Uusimmat

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto & yhteenveto

17.01.2016 16:05 Juha Kokkonen

Käyttöjärjestelmä

motox_softa1

motox_softa2

Moto X Play ja Style ovat kumpikin varustettu Motorolan hyvin kevyesti kustomoimalla Android-käyttöjärjestelmällä, joka on muutamia pieniä yksityiskohtia ja lisäsovelluksia lukuun ottamatta täysin vakion näköinen ja tuntuinen. Tätä ainakin monet TaskuMuron lukijat osaavat varmasti arvostaa. Testilaitteista Moto X Play oli varustettu Android 5.1.1 Marshmallow -versiolla, kun taasen Style sai testin alussa tuoreen Android 6.0 Marshmallow -päivityksen.

Marshmallow-päivityksen myötä Motorola poisti käyttöjärjestelmästä muutamia esiasennettuja omia sovelluksiaan, sillä niiden kerrottiin sisältävän päällekkäisyyksiä Marshmallowin uusien ominaisuuksien kanssa. Tällaisia ovat Moto Assist (Avustaja), Moto Migrate (Siirto) ja Motorola Connectin Chrome-laajennus. Marshmallowin mukana tulevat edelleen seuraavat Motorolan sovellukset: Motorola Connect, Motorola Hälytys, Motorola Galleria ja Moto-yleissovellus. Motorola Connect on tarkoitettu Motorolan omien lisälaitteiden hallitsemiseen, Motorola Hälytys auttaa ilmoittamaan läheisille kun käyttäjä on vaarassa tai kaipaa apua, Motorola Galleria on yrityksen oma näkemys kasvojentunnistuksella varustetusta kuvagalleriasta ja Moto-sovellus sisältää puolestaan asetuksia käyttöä helpottaviin toimintoihin, kuten liikekomentoihin ja Active Display -toimintoon liittyen.

motox_softa7

Erillisen maininnan arvoinen Motorolan erikoisominaisuus on Moto Näyttö -toiminto (Active Display), joka näyttää tiedon kellonajasta, päivämäärästä ja saapuneista ilmoituksista yksinkertaisen selkeässä mustavalkoisessa näkymässä. Moto X Playn tapauksessa Moto Näyttö aktivoituu puhelinta nostaessa, kun taasen Style tunnistaa infrapunasensoriensa avulla pelkän käden liikuttamisen puhelimen yllä. Puhelin tunnistaa olevansa taskussa, jolloin Moto Näyttö ei aktivoidu turhaan. Saapuneet ilmoitukset näkyvät Moto Näyttö -näkymässä selkeinä ympyröinä, joita koskettamalla voi esikatsella sen sisällön. Jos ilmoituksia on useita, niitä voi esikatsella sivusuunnassa sormea näytöllä liu’uttamalla. Ylöspäin pyyhkäisemällä käyttäjä pääsee siirtymään suoraan kyseisen ilmoituksen sisältöön.

 

Suorituskyky ja akunkesto

motoxplay_9

Moto X Playn Snapdragon 615 -järjestelmäpiiri on suunnattu keskihintaluokan älypuhelimiin, mutta se alkaa olla jo hieman vanhahtava malli ja näin jäämään kehityksen jalkoihin. Qualcomm esitteli 615:n jo pari vuotta sitten ja se on ollut markkinoillakin jo reilusti yli vuoden päivät. Käytännön tasolla käyttöjärjestelmä ja sovellukset pyörivät Playssa sulavasti ja ongelmitta, mutta nykypäivän high-end-puhelimiin verrattuna toimintojen ja sovellusten avaamisessa sekä sovellusten välisessä liikkumisessa on havaittavissa hieman pidempiä latausviiveitä. Pelikäytössä Adreno 405 -grafiikkasuorittimen potku ei pääse lähellekään markkinoiden kärjen tasoa, mutta se pyörittää myös Asphalt 8:n ja Modern Combat 5:n kaltaisia raskaampia pelejä kohtalaisesti hyvin, kunhan grafiikka-asetuksia on valmis säätämään alaspäin. Ajoimme puhelimella lisäksi läpi yleisimmät synteettiset suorityskykytestit, joista saimme seuraavat tulokset:

  • AnTuTu v6.0.1: 37735
  • GFXBench GL 4.0.2: T-rex 1080p offscreen 14 FPS, Manhattan 1080p offscreen 5,8 FPS
  • Geekbench 3: 709/2818
  • PCMark Work Benchmark: 3920
  • Kraken 1.1: 11697 ms

Akunkeston suhteen ennakko-odotukset Playn suhteen olivat korkealla laitteen suuresta akusta ja maltillisista rautaominaisuuksista johtuen, eikä se tuottanut testaajalle pettymystä. Tyypillisesti päivän käytön (klo 08-24) jälkeen akkua oli jäljellä ruhtinaalliset 60-70 %, jolloin näytön päälläoloaika liikkui noin vartin verran kahden tunnin molemmin puolin. Raskaammassa käytössä (näytön päälläoloaika 3-4 tuntia) akkua oli tyypillisesti illalla jäljellä noin 30-40 %. Kertaakaan akku ei ollut lähelläkään loppua kesken päivän aikana ja useampaan otteeseen sillä selvittiin yhdellä latauksella kahden päivän yli. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Instagramin ja Twitterin käyttöä, sähköpostin käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Videotestissä pyöritimme 1080p-videota YouTubesta WiFi:n yli tunnin verran, jonka aikana akun kapasiteetti laski 12 %. Valmiusaikatestissä puhelin lepäsi käyttämättömänä matkapuhelinverkkoyhteys (4G) ja WiFi toiminnassa sekä synkronoinnit ja päivitykset käytössä, jolloin akunkestoksi saatiin 7 päivää ja 7 tuntia.

Koska Moto X Play tukee TurboPower-pikalatausta, on hölmöä, ettei laitteen mukana toimiteta sitä hyödyntävää pikalaturia. Puhelimen mukana toimitettavalla peruslaturilla lataaminen on nykymittapuulla toivottoman hidasta, joten jos lataaminen kesken päivän on suunnitelmissa, on erillisen pikalaturin hankkiminen suositeltavaa. Testasimme pikalatauksen toimivan myös Samsungin Fast Adaptive Charger- laturilla sekä toisella tarvikevalmistajan Quick Charge 2.0 -laturilla, joten Motorolan oman pikalaturin hankkiminen ei ole välttämätöntä. Pikalatauksen ohella Playssa olisi ollut mukava nähdä myös langattoman latauksen tuki, vaikka kyseinen ominaisuus ei olekaan vielä yleistynyt normiksi keskihintaluokassa.

motoxstyle_8

Moto X Stylen Snapdragon 808 -järjestelmäpiiri on puolestaan ylempään keskihintaluokkaan sekä high-end-puhelimiin suunnattu karsitumpi versio Qualcommin viime vuoden lippulaivapiiristä. Sama piiri löytyy mm. TaskuMuron viime vuonna testaamista LG Nexus 5X- ja LG G4 -puhelimista, joissa totesimme sen olevan riittävän nopea high-end-puhelimeen, mutta ei kuitenkaan suorituskyvyltään markkinoiden kärjen tasoa. Moto X Stylen tapauksessa Snapdragon 808 tarjoaa erittäin hyvän käytännön suorituskyvyn käyttöjärjestelmän ja sovellusten osalta. Rinnatusten esimerkiksi Snapdragon 810 -piirillä varustetun Nexus 6P:n kanssa havaittavaa suorituskykyeroa ei käytännössä ole. Pelikäytössä puhelin pyöritti Asphalt 8:n ja Modern Combat 5:n kaltaisia raskaita pelejä parhaalla kuvanlaadulla ongelmitta. Synteettisissä testisovelluksissa Style saavutti keskimäärin parempia (osittain jopa selvästi) tuloksia, kuin muilla testaamillamme Snapdragon 808 -piiriä käyttävillä laitteilla. GFXBench-tulokset olivat tismalleen samat Nexus 5X:n kanssa ja aavistuksen paremmat kuin LG G4:llä. PCMark-tulos yllätti ollen paras tähän mennessä millään laitteella mittaamamme. Laite ei kuumentunut rasituksessa havaittavasti.

  • AnTuTu v6.0.1: 69827
  • GFXBench GL 4.0.2: T-rex 1080p offscreen 37 FPS, Manhattan 1080p offscreen 16 FPS, Car Chase 1080p offscreen 6,6 FPS
  • Geekbench 3: 1249 / 3558
  • PCMark Work Benchmark: 5363
  • Kraken 1.1: 4525,7 ms

Moto X Stylen akunkestolta ei odotettu yhtä suuria kuin sisarmallilta, jonka akku on suurempi ja komponentit virtapihimpiä. Se osoittautui myös käytännössä todeksi. Tyypillisessä käytössä akun varaus hupeni päivän aikana (klo 08-24) keskimäärin 40-50 %:iin, jolloin näyttöaikaa kerääntyi noin kahden tunnin luokkaa. Muutamana päivänä akun varaus kului vain noin 70 %:iin, mutta tuolloin näyttöaika oli vaivaiset puoli tuntia. Kertaalleen onnistuimme selviämään yhdellä latauksella myös kahden päivän yli, jolloin toisen päivän iltana varaus oli vaivaiset 10 % (näyttöaika yhteensä 3,5 tuntia). Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Instagramin ja Twitterin käyttöä, sähköpostin käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Videotestissä pyöritimme tunnin pituisen 1080p-videon YouTubesta WiFi-yhteyden yli, jonka myötä akun varaus putosi 18 %. Ilman matkapuhelinyhteyttä WiFi:n ja synkronointien sekä päivitysten ollessa päällä mittasimme Stylelle lepotilassa valmiusajaksi noin 6 päivää ja 13 tuntia.

Puhelimen mukana toimitettava 25 watin TurboPower-laturi on nopein TaskuMuron toimistolla nähty pikalaturi. Vartin latauksella akun saa täyttymään tyhjästä noin kolmannekseen ja tyhjästä täyteen akku latautuu noin tunnissa ja vartissa. Siitä huolimatta on harmi, ettei Moto X Style tue langatonta latausta, sillä kyseinen ominaisuus olisi ollut helposti toteutettavissa muovisen takakuoren taakse.

 

Yhteenveto

motox_3

Motorolan uusimman sukupolven Moto X -mallit osoittautuivat mielenkiintoisiksi ja huomionarvoisiksi laitteiksi moneltakin eri kannalta tarkasteltuna. Muutaman viime vuoden aikana Motorola on onnistunut rakentamaan itselleen toimivan tuotekonseptin, jolla se erottuu kilpailijoista lopulta varsin yksinkertaisin eväin. Tätä onnistunutta muotoilua, tasapainoisia rautaominaisuuksia ja vakio-Androidia yhdistelevää reseptiä se on toteuttanut onnistuneesti myös Moto X Playssa ja Stylessä.

Edullisempi Moto X Play on mainio lisä älypuhelinmarkkinoiden keskihintaluokan tarjontaan. Playlle löytyy Suomen markkinoilta lopulta yllättävän vähän vastaavia kilpailevia malleja muilta valmistajilta. Monet sen kohderyhmään kuuluvat kuluttajat harkitsevatkin varmasti vaihtoehtona kilpailevien valmistajien edellisten vuosien huippumalleja, joiden hinnat liikkuvat tyypillisesti Playn luokassa. Play on lopulta varsin tasainen kokonaisuus, josta löytyy useampia hyviä puolia, mutta ei vakavia puutteita. Laitteen ehdottomia vahvuuksia ovat erinomainen akunkesto, hyvä kamera, hyvä näyttö, käteen istuva muotoilu sekä lähes muokkaamaton Android-käyttöjärjestelmä. Yhteenvetona Moto X Play on harkinnan arvoinen älypuhelin, etenkin jos huippuluokan suorituskyky ei ole prioriteettilistan kärjessä ja käyttäjä arvostaa edellä mainittuja ominaisuuksia.

motox_2

Moto X Style on Motorolan tämän hetken huippumalli, joka on edullisemman sisarmallinsa tapaan varsin tasapainoinen paketti ilman vakavia heikkouksia. Noin 150 euron lisähinnalleen Style tarjoaa katetta laadukkaamman tuntuisella metallirakenteella, suuremmalla ja tarkemmalla näytöllä, 4K-videokuvauksella, tehokkaammalla järjestelmäpiirillä sekä suuremmalla muistimäärällä. Rahalle saa siis Playhin nähden ainakin paperilla vastinetta, mutta käytännössä ero ei ole käyttökokemustemme perusteella ainakaan kaikille käyttäjille niin yksioikoisen selkeä. On myös huomionarvoista, että vaikka vielä viime keväänä Stylen hinta olisikin ollut luokassaan edullinen, saa useimpia vuoden 2015 lippulaivamalleja (kuten Galaxy S6 ja LG G4) nykyään samaan hintaan tai edullisemmin. Lisäksi Style ei tarjoa mitään poikkeuksellista muihin markkinoilta löytyviin kilpaileviin puhelimiin nähden. Play-mallin kaltainen suurikokoinen akku olisi voinut olla sellainen. Joka tapauksessa Moto X Style on huomion arvoinen vaihtoehto high-end-luokan Android-älypuhelinta hankkivalle. Jokaisen ostajan omat prioriteetit lopulta määrittävät, pääseekö Style maaliin asti.

Moto X Play

Hyvää

  • Käteen erittäin hyvin sopiva muotoilu
  • Tukeva ja hyvä laatuvaikutelma muovipuhelimeksi
  • Hyvä näyttö
  • Hyvä kamera
  • Muistikorttipaikka
  • Vesiroiskeilta suojaava nanopinnoite
  • Lähes kustomoimaton Android
  • Pikalataustuki

Huonoa

  • Hieman vanhahtava Snapdragon 615 -järjestelmäpiiri
  • Mukana ei pikalaturia, vaikka pikalataus on tuettuna
  • Ilmoitusvalo ei käytössä (vaatii toimiakseen roottauksen)
  • Akku ei irrotettavissa, vaikka takakuori irtoaa
  • Ei stereokaiuttimia
  • Ei langatonta latausta
  • Kamerasovelluksen hankalasti toteutettu tarkennus

Moto X Style

Hyvää

  • Käteen erittäin hyvin sopiva muotoilu
  • Hyvä laatuvaikutelma ja tukeva metallirunko
  • Erinomainen näyttö
  • Hyvä kamera
  • 4K-videokuvan laatu
  • Muistikorttipaikka
  • Vesiroiskeilta suojaava nanopinnoite
  • Etupuolelle sijoitetut stereokaiuttimet
  • Huippunopea pikalataus mukana toimitettavalla laturilla
  • Lähes kustomoimaton Android
  • Nopeasti päivittyvä käyttöjärjestelmä

Huonoa

  • Akku ei irrotettavissa
  • Akun kapasiteetti laitteen ulkomittoihin nähden varauksin
  • Laturin kiinteä johto
  • Ilmoitusvalo ei käytössä (vaatii toimiakseen roottauksen)
  • Ei langatonta latausta
  • Ei irrotettavaa akkua
  • Ei sormenjälkitunnistinta
  • Kamerassa ei kuvanvakainta
  • Kamerasovelluksen hankalasti toteutettu tarkennus

 

Sisältö

  1. Esittely
  2. Moto X Play
  3. Moto X Style
  4. Kamera ja kuvanlaatu
  5. Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto & yhteenveto