Uusimmat

Moto X Play

17.01.2016 16:05 Juha Kokkonen

motoxplay_1

Moto X Playn pakkaus pitää sisällään käyttöohjeet ja takuutiedot, SIM-korttikelkan irrotustyökalun, micro-USB-kaapelin sekä näppärän kahdella USB-liitännällä varustetun verkkovirtalaturin. Valitettavasti laturin antovirraksi on kuitenkin ilmoitettu vaivaiset 1,15 ampeeria viiden voltin jännitteellä, joka ei riitä lataamaan Moto X Playn suurta akkua kohtuuajassa, puhumattakaan kahden laitteen lataamisesta samanaikaisesti. Erikoista on myös se, että laturi ei tue pikalatausta, vaikka laitteesta löytyy sille tuki.

motoxplay_2

Moto X Play on siis nykyisistä Moto X -malleista edullisin vaihtoehto ja se sijoittuu markkinoilla keskihintaluokkaan. Muotoilultaan Play noudattaa muista viimeaikaisista Moto-malliston puhelimista tuttua linjaa ja älypuhelinmarkkinoita seuraava tunnistaa sen helposti Motorolan tuotteeksi. Takakuori on pyöristetty moniulotteisesti ja laite istuu miellyttävän tuntuisesti käteen. Moto X Playssa on selvästi laitettu käyttömukavuus ohuuden tavoittelun edelle.

Vaikka laitetta kiertävässä kehyksessä on pyritty imitoimaan metallipintaa, on Playn rakenne muovia. Harjaantumattomampi saattaa jopa luulla kehyksen olevan metallia, sillä Play tuntuu kädessä tukevalta ja hyvin tehdyltä. Emme havainneet rakenteessa edes väännellessä minkäänlaisia natinoita tai elämistä. Kokonaisuudessaan rakenteen laatuvaikutelma on hyvin tasapainossa laitteen hintaluokan kanssa. Lisäksi Motorola on käsitellyt puhelimen ulkoa ja sisältä nanopinnoitteella, joka suojaa laitetta vesiroiskeilta. Vesisuihkuja tai upottamista veteen laite ei kuitenkaan kestä, vaan kyseessä on lähinnä kastumisen todennäköisyyttä pienentävä varmuustekijä. Suomessa saatavilla on musta ja valkoinen värivaihtoehto, josta TaskuMuron testikappale edusti jälkimmäistä.

Näyttökokoluokassaan Playn ulkomitat ovat keskitasoa, sillä sen ulkomitat ovat 148 x 75 x 8,9 – 10,9 mm. Pituus on melko maltillinen, mutta leveyssuunnassa olisi vielä millejä karsittavissa näytön reunoja kaventamalla. Myös paksuus on etenkin keskikohdasta varsin suurelta tuntuva lukema, mutta emme havainneet sen olevan haitaksi käytännössä. Näytön ja ulkomittojen suhde on noin 74,4 %, joka on kohtalaisen hyvä lukema. Käytettävyyden kannalta ulkomitat alkavat olla siinä määrin suuret, että Playta ei käytä sujuvasti yhdellä kädellä, jos kourat eivät ole poikkeuksellisen suuret. Painoa laitteella on 169 grammaa, joka tuntuu käytännön tasolla olevan hyvin tasapainossa ulkomittojen kanssa.

Rautapuolella Moto X Play tarjoaa Snapdragon 615 -järjestelmäpiirin, joka sisältää neljä 1,0 GHz ja neljä 1,7 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-prosessoriydintä, 550 MHz:n kellotaajuudella toimivan Adreno 405 -grafiikkasuorittimen sekä Cat6-nopeusluokan (300/50 Mbit/s) LTE-modeemin. LPDDR3 RAM-muistia on kaksi gigatavua ja sisäistä tallennustilaa Suomesta saatavissa malleissa 16 gigatavua (käyttäjän hyödynnettävissä noin 11 Gt). Lisää tallennustilaa järjestyy jopa 128 Gt muistikortin avulla.

motoxplay_5

Moto X Playn näytön koko on 5,5 tuumaa ja tarkkuus 1080 x 1920 pikseliä (403 PPI). Näyttöpaneeli perustuu IPS LCD -tekniikkaan toisin kuin edellinen Moto X -malli, jossa käytettiin AMOLED-paneelia. Näyttö on suojattu Gorilla Glass 3 -lasilla, joka on pyöristetty kevyesti reunoista. Peukalo ei kuitenkaan pääse kunnolla nauttimaan pyöristyksestä, sillä lasin reunoilla kiertää kova valkoinen muovilista. Kuvanlaadultaan Playn näyttö yllätti erittäin positiivisesti. Sen tummien sävyjen toisto ja kontrasti on IPS-näytöksi erinomainen. Myös värien toisto on eläväistä, mutta ei yliampuvan korostunutta. Kirkkauden saa säädettyä keskimääräistä korkeammaksi ja näyttö on hyvin luettavissa myös kirkkaammissa olosuhteissa. Katselukulmat ovat kohtalaisen hyvät, joskin kulman kasvaessa kuva tummenee hieman.

motoxplay_3

motoxplay_4

Moto X Playn näytön alapuolinen kaistale on korkeudeltaan noin 13 mm ja siihen on sijoitettu vaakasuuntainen alumiinikoristeella varustettu aukko, joka piilottaa taakseen mikrofonin ja laitteen ainoan kaiuttimet. Äänenvoimakkuudeltaan kaiutin on hieman keskimääräistä vaimeampi. Mittasimme 30 cm etäisyydeltä kaiuttimen suuntaa-antavaksi maksimiäänenpaineeksi 74 dBA. Se pystyy toistamaan keskitasoa paremmin matalampia ääniä, mutta särkee hieman maksimiäänenvoimakkuudella. Navigointipainikkeet on toteutettu ohjelmistopohjaisesti eikä niiden sijaintia tai järjestystä ole vakio-ohjelmiston puitteissa mahdollista muuttaa. Puhelimen alapäädystä löytyy ainoastaan micro-USB-liitäntä, joka tukee USB 2.0 -siirtonopeuksia sekä Motorolan TurboPower-pikalatausta.

