Uusimmat

Kamerat

01.07.2019 09:00 Osku Kannisto

Kamerat

Puhelinten suurimmat erot tulevat vastaan kameroissa. OnePlus 7 -puhelimessa on vain yhden polttovälin kamera, jota tuetaan ToF-kameralla (Time-of-Flight). Se mittaa käytännössä syvyystietoja ja auttaa kohteen irrottamisessa taustastaan.

ZTE Axon 10 Pro on puolestaan varustettu kolmen eri polttovälin kameroilla, joilla onnistuu peruskuvien ohella laajakulmat ja optinen 3x-zoomauskin.

OnePlussan kamera rakentuu Sonyn puolituumaisen IMX586-kennon varaan. Tarkkuutta kameralla on hulppeasti 48 megapikseliä. Valovoimaa kamerasta löytyy kiitettävästi f1.7, ja mikä parasta, kamerassa on optinen kuvanvakain.

Syvyyskamera on spekseiltään 5 megapikseliä ja f2.4.

Kuvaus OnePlussalla on helppoa aloittelijallekin. Sovellus on helppokäyttöinen ja kuvausohjelmien valinta helppoa. Valittavat ohjelmat voi mukauttaa itselleen sopiviksi. Kannattaa kuitenkin huomata, että kameran täysi 48 megapikselin tarkkuus on käytettävissä vain ammattilaistilassa asetuksista vaihtamalla. Perustilassa kuvat otetaan 12 megapikselin tarkkuudella, jolloin voi käyttää 2x-zoomausta kuvaa rajaamalla.

ZTE:n kamerat ovat merkittävästi OnePlussaa monipuolisemmat. Pääkameran kenno on OnePlussan tapaan tarkkuudeltaan 48 megapikseliä (f1.7). Sen rinnalla käytössä on 20 megapikselin laajakulmalinssi (f2.2) sekä 8 megapikselin telekamera (f2.4) kolminkertaisella zoomilla.

ZTE:n kuvauskalusto on jykevä ja haastaa kalleimmatkin kilpailijat käyttömahdollisuuksillaan. Heikkoutena on optisen vakaajan puute, mistä olisi hyötyä ainakin telelinssissä sekä hämärässä kuvatessa.

Sen kolme polttoväliä tuovat kuvaukseen aidon kameran tuntua, ja kuvaus onnistuu haastavammissakin olosuhteissa pienen harjoittelun jälkeen.

Sekä laajakuva että 3x-zoom ovat käyttökelpoisia lisukkeita, joilla kuvaamiseen saa uutta ulottuvuutta.

Kuvausohjelmien valinta on yhtä nopeaa kuin OnePlussalla, mutta niiden ja eri linssivaihtoehtojen vuoksi itse kuvaus on usein käytännössä hitaampaa. Asetukset ovat jossain määrin selkeämmät, mutta asetusten määrä on jopa turhan suuri.

Tarkennuksessa ei havaittu ongelmia kummallakaan puhelimella. Puhelimet tarkensivat varsin luotettavasti kohteeseen ilman häiritsevää viivettä. Toisaalta nyt kesällä valoa riittää poikkeuksellisen hyvin, mikä on syytä huomioida.

Kuvat ovat molemmilla puhelimilla varsin yksityiskohtaisia, mutta kuvaa suurennettaessa alkaa virheet pistämään silmään.

OnePlussassa kohteilla on taipumus muuttua maalauksen oloisiksi. ZTE:llä kuvien yksityiskohdat sumenevat merkittävästi ja terävöinti käy häiritselmään.

Kuvat ovat väreiltään luontevia – eivät tekoälyn ylikäsittelemiä. Värejä ei ole säädetty kaakkoon, kuten monella kilpailijalla. Silti kuvat eivät jää latteiksi vaan ovat ilmaisuvoimaltaan asialliset ja pienellä käsittelyllä hyvät.

ZTE:n kuvissa on enemmän kontrastia, jonka vastapainoksi tummat kohteet ovat hieman tukkeutuneet.

Kumpikaan puhelin ei suoriudu hyvin hämäräkuvauksessa. Kuviin alkaa ilmestyä kohinaa ja yksityiskohdat sumenevat merkittävästi vähässä valossa. Jopa kesäillan hämäryys alkaa tuottaa selkeitä ongelmia.

OnePlussan optinen vakain tuottaa aavistuksen paremman lopputuloksen, koska kuva ei ehdi tärähtää. Pimeässä kumpikaan puhelin ei käytännössä saa järkevää kuvaa.

Kuvien ja kamerakäytön osalta ZTE on selkeästi parempi valinta monipuolisuutensa ansiosta. Telekameralla otetut kuvat ovat merkittävästi OnePlussan kroppizoomia tarkempia, ja toisaalta laajakulma taltioi tilanteen, joissa OnePlussalla osa kohteista jää kuvan ulkopuolelle.

Videokuvauksessa OnePlus on teknisesti edellä tarjoten sulavan 4K-kuvauksen 60 FPS:n nopeudella sekä hidastusvideot Full HD -tarkkuudella aina 240 FPS -nopeuteen asti.

Sen optinen kuvanvakain on merkittävä etu kilpailijaan verratessa. Video on käyttökelpoista, muttei pärjää kilpailijoiden lippulaivoille.

ZTE tallentaa videota 4K-tarkkuudella 30 FPS:n nopeudella ja hidastuksia 720p-tarkkuudella 240 FPS. Kuvauksessa voi hyödyntää perus- ja telekameraa, mutta laajakulmaa video ei anna käyttää.

Kuva on vakaimen puutteen vuoksi varsin tärisevää käsivaralta kuvattuna. Jos videota haluaa ZTE:llä oikeasti kuvata, on puhelin syytä tukea paikoilleen tai käyttää erillistä gimbaalia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttö
  3. Kamerat
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto