UUSIMMAT

Näyttö

15.02.2019 19:00 | Kai Taipale

Näyttö

Nokia 7.1 -puhelimen näytön 5,84 tuuman koko edustaa tänä päivänä riittävää, muttei yhtään liian suurta kokoluokkaa. Samsung Galaxy A7 edustaa vielä pykälää kookkaampaa versiota.

Kuvasuhteissa on pieni ero. Nokialaisen 19:9-kuvasuhde auttaa pitämään laitteen riittävän kapeana, mikä edesauttaa jo aiemmin kehuttua käsituntumaa. Samsungin rahtusen neliömäisempi näyttö saa sen tuntumaan jopa vanhahtavalta, sillä puhelin on jo siinä rajoilla, tuntuuko se liian leveältä. Valmistajan omista valikoimista, merkittävästi kalliimpi, Galaxy S9+ -malli on isompinäyttöinen, mutta silti hieman kapeampi.

Nokialaisessa on myös näyttölovi, joka tekee siitä hieman Samsungin perinteistä, lovetonta ratkaisua modernimman näköisen.

Pixelworksin kuvankäsittelypiiri mahdollistaa Nokia 7.1 -mallissa tavallisen sävymaailman muuttamisen HDR-laajasävytoistoksi, vaikkei ominaisuutta alkuperäisessä materiaalissa olisi käytetty. Tämä antaa katsottaviin videoihin huomattavasti lisää potkua niin sävyihin kuin väreihin.

Ajoittain HDR-toiminto aiheuttaa liioittelua väritoistossa ylisaturaation muodossa. Yleisviritys on kuitenkin hyvä, sillä parannustoiminnon pitää mielellään päällä. Aidon HDR-materiaalin toistaminen ei vielä YouTubesta tai Netflixistä vielä onnistunut, mutta esimerkiksi Amazon Primestä kyllä.

Boostaus onkin tarpeen, sillä varsin boostatusta väritoistostaan huolimatta Nokia 7.1:n näyttö ei pärjää Samsungille. Nokialaisessa käytetyssä LCD-näytössä musta näkyy tuttuun tapaan varsin selkeänä harmautena. HDR-käyttöön kaipaisi myös parempaan kirkkauteen yltävää paneelia.

Se mikä Samsungissa todellakin miellyttää, on sen näyttö. A7 on nimittäin varustettu erittäin miellyttävällä, kuuden tuuman AMOLED-näytöllä, joka tarjoaa katsojan nähtäväksi Full HD+ -tarkkuuden eli 2220 x 1080 pikseliä (411 PPI). Samsungin näytössä ei ole lovea, vaan tässä kohtaa on tyydytty perinteiseen ratkaisuun. Samalla ruudun ja näytön suhde valahtaa nykypäivänä alhaiseen, noin 75 prosenttiin.

Samsungin näytöllä musta on todellakin mustaa, ja kirkkaus riittää Suomen talvessakin ulkokäyttöön myös aurinkoisena päivänä. Tämä tarjoaa yhdistelmänä erinomaisen kontrastin.

Väritoisto on runsas, mutta ei liioitteleva. Väritoistoon voi valita AMOLED-teatterin tai –valokuvan perustilan ja mukautuvan toiminnon rinnalle. Näistä valokuvatila sopii hyvin yleiskäyttöön, mutta runsaampia värejä arvostava mukautuvan tilan. Kokonaisuutena Samsung A7:n näyttö on hintaluokkansa aatelia.

Näytön kohdalla peli on selvä: Samsungin AMOLED vie voiton, ja tilanne kaventuu lukemiin 2-1.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttöjärjestelmä
  3. Olemus
  4. Näyttö
  5. Kamera
  6. Käyttö
  7. Suorituskyky sekä Akun lataus ja kesto
  8. Yhteenveto