Uusimmat

Pelottava tulevaisuus? Pian deepfake-videon voi luoda pelkästä kuvasta

02.06.2019 13:21 Muropaketin toimitus

Niin sanotut deepfake-videot aiheuttavat jälleen ihmetystä internetissä. Muun muassa Leonardo da Vincin kuuluisa maalaus Mona Lisa pääsi tekniikan koekaniiniksi.

Mona Lisa -hahmo liikuttaa huomiota herättäneellä videolla päätään, silmiään ja suutaan. Tekoälyä hyödyntävä Samsungin ohjelmisto onnistui ”herättämään henkiin” myös Marilyn Monroen, Salvador Dalin, Albert Einsteinin ja Fjodor Dostojevskin.

Videot on luotu Samsungin kehittämillä algoritmeilla. Järjestelmälle syötetään muutamia kuvia sopivasta henkilöstä, josta kaapataan ”maamerkit.” Näiden maamerkkien avulla haluttu kuva saadaan animoitua. Vastaavanlainen teknologia esiteltiin Tel Avivin yliopistossa vuonna 2017. Tuolloin tutkijat myönsivät, että teknologiaa voisi käyttää myös vääriin tarkoituksiin.

Yksi esimerkki viime ajoilta on yhdysvaltalaisesta poliitikosta Nancy Pelosista levinnyt video. Hän kuulosti videolla katsojasta riippuen joko sairaalta tai humalaiselta. Jopa Donald Trump jakoi sen Twitterissä.

Pentagonin alaisuudessa toimiva tutkimusorganisaatio DARPA onkin herännyt deepfake-videoiden potentiaaliseen väärinkäyttöön. He työskentelevät parhaillaan eri tutkimuslaitosten kanssa yhteistyössä löytääkseen ratkaisuja nykyisiin ja tuleviin uhkakuviin.

Esimerkiksi viraali deepfake-video poliitikosta ennen vaaleja voisi vaikuttaa kansalaisten äänestyskäyttäytymiseen. Toisenlaisena esimerkkinä aikuisviihdenäyttelijöiden kasvoja on vaihdettu julkkisten kasvoihin.

Tekniikka voi lopulta kehittyä niin helpoksi käyttää, että vaikkapa jokainen älypuhelimen omistaja voi luoda helposti deepfake-videoita kenestä haluaa.