Käyttö

15.02.2019 19:00 | Kai Taipale

Käyttö

Nokia 7.1 -puhelimessa ei tunnistamisissa ole lähdetty kikkailulinjalle. Käytössä on takakanteen, järkevään paikkaa sijoitettu sormenjälkilukija. Se tuntuu luotettavalta, mutta nopein mahdollinen se ei ole. Sormea saa pitää tunnistimella hieman tavanomaista pidempää lukituksen avaamiseksi. Mitenkään turhauttavan hidas lukija ei sentään ole.

Samsungin sormenjälkilukija on sijoitettu virtakytkimen yhteyteen, puhelimen oikeaan laitaan. Tämä on paikkana selvästi Nokia takakantta huonompi valinta. Sormenjäljen lukeminen vaatii usein sormen asettelua niin, että se peittää kattavammin lukijan. Kohdalle osuessaan luku sujuu kuitenkin nopeasti ja luotettavasti. Vaikka Nokia 7.1:n sormenjälkilukijan käytössä on usein pientä, mutta havaittavaa viivettä on sitä sijainnista johtuen miellyttävämpi käyttää.

Samsungin alalaidassa sijaitseva monokaiutin on erittäin helppo peittää vaakakäytössä, jolloin äänet katoavat lähes tyystin. Tätä voi toki käyttää pikaiseen mykistämiseen, mutta suurimman osan ajasta tämä ärsyttää. Puhelimen äänenvoimakkuus riittää hyvin lähikäytössä, mutta voimakkuuden nostaminen viimeisen neljänneksen puolelle saa äänen jo selvästi särkemään.

Galaxy A7:n toistettava ääni on selkeä ja liiankin kirkas, eikä matalista äänistä ole tietoakaan. Parhaimmillaan ääni on kun puhelimen asettaa pehmeällä alustalle, tämä leikkaa pahimman kirkkauden pois, jolloin puhelimesta kuuntelee musiikkiakin jo lähes mielellään. Puhevoittoisissa videoissa ääni on myös selkeä.

Nokia 7.1 tuottaa kaksikosta enemmän äänenpainetta ja sen ääneen on tavoitettu myös hieman tukevuutta. Myös Nokian monokaiutin on vaakatasossa peitettävissä, mutta se ei tapahdu yhtä helposti kuin Samsungissa, ainakaan vahingossa. Nokian äänessä on enemmän häiritsevää purkkimaisuutta, mutta reippaan äänenpaineen tuoton myötä puhelin toimii paremmin bilemusiikin toistossa. Myös rutkasti äänitehosteita sisältävissä materiaalissa puhelin toimii kilpailijaansa paremmin.

Kummassakin puhelimessa on säilytetty 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Nokiassa tämä on puhelimen ylälaidassa, Samsungissa alhaalla. On makuasia, kumpi sijoitoksista toimii paremmin. Mutta liitäntäpuolelta löytyy Samsungin yksi typerimmistä valinnoista. Uuteen keskiluokan puhelimeen ei voi enää laittaa Micro-USB-liitäntää, sen aika olisi jo jäädä historiaan. Nokiassa liitintyypin valinta on sentään kohdistunut USB-C-versioon.

Siinä missä Nokia 7.1 tyytyy tavanomaisempaan kahden korttipaikan ratkaisuun, on niitä Samsungissa poikkeuksellisesti kolme. Käytännössä siis Galaxy A7 syö kaksi nano-SIM-korttia sekä yhden muistikortin. Nokian kohdalla on tehtävä valinta kaksois-SIMin ja muistikorttikäytön väliltä. Samsungin ratkaisu on harvinainen, ja sitä arvostavia käyttäjiä löytyy varmasti.

Samsungin AMOLED-näyttö on aina päällä, joten ilmoitusledille ei ole varsinaista tarvetta. Nokiasta puuttuu kumpikin, mikä tuntuu hieman ikävältä säästöltä.

Kummankin peruspuhelinominaisuudet ovat melkoisen tasavahvat. Nokia tuntuu kykenevän pitämään kuuluvuuden hieman paremmin heikossa verkossa, mutta muilta osin niiden välille ei eroja synny.

Tämäkin osio kallistuu Nokia 7.1:n suuntaan. Samalla peli jo ratkeaakin sillä HMD Globalin tuotos nappaa tavoittamattomissa olevan 3,5 – 1,5 etulyöntiaseman.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttöjärjestelmä
  3. Olemus
  4. Näyttö
  5. Kamera
  6. Käyttö
  7. Suorituskyky sekä Akun lataus ja kesto
  8. Yhteenveto