UUSIMMAT

Kamera ja kuvanlaatu

17.01.2016 16:05 Juha Kokkonen

motoxplay_8

Moto X Playn kamera perustuu Sonyn 21 megapikselin (5344 x 4008 pikseliä) IMX230-kamerasensoriin, joka on kooltaan 1/2,4 tuumaa ja rakentuu 1,12 mikrometrin kokoisista pikseleistä. Kamera hyödyntää vaiheentunnistukseen perustuvaa tarkennusta (PDAF) ja sen parina on valovoimainen f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Hämärässä lisävaloa kuviin tuo kahden erisävyisen LED-valon salama. Videokuvaa Playlla voi taltioida 1080p-tarkkuudella 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

motoxstyle_7

Moto X Stylen kamera perustuu täysin samaan Sony IMX230 -sensoriin kuin sisarmallissa. Ainoa eroavaisuus liittyy videokuvausominaisuuksiin, jotka mahdollistavat Stylen tehokkaamman järjestelmäpiirin ansiosta 4K- ja HDR-videon taltioimisen. Videokuvaa voi tallentaa Stylellä 4K-tarkkuudella 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella, 1080p-tarkkuudella 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella sekä hidastettuna 720p-tarkkuudella. HDR-videokuvaus on mahdollista kaikilla tarkkuuksilla.

motox_kamerasofta1

motox_kamerasofta2

Kamerasovellus on molemmissa Moto X -malleissa samanlainen. Se on Motorolan omaa käsialaa ja toteutukseltaan melko pelkistetty. Perustilassa näkyvillä ei ole mitään muuta kuin oikeaan ylänurkkaan sijoitettu videokuvauspainike sekä oikeaan alakulmaan sijoitettu kameranvaihtopainike (etu/taka). Kuvan ottaminen tapahtuu yksinkertaisesti etsinnäkymää koskettamalla.

Onneksi vasemmasta reunasta pyyhkäisemällä aukeavasta kehän muotoisesta asetusvalikosta on mahdollista kytkeä käyttöön ”tarkennuksen ja valotuksen hallinta”, joka mahdollistaa tarkennuspisteen valitsemisen manuaalisesti. Tarkennuspisteen valintaa varten ruudun keskelle ilmestyy ympyrä, jota raahaamalla käyttäjä voi valita tarkennettavan kohteen etsinnäkymästä. Ympyrän kehällä olevaa aurinkoikonia säätämällä käyttäjä voi hienosäätää näppärästi kuvan valotusta. Kuvan ottaminen tapahtuu edelleen ruutua näpäyttämällä. Valitettavasti tarkennusympyrän raahaaminen ruudulla ei ole erityisen näppärää etenkään yhdellä kädellä kuvatessa, joten tarkennuspistettä valittaessa on oltava molemmat kädet käytettävissä.

Noin 10-kohtaisesta asetusvalikosta löytyy kaikki kameraan liittyvät asetukset ja toiminnot. Tarjontaan kuuluu mm. kuvan ja videon tarkkuuden valinta, salaman asetukset, ajastin, sulkimen ääni, paikkatietojen tallennus sekä panoraama- ja HDR-kuvaustilojen valinnat. Lisäksi ainoastaan Play-mallista (Android Lollipop) löytyi muistikortti-alakohta sekä erillinen yökuvaustila.

motoxplay_kuva1s

ISO 50, 1/141 s

motoxplay_kuva2s

ISO 500, 1/33 s

motoxplay_kuva3s

ISO 320, 1/33 s

motoxplay_kuva4s

ISO 1000, 1/15 s

Yllä on muokkaamattomia Moto X Playlla otettuja esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa oikean ylänurkan suurennuslasikuvaketta klikkaamalla.

Nopein tapa Molempien Moto X -mallien kameran käynnistämiseen on joko lukitusnäkymän oikean alanurkan pyyhkäisypikavalinta tai terävästi ranneliikkeellä suoritettava ravistusele, jonka saa kytkettyä käyttöön puhelimen asetuksista. Kamerasovellus käynnistyy varsin ripeästi ja välittömästi kuvausvalmis. Myös tarkentaminen toimii useimmissa tilanteissa nopeasti ja kuva tallentuu välittömästi ruudun välähdyksen saattelemana. HDR-kuvan ottamisen jälkeen on havaittavissa lyhyt viive, mutta siitä huolimatta sekin on nopeutensa puolesta täysin käyttökelpoinen peruskäytössä. Panoraamakuvat ovat puolestaan tarkkuudeltaan alhaisia.

Moto X Playlla hyvässä valaistuksessa otetut kuvat ovat teräviä ja sisältävät paljon yksityiskohtia, joita ei ole pilattu liiallisella kohinanvaimennuksella. Myös värimaailma on yleensä kohdallaan ja dynamiikka on älypuhelimien mittapuulla keskitasoa parempaa. Myös HDR-kuvaustila tekee käyttökelpoista jälkeä, vaikka kuvien värimaailma ylisaturoituukin jonkin verran (MALLIKUVA). Myös hämärässä Playn kamera tekee kelpo jälkeä, vaikka ei ylläkään aivan markkinoiden parhaiden kamerapuhelimien joukkoon. Kohinanvaimennus ei tuhoa yksityiskohtia liikaa ja värit säilyvät kohtalaisen hyvin. Alhaisimmillaan kamera laskee suljinajan 1/15 sekuntiin, joka vaatii vakaata kättä, koska kuvanvakainta ei ole käytettävissä.

Moto X Playlla tallennettu 1080p-videokuva toistuu noin 16,5 Mbit/s bittivirralla ja 128 kbit/s stereoäänellä. Videon kuvanlaatu on hyvää perustasoa, eikä siinä ole juuri valittamista.

motoxstyle_kuva1s

ISO 50, 1/297 s

motoxstyle_kuva2s

ISO 80, 1/100 s

motoxstyle_kuva3s

ISO 160, 1/33 s

motoxstyle_kuva4s

ISO 160, 1/30 s

motoxstyle_kuva5s

ISO 1600, 1/15 s

Yllä on muokkaamattomia Moto X Stylellä otettuja esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa oikean ylänurkan suurennuslasikuvaketta klikkaamalla.

Moto X Stylessä kamera toimii lähes identtisesti sisarmalli Playn kanssa – ainoastaan paikoin aavistuksen nopeammin. Myös kuvanlaadussa emme huomanneet havaittavaa eroa, mikä on ymmärrettävää laitteiden identtisestä kameratekniikasta johtuen. Etenkin hyvässä valossa kamera tekee erinomaista jälkeä, eikä hämärässäkään ole lainkaan hullumpi. (MALLI HDR-kuvasta)

4K-video tallentuu Moto X Stylellä noin 51 megabitin sekuntivauhdilla ja 128 kbit/s stereoäänellä. Kuvanlaatu on erinomaista ja oikeastaan ainoa havaittava puute tietyissä tilanteissa on kuvanvakautuksen uupuminen.

Sisältö

  1. Esittely
  2. Moto X Play
  3. Moto X Style
  4. Kamera ja kuvanlaatu
  5. Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto & yhteenveto