Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

29.10.2020 20:00 Kai Taipale

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Kaksikon kameravarustuksessa on eroa. OnePlus 8T:ssä takakameroita on neljä, Samsung tyytyy kolmeen.  Samsung tyytyy myös pääkamerassa 12 megapikselin kennoon. Vaikka lukema kuulostaa pieneltä, tämä ei suinkaan ole mikään ongelma. Myös OnePlus käyttää oletuksena 12 megapikselin kuvakokoa, vaikka kennossa pikseleitä onkin nelinkertainen määrä.

Samsungin f1.8-aukollisella ja optisella kuvanvakaimella varustetulla pääkameralla saa värikylläisiä, kirkkaita, hyvän dynamiikan otoksia, joihin tallentuu runsaasti yksityiskohtia. Ajoittain havaittavissa on kuitenkin ylivalotusta, eikä varjojen ja kirkkaiden kohteiden tasopaino osu täysin kohdalleen. Valon vähetessä kohinaa ilmenee, mutta yksityiskohtia on edelleen nähtävissä.

Ultralaajakulman kanssa menettää tarkkuutta, ja väritoistokin jää hieman haljummaksi. Kokonaisuus on kuitenkin täysin käyttökelpoinen.

Samsungin telekamera osoittautui jopa yllättävän käyttökelpoiseksi. Sen valtti on riittävän kapea kuvakulma, joten se tarjoaa aidon 3x-zoomin. Vaikka kennossa on vain kahdeksan megapikseliä, valoisassa otetut kuvat ovat jopa yllättävän skarppeja ja väritoistokin on kunnossa. Zoom-ominaisuuksiin kuuluu myös 30-kertainen Space Zoom -toiminto. Siinä puhelin yhdistää optisen zoomin digizoomiin, mutta käytännössä 10x-suurennos on järkevän käytön yläraja – ja silloinkin vain optimioloissa.

Jo edullisempiinkin puhelimiin tiensä löytänyt ultralaajakulmakamera ei edusta Samsungin parasta osaamista. Valon väheneminen kostautuu nopeasti ja yksityiskohtien määrä tipahtaa yllättävän nopeasti. Kuvakulma on laajempi kuin OnePlussalla, joten kuviin saa mahtumaan todella laajalti kuvauskohdetta.

Kameravarustuksen täydentää vielä 32 megapikselin etukamera. Kohtuullisen valovoimaisen kameran kuvat ovat oletuksena 6,5 megapikselin kokoisia, jolloin kuvien yksityiskohtien määrä jää kohtalaiseksi. Hämärässä tilanne heikkenee edelleen. Valittavissa olevalla täydellä 32 megapikselin tarkkuudella hyvässä valossa kuviin saa lisää tarkkuutta, hämärämmässä tilanne ei juurikaan parane.

Videotallennuksesta on karsittu muihin valmistajan huippumalleihin verrattuna pois 8K-tarkkuus, mutta tätä harva osaa kaivata vielä tänä päivänä. Parhaaksi laaduksi jää 4K-tarkkuus 60 kuvan sekuntivauhdilla, muilla kuin pääkameralla pitää tyytyä vähäisempään kuvataajuuteen.

Erityisesti Samsungin puhelimilla on tallennettu terävämpääkin videota, sillä Galaxy S20 FE:n jälki ei ole erityisen tarkkaa tai yksityiskohtaista. Ei sitä voi pitää huonona, mutta kilpailu on kovaa. Dynamiikka on kuitenkin hyvällä tolalla ja vakautus toimii rauhallisesti. Myös väritoisto on oikein miellyttävä.

OnePlus 8T:n pääkameran objektiivin valovoima on aavistuksen testikumppaniaan parempi eli f1.7. Pääkameran käyttöä helpottavat niin optinen kuin sähköinen kuvanvakautus.

Pääkamera onkin OnePlussan vahvuus. Sillä sai kohtuullisen onnistuneita otoksia lähes oloissa kuin oloissa, vain nopeat liikkeet vähässä valossa osoittautuivat liian haastaviksi, mutta sama pätee Samsungiin.

OnePlussan pääkameran 12 megapikselin peruskuvat ovat riittävän yksityiskohtaisia. 48 megapikselin enimmäistarkkuus tuntuu edelleen tarpeettomalta, sillä pikselien yhdistäminen ja 12 megapikselin kuvaustila tuottaa luontevampaa ja dynaamisempaa jälkeä. Tässä kohdassa Samsung on silti edellä, sekä erittäin kirkkaita että varjoisia kohteita sisältävissä kuvissa Samsung saa dynamiikan toimimaan paremmin.

OnePlussan kuvat ovat näyttäviä, värikylläisyys on ajoittain ehkä aavistuksen liioitteleva Samsungiin verrattuna – on makuasia, sorrutaanko jo selvästi epäluonnollisen puolelle. Kontrasti ja dynamiikka ovat nekin hyvällä tasolla. Kuvankäsittely kuitenkin hukkaa hieman yksityiskohtia ja tarkkuus ei yllä huipputasolle. Valkotasapainon osumisessa kohdalleen oli välillä hakemista, ongelma johon ei Samsungin kanssa törmää.

Toinen monella ahkeraan käyttöön päättyvä kamera on 16 megapikselin kennoon perustuva ultralaajakulma, joka kykenee taltioimaan mahtavan laajan 123 asteen kuvakulman. Valovoimakin on täysin kelvollinen f2.2.

Samsungin tapaan ultralaajakulma tuottaa pehmeämpää jälkeä, ja kohinaakin löytyy enemmän – erityisesti hämärässä tämä hyvin havaittavissa. Kuvissa on silti riittävästi yksityiskohtia, ja oikeastaan ne näyttävät kuitenkin yllättävänkin hyviltä, sillä väritoisto on pääkameraa maltillisempi.

OnePlussan edellä mainitun kamerakaksikon lisäksi käytössä on viiden megapikselin makrokamera, jonka kiinteä tarkennus osuu noin kolmen sentin etäisyydelle kohteesta. Makrokamera ei ole toivoton, mutta vaatii valoa, ja käytännössä samaan lopputulokseen pääsee pääkameran kuvaa rajaamalla.

OnePlus-takakameravarustuksen täydentää vielä kahden megapikselin mustavalkokamera, jota hyödynnetään syvyyskamerana. OnePlus on siis karsinut telekameran, joka tässä kaksikossa on selkeä heikkous, olkoonkin että pääkameran 2x-digizoomin jälki on täysin käyttökelpoista.

OnePlussan etukamerassa käytetään edeltäjänsä tapaan 16 megapikselin Sony IMX471 -kennoa. Etukameran valovoima on mukava f2.0, ja siinä käytetään sähköistä kuvanvakautusta. Kontrasti on kohdallaan, eikä väritoistossakaan ole moittimista. Aivan tarkimpia mahdollisia ne eivät kuitenkaan ole. Kokonaisuus on silti vahvasti positiivisen puolella, ja tältä osin kuvat ovat Samsungia miellyttävämpiä.

Videokuvauksessa on käytössä parhaimmillaan 4K-tarkkuus 60 FPS:n nopeudella. Valittavissa on myös 4K Cine -kuvaustila, joka mahdollistaa leffamaisen 21:9-kuvasuhteen videotallennuksen. Hidastukset ovat tarjolla 720p-tarkkuudella 480 kuvan sekuntivauhdilla ja 1080p-tarkkuudella 240 kuvan sekuntinopeudella.

Videokuvassa OnePlus voi kehua toimivasta vakautuksesta ja nopeasti toimivasta tarkennuksesta. Tarkkuudessa OnePlus jää kuitenkin selvästi Samsungin jälkeen, eikä väritoistokaan erityisemmin loista.

Kamerapuolella Samsung vetää siis pidemmän korren tasapainoisemman suorituksen ja käyttökelpoisempien ominaisuuksien ansiosta. OnePlussan kanssakin tulee kutenkin hyvin toimeen.

Kuten on jo käynyt ilmi, nämä puhelimet ovat monilta osin hyvin pitkälti toistensa kaltaiset. Tämä jatkuu osittain myös sisuskaluissa.

Samsungin ominaisuuksista suurin moite kohdistuu RAM-muistin määrään. Kuusi gigatavua ei varsinaisesti ole vähän, mutta kun kilpailijalla sitä on 12 gigatavua, niin tämä alkaa jo ajoittain käytössä näkyä.

Peruskäytössä pienempikään muisti ei varsinaisesti haittaa, mutta jos hevijuuserilla on auki kymmeniä sovelluksia, joista silloin tällöin palaa niihin aiemmin avattuihin, huomaa että avaaminen ei hoidu välittömästi. OnePlus 8T:n testilaitteessa ei moiseen törmätty.

Kummassakin käytetään samaa Qualcomm Snapdragon 865 -mobiilialustaa ja grafiikasta huolehtii Adreno 650. Näillä eväillä myös suorituskyky asettuu hyvin lähelle toisiaan.

Suorituskyvyn verrokeiksi otettiin tällä erää Samsungilta kalliimpi isoveli eli Galaxy S20 Ultra. OnePlussalta valittiin tuoreempi ja edullisempi OnePlus Nord. Kalliimmassa Samsungissa hyödynnetään valmistajan omaa Exynos 990 -alustaa, ja edullisemmassa OnePlussassa Snapdragon 765G -alustaa.

Graafista ja pelisuorituskykyä mitattiin Antutu-, GFX-bench- ja 3DMark -testeillä. Jälkimmäisestä ei ole verrokkien tulosta, joten siinä kaksikko sai mitellä toisiaan vastaan.

Kaikki kolme testiä kertovat samaa kieltä verrokeista. Sekä Galaxy S20 Ultra että OnePlus Nord jäävät testikaksikon taakse. Tämä oikeastaan korostaa Samsung Galaxy S20 FE -mallin järkevyyttä kuluttajan kannalta. Se tarjoaa isoveljeään paremman suorituskyvyn halvemmalla. OnePlus Nord on joukon selvästi huokein laite, ja se jääkin kaikissa testeissä jälkeen, erityisesti Antutu-testissä ero venähtää isoks.

Varsinaisen testikaksikon kohdalla syntyi vain pieniä eroja. Antutu- ja GFXBench -testeissa herruus meni OnePlussalle, mutta 3DMarkin kohdalla Samsung vei aavistuksen pidemmän korren. Kumpikin on nykymittapuulla tehokas puhelin myös pelikäyttöön.

Geekbench-testissä yhden ytimen suorituskyvyn piikkipaikka menee Galaxy S20 Ultralle pienellä, mutta selkeällä erolla. Useamman ytimen kohdalla tilanne normalisoituu ja testikaksikko vie selvän voiton käytännössä tasatuloksella.

Yleiskäyttöä simuloiva PCmark-testi jatkaa hieman poikkeavalla linjalla. Testikaksikosta Samsung Galaxy S20 FE vei piikkipaikan. OnePlus 8T  jäi kuitenkin yllättävän selvästi molempien Samsungien taakse, Galaxy S20 Ultran napattua kakkospaikan.

Osa selityksestä PCMark-testin tuloksiin löytyy Androbench-testistä, joka mittaa muistioperaatioiden nopeuksia. Erityisesti satunnaisoperaatioissa Samsung Galaxy S20 FE tekee nimittäin selkeää pesäeroa OnePlus 8T-malliin.

Tehokas puhelin vaatii myös hyvän akun. Samsungin akku onkin kapasiteetiltaan 4500 milliampeerituntia, mikä on tämän päivän mittapuulla ihan mukavasti. Pikalataus on teholtaan enintään 25 wattia, mikä taas alkaa olla jo kohtuullisen niukasti. Ilahduttavaa on, että langaton lataus on mukana ominaisuuksissa, ja sen enimmäisteho on 15 wattia.

Käänteinen langaton lataus mahdollistaa Galaxy S20 FE:n käytön virran jakamisen muiden yhteensopivien laitteiden kanssa. Tämä on selvä valtti mahdollisessa reissukäytössä, mikäli käytössä on esimerkiksi ominaisuutta tukevia laitteita, kuten vaikkapa älykello.

Myyntipakkauksen latauslaitteella Samsungin akun täyttyminen ottaa pitkään, peräti tunnin ja 38 minuuttia. Alku sujuu sentään vauhdikkaammin, sillä puolessa tunnissa akkuun saa reilun 40 prosentin latauksen. Tunnissa ollaan vajaassa 70 prosentissa.

OnePlus on tältä osin ihan eri maailmasta. OnePlus 8T-mallin mukana tuleva 65-wattinen laturi toimii myös muiden USB-PD-laitteiden kanssa 45 watin teholla. Tämä on merkittävä käyttömukavuuteen liittyvä parannus, sillä kohtuullisen kokoisella latauslaitteella hoitelee nyt niin yhteensopivat kannettavat, kuulokkeet kuin kännykät.

OnePlus 8T:n 4500 milliampeeritunnin akku on jaettu kahtia. Tämä helpottaa korkeimpien latausnopeuksien saavuttamista. Käytännön latausnopeus onkin erinomainen. Testin aikana tyhjästä akku humahti täyteen vaivaisessa 38 minuutissa. Akku oli puolillaan jo vajaassa vartissa.

Lisävarausta saa siis todella nopeasti. Käytännössä siis jo 10-15 minuutin latauksella saa monen tunnin käyttöajan. Puhelinta on helppo latailla tarpeen mukaan, mutta tämä toki edellyttää nopean laturin olevan saatavilla aina tarpeeseen. Muiden valmistajien latureilla OnePlus 8T latautuu enintään 27 watin teholla. Pikalatauksessa puhelin lämpenee selvästi, muttei varsinaisesti kuumene.

Langattomaan lataukseen tottuneelle Samsung on tältä osin varma valinta, mutta nopeita lataussessioita suosiva arvostaa OnePlussan nopeutta.

Kumpikin puhelin oli käytössä hieman vajaan kahden viikon jakson ajan, muttei kuitenkaan yhtä aikaa. Akkukesto osoittautui käytössä kohtuullisen hyväksi. Kummankin akun saa 5G-verkossa ahkeralla käytöllä tyhjenemään päivässä, mutta kevyessä käytössä illalla akkua saattoi olla jäljellä noin puolet.

Geekbench-akkutestin perusteella Samsung Galaxy S20 FE ei ole juuri moksiskaan 120 hertsin näyttötaajuuden käyttämisestä, vaan akku kestää lähes yhtä pitkään on sitten käytössä nopea tai hidas virkistystaajuus. Lähes 11 tunnin tulos on erittäin hyvä. Näytön nopeuden vaikutusta yritettiin testailla myös käytännössä, mutta mitään merkittävää eroa syyshämärässä ei ilmennyt. Näytön voi siis melko huoletta jättää nopealle asetukselle.

OnePlus 8T:n kohdalla testituloksessa oli kuitenkin ihan merkittävä ero. 60 hertsin näyttötilalla saavutettu 11,5 tunnin tulos on erinomainen, mutta 120 hertsin hieman alle kymmenen tunnin tulos jää hyvän puolelle. Ellei nopea latauslaite ole käden ulottuvilla, voi akun säästämiseksi olla järkevää tiputtaa päivitysnopeus 60 hertsiin. Käytännössä ero ei kuitenkaan vaikuttanut niin selkeältä kuin mittaustulos antaa olettaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat