Uusimmat

Käyttöjärjestelmä ja kamera

26.09.2019 18:00 Kai Taipale

Käyttöjärjestelmä ja kamera

Uuden mallin myötä nähdään ensimmäistä kertaa OnePlus-malleissa myös esiasennettu Android 10 -käyttöjärjestelmä. Valmistajan Oxygen OS -käyttöliittymä on samalla päivittynyt versioon 10, ja testilaitteessa mentiin versiossa 10.0.1.

Varusohjelmat olivat molemmissa minimissään, joten puhelimen käytön saa aloittaa lähes puhtaalta pöydältä.

Mihinkään täysremonttiin käyttöliittymä ei ole joutunut, mutta selkeitä muutoksiakin on havaittavissa. Esimerkiksi ikonien muodon voi nyt valita neljästä vaihtoehdosta: pyöreä, neliö, kyynel ja pyöreä suorakaide.

Aiemmin Oxygen OS:n eleohjaus oli keskitetty ruudun alaosaan, mutta nyt paluu-toiminto hoituu pyyhkäisyllä jommastakummasta laidasta keskelle ruutua, ja tämä toimii myös vaakakäytössä. Tämä on toiminnassa se kohta, jossa sivuille kaartuva näyttö pääsisi oikeuksiinsa, OnePlus 7T:n tasainen näyttö on nimittäin ajoittain hieman tarkka siitä miten pyyhkäisyn reunalta aloittaa, mikä saattaa johtaa toistuviin paluuyrityksiin.

Toinen ja varsin käyttökelpoiseksi osoittautunut pyyhkäisyominaisuus on ruudun alareunan navigointipalkki. Sitä sivusuuntaan pyyhkäisemällä pystyy vaihtamaan viimeksi käytettyjen sovellustan välillä.

Uuden käyttöjärjestelmäversion ehdottamiin järkeviin uudistuksiin kuuluu myös sijaintitietojen oikeuksien parempi hallinta. Nyt käyttäjä voi valita saako sovellus käyttää tietoja vain kun se on käynnissä. Ja toki mukana on nyt myös odotettu tumma teema.

OnePlussasta löytyy edelleen ehostetut pelitila sekä Zen-tila. Pelitilassa saa kytkettyä puhelut ja viestit minimilleen sekä puhelimen tehon itse peliin, jotta pelaaminen sujuisi mahdollisimman jouhevasti. Pelitila tunnistaa pelit, ja osaa käynnistyä automaattisesti.

Zen-tilan voi nyt kytkeä päälle 20/30/40/60 minuutiksi kerrallaan. Tuona aikana saapuvia ilmoituksia ei näytetä, eikä sovelluksia kameraa lukuun ottamatta voi käyttää. Puhelut kylläkin tulevat perille, ja luonnollisesti hätäpuheluita voi soittaa. Zen-tila on nimensä mukainen, sillä sitä ei voi ottaa pois käytöstä kun se on aktivoitu. Zen-tila onkin oikeastaan ihan mainio tapa saada keskittymisrauha tai viettää lepohetki.

OnePlus 7T -mallin toinen suuri muutos näytön lisäksi on sen kameravarustuksessa. Siinä missä OnePlus 7 -puhelimessa oli vain yhden polttovälin kamera tuettuna ToF-syvyyskameralla (Time-of-Flight), on uutuusmallissa nyt kolmoiskamera kolmella eri kuvakulmalla (kinovastaavat polttovälit: 17 / 26 / 51 mm). Järjestely onkin jo tuttu valmistajan kesällä julkaisemasta 7 Pro -mallista.

Pääkamerassa käytetään Sonyn IMX586-kennoa, joka kykenee 48 megapikselin taltioimiseen. Objektiivin aukkoarvo on nyt f1.6 ja käytössä on optinen kuvanvakain, jota ei muista kamerayksiköistä löydy.

