Käyttöjärjestelmä

15.02.2019 19:00 | Kai Taipale

Käyttöjärjestelmä

Nokia 7.1 kuuluu, monen muun uuden nokialaisen tapaan, Android One -ohjelmaan, eli tietoturvapäivitykset ovat luvassa kuukausittain ja järjestelmäpäivityksetkin pariksi vuodeksi. Pieniä viilauksia käyttöjärjestelmästä löytyy esimerkiksi kamerassa ja näytön HDR-toiminnoissa. Peruskokemus on kuitenkin sitä mitä Androidin on tarkoitettu olevan: Perus-Android on puhelimelle eduksi. Sitä on helppo lähestyä, eikä tarjolla ole turhaa kikkailua. Se luo myös odotuksen sujuvasta ja viiveettömästä käytöstä.

Pääosin Nokia 7.1 täyttääkin odotukset. Sen käyttöjärjestelmän tyyli miellyttää, uusimman Androidin myötä käyttöön saa esimerkiksi digitaaliset hyvinvointitoiminnot ja akun mukautuksen. Valittavissa tarjolla ei kuitenkaan ole ohjauspainikkeille hyvästit heittävää eleohjausta.

Nokialaisessakin toki käytetään eleitä, sillä sovellusvalikko aukeaa pitkällä pyyhkäisyllä alalaidasta, viimeisimmät sovellukset lyhyemmällä. Toimintaan tottuu nopeasti, mutta silti vääränmittaisia pyyhkäisyjä on helppo tehdä.

Tammikuussa laite sai tietoturvapäivityksen 1. tammikuuta 2019 –tasolle, eikä helmikuun alkupuoleen mennessä uusia päivityksiä ole tullut.

Samsung Galaxy A7:n käyttöjärjestelmä on Android 8.0.0 Oreo, mutta ryyditettynä Samsung Experience 9.0 -käyttöliittymällä – tältä osin hyvin tuttua Samsungia, ja käyttöjärjestelmä näyttääkin ulkoisesti siis samalta kuin vaikka kalliimmissa Galaxy S8 -puhelimissa. Uudemmat S9-mallit saivat jo valmistajan uuden One UI -käyttöliittymän Android 9.0 -päivityksen myötä. Tietoturva oli helmikuun alussa vielä 1. joulukuuta 2018 -tasolla.

Samsungin käyttöliittymä on ulkoisesti Nokiaa karkkimaisempi, mutta käyttö on silti täysin sujuvaa. Kotinäyttö on selkeä, sovellusvalikko ilmestyy pyyhkäisemällä ja ilmoituksista näkyy kuvakkeet myös lukitusnäytöllä. Galaxy A7 tarjoaa käyttöön myös käyttöjärjestelmätasolla suojatun tiedostokansion.

Hyvää Samsungissa on myös mahdollisuus muokata alkunäytölle jopa 5×6-jaottelu kuvakkeille. Tarjolla on myös lukuisia teemoja, joilla käyttöliittymän tyyliä voi muokata paremmin omaan makuun soveltuvaksi.

Käyttöjärjestelmässä Nokia on selkeästi niskan päällä. Nopeasti päivittyvä perusversio Androidista miellyttää, eikä Samsung tarjoa tässä kohdassa mitään merkittävää valttia. Päivitykset saapuvat sille hitaammin, eikä Nokian jo saaman Android 9.0 Pie –version päivitysaikataulu ole A7:lle vielä varmistunut.

Käyttöjärjestelmä vie Nokian ansaittuun 1-0 johtoon.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttöjärjestelmä
  3. Olemus
  4. Näyttö
  5. Kamera
  6. Käyttö
  7. Suorituskyky sekä Akun lataus ja kesto
  8. Yhteenveto