Testiversion väritys on ihan siisti, muttei pärjää tyylillään esimerkiksi liukuvärjätyille lippulaivoille.

Molemmat puhelimet on selkeästi suunnattu aktiivikäyttäjille ja niiden käytettävyyteen on panostettu. Isot 19:9-kuvasuhteen OLED-näytöt ovatkin ilo silmälle. Joskin kesän kirkkaimpina päivinä niitä on parempi käyttää varjossa.

Varsinkin ZTE Axon 10 Pro tuntui lämpenevän, kun näyttöä luukutti täydellä kirkkaudella pidempään. Ruutujen kirkkaus riittää juuri ja juuri käyttöön kirkkaassa auringonpaisteessa.

Päivittäistä käyttöä ajatellen puhelinten sisukset ovat lähes identtiset, ja molempia on ilo käyttää. Snapdragon 855 takaa erinomaisen nopeuden, jota tuetaan ahkerammallekin käyttäjälle hyvin riittävällä kuuden gigatavun keskusmuistilla. 128 gigatavun keskusmuisti riittää hyvin sovelluksille, mutta paljon kuvaavien on syytä siirtää materiaaleja pilveen – tai ZTE:n kanssa muistikortille – pois puhelimen muistista.

OLED-näyttöjen kuvanlaatu on kontrastin ja katselukulmien osalta erinomainen. Molemmat laitteet sopivat hyvin nettivideoiden katseluun. Näyttölovet jäävät molemmissa puhelimissa 16:9-videon ulkopuolelle pois katselua häiritsemästä.

OnePlus vie kuitenkin pidemmän korren HDR10-tukensa ansiosta. Sillä Netflixin HDR-videot ovat herkullista katseltavaa, kunhan näytön kirkkauden pumppaa korkeaksi. ZTE ei ole Netflixin HDR-tuettujen laitteiden listoilla.

Äänentoistossa OnePlus vetää pisteet kotiin stereokaiuttimillaan. Äänentoisto on yllättävän tukevaa. Elokuvia ja sarjoja katselee mielellään missä vaan. Äänenpainetta riittää runsaasti, joten on syytä huomioida muut tilassa olevat. Jopa musiikkia kuuntelee mielellään suoraan puhelimesta.

ZTE Axon 10 Pro’n äänet toistuvat monona. Ero OnePlussaan on olennainen, vaikka äänenpainetta kaiuttimesta tuntuukin riittävän jopa koko huoneeseen. Kovalla voimakkuudella ääni alkaa vähän särkyä ja se myös puuroutuu.

Sormenjälkitunnistimet toimivat molemmissa luotettavasti, joten ominaisuutta käyttää mielellään. Toimintanopeuden osalta OnePlus on kuitenkin rinnakkain vertailussa selkeästi nopeampi ja vastaa jo lähes fyysistä tunnistinta.

Pelkistetyt versiot Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmästä miellyttävät molemmissa puhelimissa. Varusohjelmat olivat molemmissa minimissään, joten puhelimen käytön saa aloittaa lähes puhtaalta pöydältä.

Kummankin puhelimen käyttö on varsin virtaviivaista. Elekäyttö toimii, joskin pieniä eroja toiminnasta löytyy. Käytännössä eleohjaukseen siirryttyä alalaidan painikkeita ei kummallakaan puhelimella enää kaivannut takaisin.

Huomattavina erikoisuuksina OnePlussasta löytyy pelitila sekä uusi Zen Mode. Pelitilassa saa kytkettyä puhelut ja viestit minimilleen sekä puhelimen tehon itse peliin, jotta pelaaminen sujuisi mahdollisimman jouhevasti.

Zen Mode on tila, jossa puhelimen saa käytännössä vaimennettua täysin puheluista ja viesteistä 20 minuutin ajaksi. Tällöin käytössä on vain hätäpuhelut sekä kamera. Zen Mode onkin mainio tapa saada keskittymisrauha tai viettää lepohetki.

Kokemusten perusteella OnePlussan OxygenOS tuntuu mukavammalta yleisessä ja varsinkin viihdekäytössä. Eleet ja ohjaus toimivat luontevasti – juuri niin kuin niiden ajattelisikin toimivan. ZTE:n käytön opetteluun kuluu muutama päivä, sillä pyyhkäisyt eivät ole toimi yhtä luontevasti kuin kilpailijassa.

Testin aikana kummatkin laitteet päivittyivät, mikä kielii valmistajien halukkuudesta kehittää ominaisuuksia ja korjata mahdollisia bugeja.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttö
  3. Kamerat
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto