Uusimmat

Kamera

15.02.2019 19:00 Kai Taipale

Kamera

Nokia 7.1 sisältää tuttuun tapaan Zeiss-brändätyn kameran. Kaksoiskamerassa on 12 megapikselin pääkennon ja f1.8-aukollisen kamerayksikön tukena viisimegapikselinen, syvyystietoja tallentava kamera.

Nokian kamera on miellyttävä tuttavuus. Käytössä on Pro-kameratila sekä Live Bokeh -efekti. Näistä ensimmäinen miellyttää yrityisesti, sillä säädettävissä ovat niin valkotasapaino, tarkennus manuaalisesti, ISO-arvo, valotusaika sekä valotuksen korjaus. Live Bokeh antaa nimensä mukaisesti mahdollisuuden säätää taustan pehmennystä. Ominaisuuksista löytyvät myös Google Lens.

Näillä eväillä Nokia 7.1 tekee luokassaan hyvää jälkeä, ainakin kun valoa riittää. Kun valoa on käytössä riittävästi, kuvat ovat yksityiskohtaisia ja luonnollisia. Sen suurimmat ongelmat kohdistuvat valkotasapainoon, jossa sävyt pyrkivät karkaamaan kylmän puolelle.

Aivan äärimmäinen tarkkuus jää kuitenkin puuttumaan, mutta tämä ei juurikaan häiritse. Bokeh-efektikin toimii luokassaan keskivertoa paremmin. Se suoriutuu normaaleista kuvaustilanteista vakuuttavasti. Nokian Zeiss-kamera ei pärjää parhaille lippulaivoille, kuten vaikka Samsungin Galaxy S9-mallit tai Huawei Mate 20. Hintaluokassaan se on silti oikein pätevä.

Kolmoiskamera on Samsung Galaxy A7 erikoisuus. Käytössä on perusyksikkö, ultralaajakulma sekä vielä ”apukamera”. Jälkimmäinen, viiden megapikselin ja f2.2-aukkoarvon yksikkö, toimii syvyyskamerana esimerkiksi muotokuvatilassa.

Kolmoiskameran keskellä sijaitsee peruskamera, jonka kenno tallentaa kuvat 24 megapikselin tarkkuudella. Sen kinovastaava polttoväli on 27 mm, ja aukkoarvo kunnioitettava f1.7. Tämä on A7:n kameroista ainoa, joka hyödyntää vaihepohjaista automaattitarkennusta.

Kolmoiskameran merkittävin lisä on sen ultralaajakulman tarjoava kamera. Se ei toki ominaisuuksiltaan yllä peruskameran tasolle, aukkoarvo jää hieman heikon puolelle ollen f2.4, eikä kennon tarkkuuskaan ole kuin kahdeksan megapikseliä. Kuvakulma on kuitenkin erinomaisen kattava eli peräti 120 astetta. Kuviin ilmestyy tosin sen myötä myös lievää tynnyrivääristymää.

Samsungin Pro-kuvaustilassa säädettävissä on vain ISO-arvo, valotuksen korjaus ja valkotasapaino esiasetetuin arvoin. Käytettävissä on myös liuta muita kuvaustiloja, kuten esimerkiksi sävyjä ja pintoja siloitteleva Kauneus, taustanpehmennystä tarjoava Reaaliaikainen tarkennus, kohteen tunnistava Tilanteen optimointi ja superhidastuksen mahdollista Erittäin hidas liike.

Samsungin peruskamera tekee sekin aivan kelvollista jälkeä, tarkkuus jää kuitenkin isoaukkoiselle ja tarkkakennoiselle asetetuista odotuksista. Kuvat ovat kuitenkin hyvässä valossa some-näyttäviä, mutta suurella ruudulla pehmenemistä on havaittavissa. Kuvat ovat kuitenkin luontevia, eivät näytä liian prosessoiduilta ja valkotasapaino osuu hyvin kohdalleen.

Samsungin 120-asteen ultralaajakulma jää selkeästi kuvanlaadussa peruskamerasta. Siinä on rutkasti tynnyrivääristymää, eikä tarkkuuskaan ole likikään samaa luokkaa. Väritoistokin haksahtelee ajoittain hieman kylmän suuntaan Nokialaisen tapaan.

Pimeässä kuvaaminen on Samsungilla ikävää. Se pyrkii tekemään kuvista aivan liian valoisia, jolloin kuvia käsitellään armottoman pehmeiksi. Nokialainen käyttää malttia, ja sen pimeäkuvat jäävät hämärämmiksi, mutta myös luonnollisemmiksi ja tunnelmallisiksi. Nekin toki pehmenevät merkittävästi, ja laatu kärsii. Kuvien sävytoisto kuitenkin pysyy kelvollisena, ja kameralla saa aikaiseksi kuvia myös heikoissa olosuhteissa.

Samsung Galaxy A7:n etukameran kenno taltioi 24 megapikseliä ja objektiivin aukkoarvokin on mukava f2.0, mutta koska kysessä on kiinteätarkenteinen kamera, ei käytössä ole automaattitarkennusta. Tarkennuspistekin on kovin lähellä, mikä voi olla ryhmäselfieaddiktille aito ongelma. Nokia 7.1 onkin selfiekäytössä etevämpi, sillä sen automaattitarkennus toimii luotettavasti, eikä se tarkkuudessakaan jää ainakaan kilpakumppanistaan jälkeen, vaikka käytössä on “vain” kahdeksan megapikselin kenno ja samainen f2.0-aukko.

Keskiluokassa videotallennuksessa voisi jo odottaa 4K-tallennusmahdollisuutta. Se kuitenkin Samsungista puuttuu, tarjolla on vain Full HD –tarkkuus, sekin 30 FPS:n kuvataajuudella. Kuvan on kuitenkin tarkka ja levollinen, vakautus toimii luotettavasti, toisin kuin ajoittain hakeva tarkennus. Nokia 7.1 tarjoaa videokuvaukseen tallennuksen 4K-tarkkuudella.

Kameraosio päätyy tasapeliin. Samsungin ultralaajakulma lisää kuitenkin huomattavasti kameran käyttömahdollisuuksia, vaikka Nokian peruskameran jälki miellyttää enemmän, samoin kuin mahdollisuus 4K-videokuvaukseen.

Kameran osalta päädytään tasapeliin, joten pisteen ovat nyt 2,5-1,5.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttöjärjestelmä
  3. Olemus
  4. Näyttö
  5. Kamera
  6. Käyttö
  7. Suorituskyky sekä Akun lataus ja kesto
  8. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat