Uusimmat

Suorituskyky, akku ja yhteenveto

26.09.2019 18:00 Kai Taipale

Suorituskyky, akku ja yhteenveto

OnePlus 7T ehti olla Muropaketin käsissä noin viikon verran ennen laitteen ja artikkelin julkaisua. Laitteen ohjelmisto ei heti sallinut kaikkien testisovellusten asentamista, joten artikkelia on täydennetty akkutestin tuloksilla pienellä viiveellä.

Uutuusmalli on saanut välittömästi käyttöönsä päivitetyn, seitsemän nanometrin prosessilla valmistetun Qualcomm Snapdragon 855+ -laitealustan, jossa enimmäiskellotaajuus on nostettu 2,96 gigahertsiin (Snapdragon 855: 2,84 GHz). Ytimiä on tuttuun tapaan käytössä kahdeksan. Grafiikasta vastaa Adreno 640, jonka senkin valmistaja kertoo nopeutuneen edeltäjästään jopa 15 prosenttia.

Puhelimessa käytetään LPDDR4X-muistia, jota testilaitteessa on kahdeksan gigatavua. Tallennustilaa (UFS 3.0) on käytettävissä 128 gigatavua, eikä muistikorttipaikkaa ole, joten lisätallennustilassa on luotettava pilvipalveluihin.

Jo edeltänyt OnePlus 7 ja verrokkinakin toimiva 7 Pro -isovelimalli osoittautuivat erittäin nopeiksi. Testitulosten perusteella uutuusmalli on vähemmän yllättäen vieläkin tehokkaamman ja nopeamman oloinen.

AndroBench-testissä 7 Pro -malli oli 7T-mallia edellä lähinnä kirjoitusnopeudessa, mutta Spider-testissä OnePlus-mallit painelivat tasatahtiin.

Raakaa suorituskykyä mittaavissa Antatussa, Geekbenchissä ja GFXBenchissä Snapdragon 855+ ja Adreno 640 -alustan edelleenkehitys näkyy. OnePlus 7T ottaa nimittäin kaikissa testeissä OnePlus-kaksikosta piikkipaikan.

Exynos-pohjainen Samsung Galaxy S10+ onnistuu kuitenkin pitämään edelleen kärkipaikkansa tässä joukossa Geekbench-testin yhden ytimen suorituskyvyssä. GFXBench-testissä erot venyvät, ja uusi 7T osoittautuu selvästi 7 Pro -mallia nopeammaksi. Se nappaakin nyt piikkipaikan Samsungilta. Antatu-testissä OnePlus 7T on jo tuttuun tapaan joukon kingi.

Myös hyötykäyttöä simuloiva PCMark Work 2.0 -testi jatkaa tutulla linjalla. Uusi OnePlus 7T pesee tässä koko joukon.

Ero jää kuitenkin OnePlus 7 Pro ja 7T -mallien välillä enimmäkseen prosenttien luokkaan, joten edellismallien omistajille ei vielä mitään todellista päivitystarvetta synny.

Jo edelliset mallit toimivat erinomaisesti pelikäytössä, ja OnePlus 7T jatkaa samalla linjalla. Mitään tahmailuja tai hidasteluja ei edes grafiikkaintensiivisissä pelikokeiluissa ollut havaittavissa.

Latauslaite tottelee nyt nimeä Warp Charge 30T (5V/6A). OnePlus 7T lataakin sen avulla 3800 milliampeeritunnin akkunsa todella nopeasti. Tyhjään akkuun 25 prosenttia latausta kertyy jo 11 minuutissa, puolillaan akku on noin 20 minuutissa. Lupausten mukaisesti akussa on 70 prosentin lataus puolessa tunnissa. Täyteen akku latautuu tasan tunnissa.

Mitattu akkukesto osoittautui aivan kelvolliseksi, muttei mitenkään mullistavaksi. Tulos on kuitenkin selvästi parempi kuin Samsungilla, mutta toisaalta jää vielä reilummin jälkeen Huaweista. OnePlus 7 Pro ja 7T ovat tässä suhteessa hyvin tasaväkiset.

Tällä kertaa puhelinta ei ehditty käyttää oikeastaan missään välissä ns. omakohtaisessa peruskäytössä, joten akun käytännön kestosta jäi kahtiajakoinen kuva. Pahimmillaan aamupäivällä ladattu akku hiipui alle 15 prosentin jo alkuillasta, mutta tuolloin puhelin oli ollut ahkerassa peli-, katselu- ja kuvauskäytössä. Toisaalta kevyimmässä viikon ajanjaksossa aamulla ladattu akku kaipaili täydennystä akkuunsa vasta seuraavan päivän illan puolella.

Näiden perusteella aivan akkukesto ei edusta aivan luokkansa huippua, mutta on kuitenkin ehdottomasti vähintään tyydyttävällä tasolla. Nopea lataus auttaa, mutta vain jos käytössä on OnePlus-latauslaite.

OnePlus 7T on tavallaan juuri sitä millä OnePlus on asiakas- ja jopa fanikuntansa hankkinut. Se tarjoaa liudan toimivia ominaisuuksia, joilla se pystyy jälleen erottumaan joukosta. Siinä missä vuoden aiempi OnePlus 7 -malli jäi hieman turhan tavanomaiseksi, korjaa syksyn päivitys tämän ongelman.

Uusin versio on näyttävä ja käteen istuva. Sen pintaviimeistelyn voi uskoa istuvan pohjoismaiseen makuun ja tyyliin. Koko on saatu puristettua järkeviin mittoihin, ja paino jakautuu sopivasti. Puhelin tuntuu tasapainoiselta kädessä. Isoksi kasvanut kamerakyhmy jakanee mielipiteitä, mutta tuskin sen takia puhelin jäisi ostamatta.

Markkinoiden tehokkaimpiin kuuluva mobiilisuoritin, aiempaa selvästi monipuolisempi kamerakattaus ja miellyttävä näyttö ovat sellaiset päivitykset, joilla eväillä on täyden mahdollisuudet kolkutella jälleen myyntilistojen kärkisijoja, kunhan hinta pysyy lähellä 7 -mallin tasoa eli alle 600 eurossa. Ja hinnan lopulta selvittyä, se asettui aika tarkasti odotettuun luokkaan ja on 609 euroa. (Hintatieto lisätty 11.10.)

Kaipaamaan jää edelleen jo moneen kertaan esille tuotuja ominaisuuksia eli virallista IP-luokitusta, mutta erityisesti langatonta latausta. Jälkimmäisen käyttöön kun kerran tottuu, siitä luopuminen voi olla hankalaa. Akku on kuitenkin riittävän iso, ja OnePlus 7T latautuu todella nopeasti.

Kokonaisuutena OnePlus 7T on jälleen mainio yhdistelmä huippuluokan ominaisuuksia, siistiä viimeistelyä ja sisältäähän se vielä uusimman Android 10 -käyttöjärjestelmäversionkin. Mikäli lopullinen hinta pysyy edeltäjän tasolla on kasassa jälleen järkiluokan huipulle kuuluva puhelin.

Hyvää

  • Jälleen erinomainen suorituskyvyn, ominaisuuksien ja koon yhdistelmä
  • Miellyttävä näyttö käyttää
  • Nopea lataus
  • Tyylikkään toimiva pintaviimeistely
  • Pääkamera tekee miellyttävää jälkeä (varauksin)
  • Android 10 heti käytössä

Huonoa

  • Kamerakyhmyn koko (ja tyyli)
  • Pyyhkäisynavigoinnin pienet ärsytykset
  • Laajakulma- ja telekamera kaipaavat vielä hiomista

Tekniset tiedot OnePlus 7T

  • Hinta: 609 €
  • Muisti: 8/128 Gt (LPDDR4X ja UFS 3.0)
  • Näyttö: 6,55” (2400 x 1080, 402 PPI, 20:9 Amoled)
  • Suoritin, grafiikkasuoritin: Snapdragon 855+ (kahdeksan ydintä, enintään 2,96 GHz), Adreno 640
  • Etukamera: 16 MP (Sony IMX471), EIS, kiinteä tarkennus
  • Takakamerat: 48 MP, f1.6 (IMX586), OIS, EIS (pääkamera) / 12 MP, f2.2 (telekamera) / 16 MP, f2.2 (117 asteen laajakulma), kaksois-LED-salama
  • Akku, lataus: 3800 mAh, Warp Charge 30T (5V/6A)
  • Liitännnät: USB-C 3.1 Gen 1, kaksois-SIM
  • Yhteydet: LTE 4×4 MiMo Cat. 18, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX HD, LDAC, AAC), NFC, GPS, Galileo, Beidou, A-GPS
  • Anturit: Sormenjälkilukija näytön alla, kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, läheisyys, vallitseva valo, komapassi
  • Mitat, paino: 160,94 x 74,44 x 8,13 mm, 190 g
  • Käyttöjärjestelmä: OxygenOS (Android 10)
  • Värit: harmaa ja sininen

Muokattu 27.9.2019 klo 12.33: Lisätty Geekbench-akkutestin tulos.

Muokattu 30.9.2019 klo 17.58: Korjattu kameraesittelyn aukkoarvo oikeaksi (f1.6, ei f1.7).

Muokattu 11.10. klo 10.35: Lisätty hintatieto kommentteineen johdantoon, yhteenvetoon sekä teknisiin tietoihin. Jälkimmäiseen täsmennetty myös muistivaihtoehdot yhteen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttö
  3. Käyttöjärjestelmä ja kamera
  4. Suorituskyky, akku ja yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat