Suorituskyky sekä Akun lataus ja kesto

15.02.2019 19:00 | Kai Taipale

Suorituskyky sekä akun lataus ja kesto

Nokia 7.1 ei jättänyt olemuksestaan ensivaiheessa täysin miellyttävää kuvaa, vaan sitä vaivasi tietynlainen tahmeus. Laitteen päivityttyä Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä versioon, myös käyttömukavuus parani merkittävästi. Tahmailut vähenivät, vaikkeivat aivan sataprosenttisesti kadonneetkaan. Myöskään alkuhetkien täysjumituksia ei enää ilmennyt. Ilmeisesti aiempaa Android-versiota oltu optimoitu aivan loppuun, uuden jo kolkutellessa ovella.

Laitteen Snapdragon 636 -suoritin on hyvä keskiluokan peruspuurtaja, joka Pien kanssa tuntuu olevan myös tehtäviensä tasalla. Käyttömuistia on laitteessa nykypäivänä riittävät neljä gigatavua. Muistikortilla laajennettavissa olevaa tallennustilaa on käytettävissä hintaluokkaan kelvolliset 64 gigatavua.

Samsungissa käytetään valmistajan omaa Exynos 7885 -mobiilisuoritinta ja muistiakin on samat neljä gigatavua. Käytännössä ja testien valossa se ryyditettynä Mali G-71-grafiikkasuorittimella pistelee menemään tasatahtiin Nokian kanssa. Ei siis ihme, että Samsung on yhtä sujuva käyttää kuin Nokia Android 9.0 -päivityksen jälkeen.

Geekbench-mittaukset osoittavat testipuhelimien olevan suorituskyvyltään tasapäisiä, siinä missä Samsung on tehokkaampi yhdellä ytimellä, häviää se useamman ytimen käytössä. Saman hintaluokan Honor Play on kuitenkin näitä tehokkaampi.

Graafista pelinopeutta mittaavat Antutu- ja GFXBench-tulokset jatkavat samalla linjalla eli Samsung ja Nokia ovat hyvin tasaväkiset. Honor Play vie kumpaakin entistäkin selkeämmin.

Yleistä graafista suorituskykyä ja muuta hyötykäyttöä simuloivassa PCMarkissa ei tilanne juurikaan muutu. Nokia on kaksikosta hienoisesti niskan päällä, mutta Honor vie edelleen kumpaakin.

Muistin luku- ja kirjoitusoperaatioita mittavan Androbenchin perusteella Nokia on nopeampi peräkkäiskirjoituksessa, mutta Samsung taas satunnaisluvussa. Edelleen Honor Play on selkeästi kaksikkoa edellä.

 

Raskasta nettiselausta simuloiva Sunspider (millisekuntia, lyhyempi palkki parempi) vie tällä kertaa Samsung Galaxy A7:n kaksikon keulille, mutta tuttu virsi jatkuu: Honor Play on kaksikko nopeampi.

Kuten mittaustuloksista voi jo päätellä, toimii kumpikin testipuhelimista hyvin kevyemmissä peleissä. Kumpikaan ei kuitenkaan ole mitenkään kotonaan uusimpien ja grafiikkaintensiivisten pelien kanssa. Niissä on jo luvassa jopa nykimistä tai yleistä tahmailua. Tämä on selkeää seurausta keskiluokkaisesta raudasta, joka näkyy myös mittaustuloksissa. Tehopuhelimien suorituskyky on uusimmissa ja raskaimmissa peleissä selvästi luokkaa parempi.

Akkukestossa Geekbenchin tulokset vastaavat aika hyvin puhelimien keskinäistä suhdetta myös testikäytössä. Tehokäyttäjän näpeissä kummankin akku tyhjenee iltaa kohti, mutta Nokia 7.1 selviää varmemmin päivästä ilman latausta. Kevyellä käytöllä sillä voi selviytyy jopa kahden päivän käytöstä, mutta Samsungin kanssa tämä on jo hyvin epätodennäköistä.

Latauksessa valmistajat ovat valinneet varsin erilaisen lähestymisen. Nokia täyttää tyhjentynyttä akkua erittäin kiitettävään tahtiin. Ensimmäiset 25 prosenttia saa akkuun alta vartissa, ja puolilleen akun saa jo noin puolessa tunnissa. Sen jälkeen tahti hidastuu, mutta tunnin latauksen jälkeen akussa on noin 80 prosentin täyttöaste. Täynnä akku on kuitenkin vasta noin kahdessa tunnissa.

Samsung Galaxy A7:n akku on aivan vastaavasti täynnä kahdessa tunnissa, mutta tyhjä akku täyttyy todella paljon hitaammin. Vartissa saa kapasiteetista käyttöön vain 15 prosenttia, eikä puolessa tunnissakaan saa kuin alle 30 prosenttia. Puolillaan se on tunnissa. Samsung siis luottaa tasaiseen latausnopeuteen, Nokia taas täyttää tyhjää akkua vauhdikkaasti, mutta hidastuu merkittävästi loppua kohti.

Suorituskyvyssä mennään käytännössä tasoissa, mutta akkukäytössä ja latauksen toiminnassa pienempikokoinen Nokia nappaa jälleen voiton. Se tarkoittaa tässä kohdin jo voiton varmistelua ja loppupisteitä 4,5-1,5.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttöjärjestelmä
  3. Olemus
  4. Näyttö
  5. Kamera
  6. Käyttö
  7. Suorituskyky sekä Akun lataus ja kesto
  8. Yhteenveto