Käyttö

30.12.2018 19:00 | Osku Kannisto

Käyttö

Honorin taika on käytettävyydessä. Se alkaa heti puhelimelle tunnistautumisessa. Käyttäjän voi tunnistaa biometrisesti sekä sormenjäljen että kasvojen perusteella. Sormenjälkilukija on piilotettu suoraan näytön alle, ja oikean tunnistuskohdan merkki ilmestyy näyttöön heti otettaessa puhelin käteen. Testeissä lukija suoriutui tehtävästään kohtuullisesti, mutta selkeästi painikelukijaa hitaammin.

Kasvojen tunnistukseen täytyy avata puhelimen etukamerat. Ne saadaan esiin liu’uttamalla puhelimen alakansi yläkannen alta esiin, jolloin kamerat tulevat puhelimen yläosaan. Kameroiden avaus onnistuu helposti yhdellä kädellä varmasti, ja onnistumista tukee klik-ääni. Avausmekanismi tuntui pikakokeessa erittäin kestävältä.

Kasvojen tunnistus perustuu etukameraan sekä kahteen 3D-syvyyskameraan, joten se toimii luotettavasti myös hämärässä. Kasvojen tunnistus onnistui nopeasti, joten käytännössä sen käyttö oli sormenjäljen lukemista mukavampaa. Silmälasit eivät haitanneet tunnistusta.

Testipuhelin oli varustettu Kiinan ohjelmistolla, joskin käyttöliittymän sai suomennettuna käyttöön. Useimmat varusohjelmat olivat kiinaksi, ja niitä löytyi kohtuullisen paljon. Erikoisuutena taas esimerkiksi Play-kauppa puuttui täysin ja sen kikkailu käyttöön vaati hieman mielikuvitusta ja yritystä. Sen jälkeen kaikki sovellukset kuitenkin olivat ladattavissa käyttöön normaaliin tapaan.

Erinomainen suorituskyky heijastuu myös käytettävyyteen. Puhelin toimii erinomaisen ripeästi, eikä takkuiluihin testien aikana törmätty kertaakaan.

Miellyttävän käyttökokemuksen pohjana on hyvä ja iso näyttö, jolta kaikki näyttää hyvältä. Puhelin oli oletuksena kytketty tukemaan Android 9:n eleohjausta, joten alalaidan tutusta kolmen näppäimen navigoinnista oli luovuttu. Ratkaisu sopi hyvin yhteen ison näytön kanssa.

Iso näyttö ja suorituskyky soveltuivat erinomaisesti pelaamiseen. Iso puhelin asettuu tukevasti kahden käden vaakaotteeseen ja peukaloiden keskelle jää iso ruutu katseltavaksi. Lovettoman näytön ansiosta puhelin toimii hyvin molemmissa vaaka-asennoissa, vaikka puhelimen alalaidassa kehys onkin aavistuksen ylälaitaa paksumpi.

Pelit pyörivät näyttävästi ja niitä oli ilo pelata. Ruudunpäivitys pysyi tasaisen rullaavana, eikä alkanut tökkiä pidemmissäkään pelisessioissa. Vaikka puhelimen takapinta on lasia, ei se tuntunut liukkaalta. Puhelin pysyi tukevasti käsissä. Liukuva takakansi pysyi pelien aikana ongelmitta kiinni.

Viihdekäytössä iso AMOLED-näyttö on optimiratkaisu. Valitettavasti Honor ei tue Netflixin HDR-sisältöä laajemmalla dynamiikalla ja väriavaruudella, vaikka näyttö siihen itsessään pystyisikin. Kuva on varsin nautinnollista ilman HDR-värejäkin äärettömän kontrastin ja tyydyttävän kirkkauden ansiosta.

Ongelma viihde- ja pelikäytössä on monoäänentoisto. Puhelimen alalaitaan sijoitettu kaiutin on äänilähteenä pistemäinen ja se vaimenee helposti tukevassa otteessa. Äänenpainetta kaiuttimesta löytyy riittävästi henkilökohtaiseen käyttöön.

Kuulokkeilla ääniongelmasta pääsee eroon. Tosin 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei tästäkään lippulaivapuhelimesta löydy. Langattomien kuulokkeiden tuki on äänenlaadullisesti hyvä ja puhelin tukee Bluetooth-yhteyden aptX-pakkausta yhteensopivien kuulokkeiden kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamerat
  4. Suorituskyky
  5. Yhteenveto