Uusimmat

Pikatestissä Nokia Lumia 625

23.09.2013 10:48 Juha Kokkonen

TaskuMuro on tutustunut tänä vuonna jo kolmeen alle 300 euron hintaluokkaan sijoittuvaan Lumia-älypuhelimeen, mutta se ei selvästikään riittänyt vielä Nokialle, sillä yritys esitteli heinäkuun lopulla uuden Lumia 625 -mallin. Moni saattaa ihmetellä, miten Lumia 520, 620 ja 720 -mallien rinnalta löytyy enää tilaa uutuudelle, mutta Nokialla oli pari temppua hihassa Lumia 625:n varalle. Puhelimeen on nimittäin toteutettu kaksi ominaisuutta, jotka eivät ole kovinkaan yleisiä tässä hintaluokassa – suuri näyttö ja LTE-tuki.

Syyskuun alussa, runsas kuukausi julkaisun jälkeen, Nokia ilmoitti Lumia 625:n myynnin alkavan 19. syyskuuta. Julkaisun yhteydessä suositushinnaksi kerrottiin 275 euroa, mutta myynnin alkamisajankohdan varmistuttua Nokia korotti summaa tasan 300 euroon. Muropaketin hintavertailun mukaan laitteen alin hinta oli kuitenkin tämän artikkelin julkaisuhetkellä heti julkaisun jälkeen melko edulliselta kuulostava 227 euroa.

Tämä artikkeli on pikatesti, joten tutustumme Lumia 625:n tärkeimpiin ominaisuuksiin sekä kameraan ja tiivistämme omat käyttökokemuksemme vajaan viikon ajalta. Lopuksi kerromme alkaako Lumia-malliston alapäässä olla jo liiankin ahdasta, vai täydentääkö 625 onnistuneesti olemassa olevaa mallistoa.

 

Lumia 625:n pakkaus mukailee tuttua linjaa, vaikkakin on kooltaan hieman totuttua suurempi. Jämäkän pahvirasian pohjaväri on Nokia-tyyliin sininen ja siihen on painettu houkuttelevia värikuvia itse laitteesta. Mallinimi on toteutettu metallinhohtoisin kirjaimin. Pakkauksen sisältä paljastuu puhelimen lisäksi AC-20-teholaturi, CA-189CD lataus- ja -tiedonsiirtokaapeli, WH-108-stereokuulokkeet sekä pikaopasvihko.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Ensimmäistä kertaa käteen otettaessa Lumia 625 on kuin lihonut versio vanhasta tuttavuudesta. Muotoilu on tuttua Lumia 620- ja 720-malleista, mutta nyt kyseessä on selvästi isompi laite. Muodot ovat erittäin pyöristettyjä, joka tekee puhelimesta miellyttävän tuntuisen kädessä. Käyttötuntumaa parantaa entisestään mattapintaiset polykarbonaattikuoret, jotka ovat läpikuultavaa ja hieman tavallista joustavampaa materiaalia. Kuorimateriaali on tuttu Lumia 620 -mallista ja värivaihtoehtoja ovat valkoinen, musta ja oranssi. Lisäksi vaihtokuoria saa myös vihreänä ja keltaisena. Puhelimen rakenne tuntuu tukevalta eikä se natise väänneltäessä.

Nokia ilmoittaa Lumia 625:n ulkomitoiksi 133,2 x 72,2 x 9,2 mm ja painoksi 152 grammaa. Muihin 4,7-tuumaisiin älypuhelimiin verrattuna laite on suurenpuoleinen, mutta toisaalta lähes kaikki kyseiset vertailukohdat ovat puolestatoista kahteen kertaa kalliimpia laitteita. TaskuMuron mittausten mukaan puhelin on paksuimmasta kohdastaan 10,7 mm:n vahvuinen, joten Nokian ilmoittama arvo on tyypilliseen tapaan keskiarvo.

Lumia 625:n sisuskalut ovat tuttua kauraa 520-, 620- ja 720-sisarmalleista. Prosessoinnista vastaa Snapdragon S4 Plus -järjestelmäpiiri kahdella 1,2 GHz Krait-prosessoriytimellä, Adreno 305 GPU:lla ja 512 megatavun RAM-muistilla. Prosessoriytimien kellotaajuus on 200 MHz korkeampi, kuin edellä mainituissa sisarmalleissa. Sisäistä tallennustilaa on kahdeksan gigatavua, josta vajaa 4,5 Gt on käyttäjän hyödynnettävissä. Tallennustila on laajennettavissa maksimissaan 64 gigatavun micro-SD-muistikortilla ja lisäksi käytössä on seitsemän gigatavun Skydrive-pilvitallennustila. Mobiilitiedonsiirtoa laite tukee myös LTE-verkossa maksimissaan 100 Mbit/s latausnopeuden ja 50 Mbit/s lähetysnopeuden puitteissa. Tuettuina ovat kaikki kolme Suomessa käytettyä 4G-verkkotaajuutta (800, 1800 ja 2600 MHz). NFC-lähikenttäviestintä on kuitenkin valitettavasti karsittu pois laitteen ominaisuuksista.

Näytön alapuolella on noin 18 mm korkea kaistale, jossa sijaitsee kaikista Windows Phone -puhelimista tutut kolme toimintonäppäintä. Näppäimet ovat kapasitiiviset ja ne sijaitsevat lähes reunoille asti ulottuvan näyttölasin alla. Harmillisesti näppäimet eivät ole taustavalaistuja, joten niiden löytäminen on ainakin aluksi pimeässä hankalaa. Keskellä puhelimen alapäätyä sijaitsee micro-USB-liitäntä. Mikrofonin aukko on sijoitettu näyttölasin alareunaan pienen loven muodossa.

Näytön yläpuolelle jäävän kaistaleen korkeus on noin 14 mm ja siihen on sijoitettu tuttuun tyyliin valoisuus- ja etäisyyssensorit, etukamera sekä näyttölasin yläreunaan lovettu kuuloke. Etukameran tarkkuus on varsin vaatimaton 640×480 pikseliä ja optiikan f-arvo 2.8. Tarkkuutensa puolesta kamera sopii lähinnä videopuheluiden soittamiseen.

Yksi Lumia 625:n mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on 4,7-tuumainen näyttö, joka on kokonsa puolesta varsin harvinainen tämän hintaluokan puhelimissa. Näyttö perustuu IPS-paneeliin ja sen tarkkuus on 480×800 pikseliä. Näin suuressa näytössä kyseinen resoluutio on varsin vaatimaton ja pikselitiheydeksi muodostuu vain 201 PPI. Vaikka on ymmärrettävää, ettei alemman keskiluokan puhelimelta voi odottaa 720p-tarkkuusluokan näyttöä, kärsii näytön tarkkuus ja terävyys vääjäämättä matalasta pikselitiheydestä.

Kaiken kaikkiaan näyttö ei onneksi kärsi matalasta pikselitiheydestään aivan niin paljon, kuin saattaisi olettaa. Näytön väritoisto on kohtuullisen hyvää, vaikkakaan ei huipputasoa. Halutessaan käyttäjä pääsee säätämään värilämpötilaa ja -kylläisyyttä asetusvalikon kautta. Tummien sävyjen toisto on kuitenkin melko heikkoa, sillä näyttö ei käytä ClearBlack-tekniikkaa. Katselukulmat ovat keskinkertaiset ja kuva tummenee kulman kasvaessa. Myöskään näkyvyys auringonpaisteessa ei ole erityisen hyvä, vaikka näytön valaistuksesta löytyykin suuren kirkkauden tila. Näyttö tukee korkeaa tunnistusherkkyyttä, jolloin operointi onnistuu myös esim. hansikkaat kädessä. Näyttöä suojaava Gorilla Glass 2 -lasi on pyöristetty kevyesti reunoiltaan, joka tekee käyttötuntumasta miellyttävämmän. Harmi vain, että lasi tuntuu keräävän poikkeuksellisen herkästi sormenjälkiä itseensä.

Sisarmallien tavoin myös Lumia 625:n takakuori rakentuu yhdestä kappaleesta ja ulottuu aina näyttölasin reunoille saakka. Kuoren materiaali on hauskan näköistä ja miellyttävän tuntuista mattapintaista polykarbonaattia, joka on hieman joustavaa ja väriltään läpikuultavaa. Muotoilu on erittäin pyöristettyä, joka vaikuttaa positiivisesti käyttömukavuuteen.

Kaikki painikkeet on sijoitettu puhelimen oikeaan kylkeen ja tarjolla on tutut äänenvoimakkuuden säätö, lukitus sekä kaksipykäläinen kameranäppäin. Näppäinten tuntuma on hyvä – terävä ja jämäkkä. 3,5 mm ääniliitäntä on sijoitettu puhelimen yläpäädyn toiseen reunaan. Kaiuttimen pieni aukko on puolestaan keskellä takakuoren alaosaa. Sen ääni on melko voimakas, mutta puhelimille tyypillisen diskanttipainotteinen.

Lumia 625:n takakuori on irrotettavissa, mutta toimenpide ei ole aivan sieltä helpoimmasta päästä. Kuori opastetaan kampeamaan auki alareunasta aloittaen, mutta toimenpidettä varten kuoren ja näyttölasin väliin ei ole muotoiltu minkäänlaista lovea. Ensiyrittämällä toimenpide on hankala, mutta pienellä harjoittelulla kuori irtoaa työntämällä etu- ja keskisormen kynnet kuoren reunan väliin ja painamalla peukalolla puhelimen takaa kuoren alaosasta.

Takakuoren alta paljastuu laitteen musta muovirunko, sekä pieni yllätys akun suhteen. 2000 mAh (3,7 V) BP-4GWA-akku (sama kuin Lumia 720:ssa) ei nimittäin ole käyttäjän irrotettavissa, vaan on kiinteä osa puhelimen rakennetta. Ratkaisu on varsin erikoinen, koska takakuori on irrotettavissa. Hieman harmillista myöskin on, että Nokia on tyytynyt ”vain” 2000 mAh akkuun, sillä puhelimen koko mahdollistaisi suuremmankin akun käytön. Esimerkiksi 3000 mAh akku yhdistettynä melko vähävirtaiseen järjestelmäpiiriin olisi mahdollistanut varsin mukavat toiminta-ajat. Micro-SIM- ja micro-SD-muistikorttipaikat sijaitsevat kameran oikealla puolella päällekkäin.

Valmistaja lupaa Lumia 625:lle jopa 23 päivää valmiusaikaa, 15,2 tuntia 3G-puheaikaa, 7,2 tuntia selainkäyttöä matkapuhelinverkossa, 8,7 tuntia selainkäyttöä WLAN-verkossa, 90 tuntia musiikkitoistoa tai 6,8 tuntia videotoistoa yhdellä latauksella.

 

Kamera

Lumia 625:n kamera on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa. Uloin suojalinssi on varsin pienikokoinen ja se on kuoren pinnan tasolla. Takakuori nousee erittäin vähän koholleen kameran ympäriltä. Kameran vasemmalle puolelle on sijoitettu pieni LED-salama, jonka käyttöalueeksi ilmoitetaan yksi metri. Kamera käyttää viiden megapikselin (2592×1936) kuvakennoa, jonka fyysinen koko on 1/4-tuumaa. Kamerakennon parina on automaattitarkenteinen f2.4-aukollinen 28 mm laajakulmaoptiikka, jonka pienin tarkennusetäisyys on 10 cm. Videokuvan tallennus onnistuu 1080p 30 FPS -tarkkuudella, joka on enemmän kuin sisarmalleissa.

Kameraa käytetään Windows Phone 8:n vakiosovelluksella, sillä Nokian oma Pro Camera -sovellus on yhteensopiva vain PureView-kamerallisten mallien kanssa. Kuten TaskuMurossa on jo useampaan otteeseen aiemmin todettu, WP8:n kamerasovellus on melko helppokäyttöinen, mutta ominaisuuksiltaan vajavainen. Esimerkiksi HDR-kuvausta ei ole tarjolla laisinkaan. Kameran käyttömahdollisuuksia on mahdollista laajentaa Lenses-kameralaajennuksilla, joita myös Nokialla on tarjota useampi erilainen. Niistä ehkäpä merkittävin on tuore Nokia Smart Cam, joka ottaa useamman peräkkäisen kuvan ja mahdollistaa mm. kasvonilmeiden vaihtamisen, liikkuvien kohteiden poistamisen sekä toiminta- ja liiketehosteiden lisäämisen.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 625:n kamera on lähes tai täysin sama Lumia 620:n kameran kanssa, joten myös kuvanlaatu on näiden kahden mallin välillä varsin yhtenevää. Kuvanlaatu on hyvää viiden megapikselin luokassa, mutta häviää selvästi kalliimpien puhelimien kameroille. Hyvässä valaistuksessa otetut kuvat ovat varsin teräviä, vaikka lähempää tarkasteltuna havaittavissa on jonkin verran rakeisuutta. Värimaailma on kohtalaisen luonnollinen, vaikkakin ajoittain värit saattavat hieman ylikorostua. Valkotasapaino taittaa jonkin verran kylmän suuntaan, erityisesti jos kuvassa on paljon vihreää. Kohinaa on jonkin verran, mutta se ei häiritse merkittävästi lopputulosta.

Heikommassa valaistuksessa kamera kykenee kaappaamaan valoa yllättävän ansiokkaasti, vaikka käytössä ei olekaan BSI-kenno. Useimmiten lopputuloksena on otos, joka on selvästi etsimessä esiintynyttä näkymää valoisampi. Värit tallentuvat yllättävän hyvin, mutta toisaalta kuvien yksityiskohdat pehmentyvät merkittävästi valaistuksen heikentyessä. Kohina pysyy melko pienijakoisena ja yksivärisenä, kunnes olosuhteet muuttuvat hyvin pimeiksi. Tällöin kuviin ilmestyy värillisiä artifakteja. Positiivista kuitenkin on, että kamera pystyy myös niissä tilanteissa useimmiten taltioimaan kuvaan merkityksellistä sisältöä.

Lumia 625 tallentaa videokuvaa parhaimmillaan 1080p-tarkkuudella, jatkuvalla automaattitarkennuksella ja 98 kbit/s monoäänellä. Videon kuvanlaatu yllättää positiivisesti ollen varsin yksityiskohtaista, sulavaa ja värintoistoltaan luonnollista.

Käyttökokemukset ja huomiot

Lumia 625 oli TaskuMuron jatkuvassa testikäytössä vajaan viikon ajan ja tuona aikana sen toiminnasta saatiin muodostettua kohtalaisen hyvä kokonaiskuva. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu mitään teknisiä tai ohjelmistopohjaisia ongelmia.

Kädessä Lumia 625 näytön kokoon suhteutettuna keskimääräistä suurikokoisempi laite ja siitä johtuen tuntuu jossain tilanteissa hieman kömpelöltä. Muotoilu ja kuorien materiaali ovat kuitenkin erittäin miellyttäviä, joiden myötä laitteen käsittely on kuitenkin mukavaa. Yhden käden käyttö ei kuitenkaan onnistu sujuvasti kuin poikkeuksellisen suurella kouralla.

Näytön alapuoliset näppäimet sijaitsevat melko lähellä puhelimen alareunaa, joka hankaloittaa niiden luonnollista käyttöä. Lisäksi näppäimien taustavalaistuksen puute saattaa aiheuttaa yllättäviä ongelmia pimeässä. Tunnokkaat kylkipainikkeet ansaitsevat sen sijaan suuren plussan hyvästä käyttötuntumastaan.

Kuten jo useiden WP8-puhelimien kohdalla on tullut todettua, myös Lumia 625:n tapauksessa käyttöjärjestelmän toiminta on sulavaa ja vasteikasta. Muihin samaa järjestelmäpiiriä käyttäviin Nokian edullisiin Lumia-malleihin verrattuna käyttöjärjestelmä toimii selvästi ripeämmin. Synteettisissä testisovelluksissa Lumia 625 näyttää myös hampaansa, ilmeisesti kiitos hieman korkeamman prosessorien kellotaajuuden. Testitulokset olivat seuraavia (sulkeissa verrokkina Lumia 720):

  • WP Bench Free 207,11 (178,3)
  • Pi Benchmark 278 ms (334 ms)
  • Sunspider 0.9.1 1160,1 ms (1452,1 ms)
  • SunSpider 1.0 1144,6 ms (1446,6 ms)
  • AnTuTu 0.8.0 beta 9295 (6957)
  • Phonemark 1.5.0 755 (598)
  • Multibench 2 CPU 14118 (11489)
  • Multibench 2 Data 17008 (15862)
  • Multibench 2 Mem 2335 (1883)
  • Multibench 2 Graphics 34666 (29320)

Laitteen 2000 mAh akku kesti TaskuMuron käytännön testijaksoille tyypillisellä sekalaisella normaalikäytöllä (teksti- ja aktiivista WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista ja lähettämistä, lyhytjaksoista nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä) keskimäärin puolestatoista kahteen vuorokautta. Aamulla latauksesta otetun laitteen akussa oli päivän päätteeksi nukkumaan mennessä keskimäärin 40-60 % varaus. Yhteen otteeseen laitetta käytettiin kaksi päivää yhteen soittoon ja toisen päivän iltana akusta oli jäljellä noin 25 %. Ensimmäisen testipäivän tavallista raskaammalla käytöllä akkua oli illalla jäljellä vajaat 30 %. Yleisesti ottaen akunkeston voi sanoa olevan Lumia 720:n tasolla ja Lumia-malliston kärkipäätä.

 

Yhteenveto

Vaikka olimme ennakkoon varsin skeptisiä Nokia Lumia 625:n suhteen, osoitti se olevansa looginen lisä Nokian edullisemman pään Lumia-mallistoon. 200-300 euron hintaluokassa tarjolla on hyvin niukasti yli 4,5-tuumaisella näytöllä varustettuja älypuhelimia, Windows Phone -laitteista puhumattakaan. Lumia 625 tarjoaa vaihtoehdon käyttäjälle, joka kaipaa näytöltä kokoa esimerkiksi videoiden ja kuvien katseluun – vaatimattomasta pikselitiheydestä huolimatta. Matalasta resoluutiosta huolimatta Lumia 625:n näyttö ei ole niin epätarkka, kuin moni saattaisi ajatella. Näytön ongelmat ovat muualla – keskinkertaisissa katselukulmissa, ClearBlack-tekniikan puutteessa sekä näkyvyydessä auringossa.

Lumia 625:n sisuskaluihin on saatu hengitettyä lisää eloa prosessorien kellotaajuutta nostamalla – suorituskyky on sekä testiohjelmilla että käytännössä havaittavasti parempaa, kuin muissa edullisissa Lumia-malleissa. Oma mausteensa on myös LTE-tuki, joka on tämän hintaisessa laitteessa toistaiseksi harvinaista herkkua. Toisaalta voidaan kuitenkin esittää kysymys, moniko tämän hintaisen Lumian käyttäjä lopulta päätyy hyödyntämään LTE-yhteyden mahdollisuuksia? Ohjelmistopuolella nopeasti ja sujuvasti toimiva WP8 on höystetty Nokian laajalla lisäsovellusvalikoimalla, mutta muutama Amber-päivityksen ominaisuudet, kuten vilkaisunäyttö ja näyttölukon avaus tuplanäpäytyksellä on jätetty jostain syystä pois.

Laitteen kuoret ovat tuntumaltaan ja muotoilultaan erittäin miellyttävät, vaikka fyysiset mitat liikkuvatkin jo hieman kömpelön rajamailla. 2000 mAh akku tarjoaa Lumia 720:n tapaan varsin hyvän akunkeston, mutta silti on ihmeteltävä, miksi Nokia ei ole hyödyntänyt laitteen suurta kokoa vieläkin suuremman akun käyttöön. Suurempi akku tuskin merkittävästi lisäisi tuotantokustannuksia, mutta tekisi akunkestosta merkittävän myyntivaltin. Lisäksi myös ratkaisu tehdä akusta kiinteä osa rakennetta irrotettavasta takakuoresta huolimatta herättää ihmetystä. Viiden megapikselin kamera teräväpiirtovideokuvauksella on peruskäyttöön hyvinkin käypäinen laite, vaikka ero nykypäivän kärkipään puhelinkameroihin onkin selvä.

Vaikka Lumia 625:llä onkin selvä oma markkinalokeronsa, sen tulevaa suosiota on hankala arvioida. Se on kuitenkin selvää, että viimeistään nyt Lumia-malliston alapäässä olisi varaa karsimiselle. Edullista ja suurella näytöllä varustettua älypuhelinta etsivälle Lumia 625 on varteenotettava vaihtoehto, mutta jäimme silti haikailemaan tarkemman ja laadukkaamman näytön, gigatavun RAM-muistin sekä suuremman akun perään, vaikkapa sitten hieman kalliimman hinnan kustannuksella. On kuitenkin ymmärrettävää, että tässä hintaluokassa on tehtävä kompromisseja.

 

Vahvuudet

  • Näytön koko tässä hintaluokassa
  • Fyysinen kameranäppäin
  • Full-HD-videokuvaus
  • Kuorien muotoilu ja tuntuma
  • Akunkesto
  • Micro-SD-muistikorttipaikka
  • LTE-tuki
  • Nokian lisäsovellusvalikoima + Amber
  • Sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä

Heikkoudet

  • Koko varauksin
  • Akku ei irrotettavissa
  • Ei NFC:tä
  • 512 Mt RAM-muisti rajoittaa joidenkin (harvojen) lisäsovellusten käyttöä
  • 480×800 resoluutio 4,7-tuumaisessa näytössä
  • Toimintonäppäinten taustavalon puute
  • Näytön katselukulmat ja heikko näkyvyys auringonpaisteessa
  • Windows Phone 8:n tyypilliset heikkoudet

 

 

Muropaketin uusimmat