Näytön yläpuolelle jäävä reunus on puolestaan 14 mm korkea ja siitä löytyy alapuolen kanssa identtinen vaakasuuntainen aukko. Valitettavasti sen takaa ei löydy toista kaiutinta, vaan ainoastaan kuuloke. Kuulokeaukon vasemmalla puolella sijaitsee etäisyys- ja valoisuusanturit ja oikealla puolella etukamera. Etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä ja sen laajakulma objektiivin aukkosuhde on f2.2. Etukamera taltioi myös Full HD -videokuvaa. Kuulokeaukon yläpuolelle on sijoitettu ilmoitusledi, mutta jostain käsittämättömästä syystä Motorola ei ole ottanut sitä käyttöön. Vastaava ratkaisu löytyi myös Motorolan valmistamasta Nexus 6 -puhelimesta ja se on kytkettävissä käyttöön vain roottauksen avulla. Puhelimen yläpäädystä löytyy nano-SIM- ja micro-SD-korttipaikat sisältävä kelkka sekä 3,5 mm ääniulostulo.

motoxplay_6

Playn takakuori on muotoiltu moneen suuntaan kaarevaksi – tarkemmin tutkittuna monesta eri kaarevuussäteestä rakentuva muotoilu herättää jopa pientä ihailua. Tasaista on lähinnä keskiosassa pituussuunnassa ja ensimmäinen terävä kulma löytyy oikeastaan vasta näyttölasin reunalta. Takapuolella metallia imitoivat muovireunat ovat huomattavasti etupuolta paremmin esillä. Takakuoren pinta on kumimainen ja koristeltu uritetulla aaltokuviolla. Toisin kuin saattaisi kuvitella, kumimainen pinta osoittautui kuitenkin ennemminkin samettimaisen liukkaaksi kuin kumimaisen pitäväksi. Pito tosin parani hieman pari käyttöviikon aikana ja pinta tuntuu joka tapauksessa miellyttävältä sormissa. Valkoisen väriversion kanssa kannattaa huomioida, että kumimainen pinta kerää pidemmällä käyttöjaksolla itseensä käsistä likaa ja muuttuu hiljalleen kellertäväksi.

Takakuoren yläosasta löytyy vuoden 2015 Moto-malleille tyypillinen metallinen koristepalkki, jonka alapäässä on pieni Motorolan logolla varustettu kuoppa ja yläpäässä kamera. Puhelimen ainoat fyysiset näppäimet löytyvät oikeasta kyljestä. Äänenvoimakkuuden säätöpainike sijaitsee noin puolivälissä ja lukitus-/virtapainike sen yläpuolella. Käytettävyyden kannalta niiden keskinäinen sijoittelu on nurinkurinen, mutta onneksi valmistaja on sentään urittanut lukitusnäppäimen pinnan, joten se löytyy helposti sormikopelolla. Jostain syystä näppäinten sovitus runkoon on hieman väljä ja ne pääsevät helisemään puhelinta ravistaessa. Painallustuntuma on kohtalaisen hyvä – miellyttävän terävä, mutta hieman liian tahmea.

motoxplay_7

Moto X Playn takakuori on irrotettavaa mallia, mutta ilo on ennenaikaista, sillä akku ei ole siitä huolimatta irrotettavissa. On hölmöä, että takakuori irtoaa, mutta käyttäjä ei siitä huolimatta pääse tarvittaessa käsiksi akkuun. Takakuori on tehty irrotettavaksi lähinnä siitä syystä, että suuremmilla markkina-alueilla Motorola tarjoaa puhelimeen Moto Maker -palvelua, joka mahdollistaa puhelimen värien kustomoimisen käyttäjän toiveiden mukaan. Myös takakuoren värivaihtoehtoja on tarjolla toista kymmentä erilaista. Kuoren alta paljastuva puhelimen runko on harmaata muovia eikä akku ole käyttäjän nähtävissä. Muovien alla piileksii myös NFC-vastaanotin. Takakuoren alta ei löydy myöskään mitään toimintoja, joten takakuoren irrottamiselle ei ole muuta syytä kuin sen vaihtaminen toiseen.

Harmaan muovipinnan alla piilottelee integroitu litium-ioniakku, jonka kapasiteetti on muhkeat 3630 mAh (13,79 Wh). Kyseessä on erittäin suurikokoinen akku tämän näyttökokoluokan puhelimeen ja rautatason ominaisuuden huomioiden odotettavissa onkin hyvää akunkestoa. Valmistaja lupaa akun riittävän yhdellä latauksella kahden vuorokauden sekalaiseen normaalikäyttöön. Akku tukee Motorolan omaa TurboPower-pikalatausta, vaikka valmistaja ei toimitakaan siihen kykenevää laturia puhelimen mukana.

 

Sisältö

  1. Esittely
  2. Moto X Play
  3. Moto X Style
  4. Kamera ja kuvanlaatu
  5. Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto & yhteenveto