Ultralaajakulma tarjoaa 117 asteen kuvakulman ja sen kenno tallentaa kuvat 16 megapikselin tarkkuudella. Sen, kuten myös telekameran, aukkoarvo on f2.2. Telekameran kenno on 12-megapikselinen. Kamerakolmikon apuna on vielä kaksois-led-salama.

Etukamerassa hyödynnetään myös Sonyn kennoa, joka on tällä kertaa IMX471. Se kykenee 16 megapikselin taltioimiseen. Kiinteäpolttovälisessä kamerassa hyödynnetään myös sähköistä kuvanvakautusta.

OnePlus-puhelimen kamera on helppokäyttöinen ja kuvausohjelmien valinta suoraviivaista. Valittavat ohjelmat voi vieläpä mukauttaa itselleen sopiviksi.

Kamerat ovat olleet OnePlus-valmistajan lievä heikkous lippulaivaluokan kamppailussa.

Tarkennuksessa ei kuitenkaan tullut vastaan mitään tavanomaista suurempia ongelmia. Kamerat tarkensivat luotettavasti kohteeseen ilman häiritsevää viivettä – kunhan valoa oli riittävästi. Pimeässä tilanne heikkenee, sillä valon vähetessä tarkennus pumppaa erityisesti telekameralla. Pääkameran tilanne on kuitenkin merkittävästi parempi.

Myös pääkamera alkaa saavuttaa oikeinkin pätevän tason. Kuvat ovat riittävän tarkkoja, vaikkakin testikameran ohjelmistolla tämä päti käytännössä automaattitilaan. Ammattilaistilan kuvissa esiintyi niin pehmeyttä kuin yli- ja alivalotusta, jota valotuksenkorjailukaan ei tuntunut pelastavan. Ilmiötä voisi paikata kuvaamalla raw-kuvia, mutta se vaatii viitseliäisyyttä.

Pääkamera on kolmikosta ylivoimainen valon vähetessä. Kuvat eivät edelleenkään edusta samaa tasoa kuin Samsungin tai Huawein parhaat mallit, mutta sillä pystyy ottamaan täysin käyttökelpoisia otoksia monenlaisissa olosuhteissa. Erityisesti hybridikuvanvakaimesta on paljon iloa illan hämärtyessä. Väritoisto on kolmikon luontevin, ja valkotasapaino osui nätisti kohdalleen.

Uudet polttovälit tuovat mukanaan rutkasti lisää ulottuvuuksia kuvaamiseen. Laadullisesti erityisesti laajakulma jää selvästi pääkamerasta. Erityisesti valon vähetessä sen kyvyt tuntuvat loppuvan kesken ja kuviin ilmestyy ilmeisesti kohinanpoistosta johtuvaa pehmenemistä, mutta myös isompi suttuartefakteja.

Telekamera pärjää tältä osin paremmin, mutta optisen kuvanvakaimen puuttuminen tekee hämäräkuvauksesta hankalampaa, ja kuvat on helppo saada tärähtämään.

Kokonaisuutena kamera on silti merkittävä hyppy edeltävästä 7-mallista eteenpäin. Pääkameraa voi käyttää surutta normaaleissa kuvausolosuhteissa, eikä pimeyskään ole täysin ylitsepääsemätön kuvausolosuhde. Kahden muun kamerayksikön käyttö onnistuu selvästi paremmin hyvissä oloissa, mutta silloin niistä on lisäiloa.

OnePlus 7T osaa kuvata videota 4K-tarkkuudella 60 kuvaa sekunnissa. Käytössä on tosin vain peruskamera sekä 2x-zoomi, eli laajakulma putoaa pelistä. Videokuva on kohtuullisen tarkkaa ja riittävän levollista, mutta tässäkin kilpailevat lippulaivat vetävät pidemmän korren.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttö
  3. Käyttöjärjestelmä ja kamera
  4. Suorituskyky, akku ja yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat