Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä

29.10.2020 20:00 Kai Taipale

Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä

Sekä OnePlus 8T että Samsung Galaxy S20 FE edustavat kooltaan tehopuhelimien hieman kompaktimpaa osastoa. Niitä ei voi varsinaisesti pitää pieninä, mutta kumpikin istuu vielä käteen ja mahtaa taskuun.

Ulkoisessa olemuksessa hienoinen ero on havaittavissa näytön reunojen paksuuksissa, OnePlus on saanut viilattua niistä pois aavistuksen enemmän. OnePlus 8T:n näytön kooksi ilmoitetaankin 6,55 tuumaa ja Galaxy S20 FE:n 6,5 tuumaa. Käytännössä näytöt ovat kooltaan lähes identtiset. Sama pätee ulkomittoihin. OnePlus on mitoiltaan 160,7 x 74,1 x 8,4 millimetriä, Samsung vastaavasti 159,8 x 74,5 x 8,4 millimetriä.

Myös puhelimien massat ovat käytännössä aivan samat, sillä 190 grammaa painava Samsung on kaksi grammaa OnePlus-mallia painavampi. Käsituntumalta olisi voinut arvioida tilanteen olevan päinvastainen. Mitoissa ja painossa ei kuitenkaan pysty siis todellisia tai merkittäviä eroja löytämään.

Kumpikin puhelin tuntuu kädessä tasapainoiselta ja käyttömukavalta. Oman osansa tekee näyttöjen pitkulainen 20:9-kuvasuhde.

Kummassakin etukameralle on tehty näyttöreikä. Samsungissa se on aavistuksen pienempi ja sijaitsee keskellä, OnePlus on sijoittanut sen vasempaan yläkulmaan. Keskisijoitus tuntuu loogisemmalta, mutta riittävän pienenä ei OnePlussan ratkaisukaan häiritse liikaa.

Molemmissa puhelimissa näyttö on tasainen. OnePlus on kuitenkin onnistunut muotoilemaan reunan niin, että näyttö vaikuttaisi kaartuvan maltillisesti reunoille.

Kumpaankin puhelimeen on myös esiasennettuna suojakalvo. Samsungin kalvon reunat ovat terävämmät, joten sen olemassaolo on helpompi havaita. Sormituntuma on hyvin samankaltainen, mutta OnePlussan kalvo tuntuu aavistuksen liukuvammalta.

Puhelimien sormenjälkilukijat sijaitsevat näytön alla. Kumpaakin puhelinta voi kehua sisätiloissa sormenjälkitunnistuksen nopeudesta ja luotettavuudesta. Hutipainallukset olivat harvassa, ja lukitus oli auki jo ennen kuin asiaan ehti kiinnittää huomiota. Samsungin lukija edustaa käytössä parasta lukijaa mitä valmistajalta on näytön alle ilmestynyt.

Samsungissa sormenjälkilukijan sijainti on hyvin lähellä alalaitaa, kun taas OnePlus 8T:n lukija on sijoitettu näytöllä ylemmäs. Omaan käteen jälkimmäisen sijainti oli luontevampi.

Myös kasvojentunnistus on tarjolla molemmissa laitteissa. Hyvässä valossa kumpikin toimii nopeasti, ja kummassakin valon väheneminen hidastaa toimintaa. Edelleen tämä vaihtoehto on vähiten suositeltava, joten muiden tunnistautumisten käyttöä on syytä suosia.

Puhelimien taustapuolikin näyttää hyvin samankaltaiselta. Kamerakyhmyt on sijoitettu samaiseen yläkulmaan, ja ne ovat yhtä ulkonevat. OnePlus on tehnyt kyhmystään hieman kookkaamman, mutta käytännön ero on vähäinen. Logokin on sijoitettu molemmissa samaan paikkaan.

Puhelimien metallirungot ovat kulmistaan miellyttävästi pyöristetyt. Taustan materiaalissa on kuitenkin selkeä ero.

OnePlus 8T:n takakansi on Gorilla-lasia, ja sellaisenaan näyttävä. Testilaitteen väriin on saatu syvyyttä ja sen sävy vaihtelee hieman valaistuksen mukaan. Rungon ja takakannen värinen sävyero on kuitenkin selkeä, tuntuu tyylirikolta.

Samsung on Galaxy S20 FE -malliin valinnut taustapinnaksi muovisekoitteen, mikä muodostaa yhden selkeän eron valmistajan kalliimpiin malleihin. Ratkaisussa on kuitenkin hyvät ja huonot puolensa.

Muovipinnoitteessa näkyy sormenjäljet paremmin kuin kilpailijan lasipinnassa, mutta toisaalta pinta tuntuu kädessä lämpimämmältä, mikä on kylmenevässä syksyssä miellyttävä piirre. Muovisekoite ei myöskään ole niin herkkä särkymään pienistä iskuista kuin lasipinta. Pinnan viimeistely on myös hieno: satiininhimmeänä se on näyttävä ja tarjoaa aavistuksen lasia paremman pidon. Myöskään tukevuudesta ei löydy moitteen sijaa. Kulutuskestävyys on kuitenkin asia, jota on vaikea tietää muussa kuin käytössä. Kummankin kanssa on kuitenkin järkevä käyttää suojakoteloa, jolloin taustamateriaalin merkitys ei ole erityisen suuri.

Myös painikkeiden sijoittamisessa on todellisia eroja. OnePlus 8T:n painikkeet löytyvät valmistajalle tutuista paikoista: äänenvoimakkuus vasemmasta kyljestä, virtapainike ja hälytysten liukusäädin oikealta. Kaikki painikkeet toimivat erittäin jämäkästi ja tarjoavat selkeän vasteen. Tyylittelynä myös painikkeet ovat takakuoreen sävytetyt. Tämä antaa miellyttävän kuvan viimeistelyn laadusta.

Samsung Galaxy S20 FE on painikkeiltaan karsitumpi. Painikkeita on vain oikeassa kyljessä, ylempänä äänenvoimakkuus, alempana virtapainike, joka toimii oletuksena Bixby-painikkeena. Asetuksista sen tilalle saa sentään sammutusvalikon.

Itse pidän minimaalisesta painikeratkaisusta, sillä omassa käytössä ääniasetusten liukusäädin on pääosin vain yhdessä asennossa. Painikkeista vapaa kylki tarjoaa vapauden valita sormien paikka oman maun mukaiseksi ilman pelkoa vahinkopainalluksista. Jälkimmäinen ei OnePlussan kanssa ollut ongelma, mutta äänenvoimakkuutta sai välillä kurotella, Samsungissa nämä ovat mukavasti oikean käden peukalon ulottuvilla.

OnePlus 8T:n Fluid Amoled -nimeä totteleva, 6,55 tuuman näyttö on aiempaa nopeampi, sillä sen päivitysnopeus on nostettu 120 hertsiin. Se tekeekin sisältöjen selailusta erittäin sulavaa. Sama pätee Samsungin 6,5-tuumaiseen Infinity-O Super Amoled -näyttöön.

OnePlus antaa käyttäjälle mahdollisuuden vaihtaa virkistystaajuus 60 ja 120 hertsin välillä. Samsung on päätynyt samaan ratkaisuun. Alhaisemman virkistystaajuuden käyttö on järkevään lähinnä akun säästämiseksi, sillä korkeampi päivitystaajuus tekee peruskäytöstä selvästi miellyttävämpää.

Tarkkuus on kummankin näytössä sama eli 2400 x 1080 pikseliä ja pikselitiheys on noin 400 tuumalle. Tämä on kokoluokkaan aivan täysin riittävä.

Amoled-näytöille tuttuun tapaan puhelimissa dynamiikka ja katselukulmat ovat erinomaiset.

OnePlus 8T:n näyttö tukee teknisten tietojen mukaan myös HDR10+ -laajasävytoistoa. Testimateriaali YouTubesta ei HDR-toistoa tukenut, Netflixistä kylläkin. Samsungin kohdalla tilanne oli juuri päinvastoin. Toistetun materiaalin perusteella Samsungin kuvaprosessointi näytti luontevammalta. HDR-materiaali on riittävän kirkkauden ansiosta kummankin puhelimen näytöltä katseltuna todellinen ilo silmälle.

OnePlus ilmoittaa näyttönsä enimmäiskirkkaudeksi 1100 nitiä, mutta käytännössä Samsung tuntuu yltävän käytännön kirkkaudessa aivan samaan. Videotoiston osalta Samsung vie siis aavistuksen pidemmän korren, mutta valokuvien toistumisessa ero käytännössä katoaa. Kummankin puhelimen väritoisto on hyvällä tasolla. Samsungin osalta ei kyseessä ole ehkä valmistajan väritarkimmasta näytöstä, joten OnePlus on tältä osin aika hyvin samalla viivalla, ellei peräti tällä erää jopa parempi.

Äänentoistossa OnePlus on askeleen edellä. Sen stereokaiuttimesta lähtee enemmän äänenpainetta, mutta myös sen äänessä on enemmän erottelevuutta ja napakkuutta. Samsungin ääntä voisi kuvailla hieman lämpimämmäksi, mutta myös pidättyväisemmäksi. Pelkän puheen kuunteluun Galaxy S20 FE olisi omiaan, mutta muuhun mediakäyttöön ja pelaamiseen OnePlus soveltuu hieman paremmin.

Samsungin Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon perustuva OneUI 2.5 -käyttöliittymä on ihan hyvä, looginen ja toimiva – ja aika koristeellinen. Samsung ei onneksi pakkosyötä liikaa erilaisia esiasennettuja sovelluksia, mukana on lähinnä Facebook, Netflix ja Microsoftin Office-työkalut.

Samsungin kunniaksi on sanottava, että monet uudemmat mallit, kuten juuri Galaxy S20 FE, saavat Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä jopa kolmen sukupolven ajan. Tämä antaa mukavan turvan pidemmällekin käyttöajalle. Android 11 -päivityskin on luonnollisesti siis luvassa, vaikka tarkka aikataulu onkin vielä kertomatta.

OnePlus 8T on sen sijaan ensimmäisiä puhelimia, jossa on valmiiksi Android 11 -pohjainen käyttöjärjestelmä. Testilaitteen ohjelmistoversio päivittyi testin aikana pariin kertaan, ja uusimmaksi versioksi jäi 11.0.1.2.KB05BA.

OxygenOS 11 onkin nyt erittäin hyvällä tolalla, ellei pieniä bugeja huomioida. Ilme on minimalistisen selkiä ja toiminnot löytyvät sieltä mistä pitääkin. OnePlus ei sekään täytä puhelinta valmiiksi tarpeettomilla sovelluksilla, mutta Netflix valmistajien omien sovellusten lisäksi sentään löytyy.

OxygenOS 11 on tuttuun tapaan melko lähellä perus-Androidia. Käyttöjärjestelmän eleohjaus toimii sujuvasti pyyhkäisyillä, vaikka perinteinen navigointipalkki on sekin otettavissa edelleen käyttöön. Mukana on myös uusia pikatoimintoja, kuten esimerkiksi kamerasovelluksen galleriakuvakkeen mahdollistamat pikajaot.

Nyt OnePlus-puhelimessakin on käytettävissä yksi uusi ja toivottu ominaisuus, nimittäin aina päällä oleva ilmoitusnäyttö. Omalla kohdalla tässäkin versiossa AOD-näytön käyttö takkusi, mikäli sen halusi aikatauluttaa – aluksi sen käyttäminen sai testilaitteen käyttöliittymän kaatumaan jatkuvasti, päivityksen myötä vain satunnaisesti aikataulua muokatessa.

OnePlussassa AOD-näyttöön on valittavissa 12 erilaista kelloa. Erikoisin näistä on eräänlainen vuorokausijana, jossa näkyy, milloin puhelin on ollut käytössä ja näytöltä käy ilmi montako kertaa lukitus on päivän aikana avattu.

Kattavasti toimiva tumma tila – tai Pimeä tila, kuten OnePlus sitä kutsuu painikkeessa – on nyt valittavissa suoraan pikavalinnoista. Tämä on selvästi nopeampi ja loogisempi tapa kuin valmistajalla on aiemmin ollut käytössä. Rauhoittumiseen tarkoitettu Zen-tila on sekin päivittynyt versioon 2.0. Uusia teemavaihtoehtoja on viisi.

Samsungilla AOD-näytöstä on jo pitkät perinteet ja kellovaihtoehtoja on kilpailijaa enemmän ja tyylin lisäksi väritystä pystyy muokkaamaan. Tumma tilakin on jo aiemminkin löytynyt suoraan pikavalinnoista.

Omaan makuuni OnePlussan uudistettu ilme ja Android 11 ovat miellyttävämpi ja toiminnaltaan pykälän loogisempi kokonaisuus.

Verkko-ominaisuudet ovat kummassakin oikein mainiolla tolalla. Kumpikin testilaitteista tukee Qualcomm Snapdragon X55 -modeemin myötä SA & NSA 5G-yhteyksiä, joskin Samsungista on saatavilla myös 4G-versio. Uusin WiFi 6 -standardi kuuluu sekin kummankin ominaisuuslistalle. Bluetoothissa on pykälän verran eroa, Samsung on vielä tasolla 5.0, mutta OnePlus tukee myös 5.1-versiota.

Käytännössä kumpikin puhelin toimi kohtuullisen luotettavasti myös vaihtaessa 5G- ja 4G-verkkojen välillä. OnePlus arpoi havaittavasti muutaman kerran poistuttaessa 5G-alueelta, ennen kuin data alkoi soljua tavalliseen tapaan. Samsungin kanssa sai kertaalleen käyttää puhelinta lentotilassa datasiirron palauttamiseksi, mutta muuten sen kanssa ei havaittu ongelmia. Puhelimet olivat arkikäytössä peräkkäin, joten tältä osin pienet erot voivat selittyä myös esimerkiksi verkon kuormituksella.

5G-verkon rajamailla Samsung tuntui pitävä kiinni nopeasta verkosta hieman hanakammin, mutta kummankin puhelimen kuuluvuus oli hyvällä tasolla. Samaa pätee WiFi-ominaisuuksiin, kumpikin sai kiinni käytetyistä tukiasemista kiitettävän etäältä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat