Uusimmat

Pikatestissä Samsung Omnia 7

07.02.2011 19:19 Juha Kokkonen

TaskuMuro tutustui Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmään joulukuussa ja tuolloin testattavana oli puhelinmallit HTC:lta (7 Trophy) ja LG:ltä (Optimus 7). Joukosta puuttui siis yksi suurista – Samsung. Käyttöjärjestelmän ollessa kaikkien Windows Phone 7 -laitteiden kesken identtinen, on valmistajien rautatason toteutuksella suurin merkitys kuluttajan ostopäätökseen.

Saimme Samsungilta testattavaksi Omnia 7 -puhelimen, joten näemme miten se esittäytyy edukseen kilpailijoihinsa nähden. Suomessa Omnia 7:n hinta on artikkelin julkaisuhetkellä alimmillaan noin 600 euroa.

Omnia 7 on pakattu mustan ja sinisen sävyiseen jämäkkään pahvirasiaan, jonka yksi pääty on räikeän vihreä. Pakkauksen taustapuolelta löytyy yksinkertaistettu tiivistelmä laitteen tärkeimmistä ominaisuuksista. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluvat tarvikkeet ovat pitkälti peruskauraa. Pikaohjeen, käyttöoppaan ja takuutietojen lisäksi mukana on microUSB-seinälaturi, microUSB-kaapeli ja tulppakuulokkeet, joiden johdosta löytyy musiikkikontrollit.

Samsung Omnia 7 tuntuu siltä, miltä Galaxy S:n olisi pitänyt tuntua – arvokkaalta, laadukkaalta ja erittäin tukevalta. Muotoilu on pidetty yksinkertaisen kulmikkaana. Laitteen takakuori ja kyljet ovat alumiinia, päädyt grafiitinharmaata polykarbonaattimuovia ja käytännössä koko etukuorta hallitsee näyttöä suojeleva lasi, jonka reuna-alueet ovat mustat. Omnia 7 on varsin ohut, sillä sen ulkomitat ovat 122,4 x 64,2 x 10,99 mm. Myöskään paino ei ole karannut mahdottomuuksiin, sillä valmistaja ilmoittaa sen olevan 138 grammaa.

Omnia 7:n pellin alta löytyy Qualcomm QSD8250 Snapdragon -järjestelmäpiiri, joka sisältää mm. yhden gigahertsin Scorpion-prosesorin sekä Adreno 200 GPU:n. Sisäistä tallennustilaa löytyy versiosta riippuen kahdeksan tai 16 gigatavua.

Matkapuhelinverkon datasiirtoon Omnia 7:stä löytyy 7,2 Mbit/s HSDPA ja 5,76 Mbit/s HSUPA tuki. Muita langattomia yhteysvaihtoehtoja ovat WLAN 802.11 b/g/n ja Bluetooth 2.1 A2DP-tuella. Puhelimen viiden megapikselin kamera on automaattitarkenteinen ja LED-salamalla avustettu. Lisäksi videokuvaa on mahdollista tallentaa 720p-tarkkuudella 25 FPS päivitysnopeudella. Muita maininnan arvoisia ominaisuuksia ovat A-GPS, 3,5 mm kuulokeliitäntä, microUSB, FM-radio RDS-tuella ja digitaalinen kompassi. Käyttöjärjestelmänä toimii luonnollisesti Windows Phone 7.

Yksi Omnia 7:n hienoimmista ominaisuuksista on neljätuumainen Super AMOLED -kosketusnäyttö. Se edustaa kuvanlaadultaan aivan markkinoiden huippua ja sen värintoisto, kontrasti ja kirkkaus ovat niin vakuuttavalla tasolla, että asiaa on lähes mahdotonta tuoda sanoin riittävästi esille. Samsungin kehittämän Super AMOLED -tekniikan kerrotaan olevan 20 % vähävirtaisempi ja kirkkaampi sekä 80 % vähemmän auringonvaloa heijastava. Omnia 7:n näytön tarkkuus on 480×800 pikseliä. Näyttöpaneeliin integroitu kapasitiivinen kosketuksentunnistus toimii erittäin tarkasti ja sujuvasti.

Super AMOLED -näytön alapuolelta löytyy kolme painiketta. Näistä keskimmäinen on pyöreä fyysinen Windows-näppäin, joka on muotoiltu koveraksi. Muotoilu tekee siitä katsomattakin helposti löydettävän. Windows-näppäimen molemmin puolin sijaitsevat paluu- ja hakunäppäimet ovat taustavalaistu valkoisiksi ja toteutettu hipaisutekniikalla. Mikrofoni on sijoitettu puhelimen alapäädyn oikeaan reunaan.

Näytön yläpuolella sijaitsee Samsungin logo, kuulokeritilä sekä valoisuus- ja etäisyyssensorit. Puhelimen yläpäätyyn on puolestaan sijoitettu 3,5 mm audioliitäntä sekä microUSB-liitäntä. USB-liitäntä on suojattu toimivalla ja kestävän tuntuisella liukukannella.

Omnia 7:n kylkien painikesijoittelu on melko yllätyksetöntä. Oikeassa kyljessä sijaitsevat kamera- ja virta/lukitusnäppäin. Kameranäppäimen liike on lyhyt ja tarkka, joka tekee siitä miellyttävän käyttää. Virta/lukitusnäppäimen sijoitus oikean kyljen yläosaan on puolestaan positiivinen ratkaisu, sillä siinä se on huomattavasti kätevämmin peukalon ulottuvilla (oikeakätisellä), kuin puhelimen päädyssä.

Vasemmassa kyljessä sijaitsee ainoastaan äänenvoimakkuuden säätöpainike. Se on mukavan lyhytliikkeinen ja selvästi kohollaan muusta pinnasta.

Takakuoren kulmat on pyöristetty, joka lisää huomattavasti puhelimen käyttömukavuutta. Takakuoren materiaali on tumman violettia alumiinia ja se kaartuu puhelimen kylkien ympäri näytön lasin reunoihin asti. Akun suojana on alumiininen kansi, joka vapautetaan alareunan vivusta vetämällä. Kaiutin ja kamera sijaitsevat takakuoren yläosassa.

Omnia 7:n kamera on varustettu viiden megapikselin kennolla sekä LED-salamalla. Kamera on automaattitarkenteinen ja lisäksi se tukee mm. geotietojen tallennusta ja elektronista kuvanvakautusta. Videokuvaus sujuu 720p-tarkkuudella ja 25 FPS:n nopeudella.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Omnia 7:n viiden megapikselin kamera ei ole tarkkuudeltaan mullistava, mutta siitä huolimatta se ottaa varsin kelvollisia kuvia. Kuvat ovat tarkkoja ja väritoistoltaan melko tasapainoisia, vaikkakin pientä ylikorostusta on ajoittain havaittavissa. Hämäräkuvauksessa kamera ei ole parhaimmillaan, mutta LED-salama kykenee valaisemaan lähialuetta yllättävän hyvin etenkin sisätiloissa kuvatessa. Kamerasovellus on tuttu muista WP7-puhelimista, mutta asetuksia on tarjolla tavallista enemmän (valkotasapaino, kontrasti, saturaatio, terävyys, valotuksen kompensointi, ISO-arvo, valotuksen mittaus ja kuvanvakautus).

720p-tarkkuuteen kykenevä videokamera tekee varsin kohtalaista jälkeä, mutta pimeässä sitä vaivaa saman ongelmat, kuin valokuviakin.

SIM-kortin paikka sijaitsee puhelimen yläosassa ja siihen pääsee käsiksi akun irrottamisen jälkeen. Litium-ioniakku on kapasiteetiltaan 1500 mAh (3,7 V). Valmistajan ilmoittama teoreettinen maksimipuheaika (3G-verkossa) on 370 minuuttia ja valmiusaika 330 tuntia. Käytännössä toiminta-aika yhdellä latauksella liikkuu käytöstä riippuen yhden ja kahden vuorokauden välillä.

Koska Microsoft ei anna matkapuhelinvalmistajille mahdollisuutta muokata WP7-käyttöjärjestelmää oman näköisekseen, on valmistajien ainoana mahdollisuutena erottua toisistaan omat esiasennetut lisäsovellukset. Samsung Omnia 7:sta niitä löytyy kaksi kappaletta – Daily Briefing ja Photo Sharing. Daily Briefing valtaa kotinäytöstä kaksi rinnakkaista ruutua kuvakkeella, jossa näkyy kahvikuppi sekä päivän lehti säätietoineen ja pörssikursseineen. Testikappaleessa kuvake ei valitettavasti ollut animoitu, mutta Samsung on hiljattain julkaissut päivityksen, jonka jälkeen kuvakkeessa päivittyy mm. ajankohtainen säätila.

Kuvaketta painettaessa ruudulle aukeaa kolme välilehteä, joilta löytyy säätiedot, uutiset ja osakekurssit. Säätiedot perustuvat AccuWeather-palveluun ja käyttäjä voi valita useita seurattavia kaupunkeja. Uutisten asetuksista käyttäjä pääsee valitsemaan alueen sekä näytettävät aihepiirit. Valitettavasti ainakaan testikappaleesta ei löytynyt vielä Suomen lokalisointia uutisten osalta, vaan käyttäjän on tyydyttävä englanninkielisiin maailmanuutisiin. Osakevälilehden indeksit ja yritykset ovat käyttäjän valittavissa. Kaikkiaan Daily Briefing on yksinkertainen, nopeasti toimiva ja näppärä sovellus, joka tuo lisäsisältöä Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmään.

Photo Sharing -sovelluksen ideana on mahdollistaa puhelimella otettujen kuvien helppo jakaminen yleisimpiin sosiaalisiin medioihin sekä kuvapalveluihin (Facebook, MySpace, Flickr, Picasa, yms). Photo Sharing sovelluksessa käyttäjä kirjautuu haluamiinsa palveluihin, jonka jälkeen kuvasovelluksen valikon share-kohdasta pääsee jakamaan ottamiaan kuvia suoraan Internetiin parilla painalluksella.

Samsung Omnia 7 jättää erittäin positiivisen kuvan itsestään. Laite tuntuu todella laadukkaalta ja on kulmikkaasta muotoilustaan huolimatta hyvä pitää kädessä – kiitos pyöristettyjen takareunojen. Käytettävyys on huippuluokkaa erinomaisen kosketusnäytön, hyvien näppäinten ja sujuvasti toimivan käyttöjärjestelmän ansiosta. Tosin myös Omnia 7:n suurin puute liittyy käyttöjärjestelmään – Windows Phone 7 ei nimittäin ole vielä täysin suositeltava tuote Suomen lokalisoinnin ja muutamien puuttuvien ominaisuuksien vuoksi. Toki tälle Samsung ei itse voi juuri mitään ja yritys onkin pyrkinyt vielä tuomaan oman kortensa kekoon toimivan Daily Briefing -sovelluksen avulla.

 

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja viimeistely
  • Ohut
  • Super AMOLED -näyttö ja sujuva kosketuksentunnistus
  • Käyttöjärjestelmän sujuvuus ja nopeus
  • Daily Briefing -lisäsovellus
  • Kamera varauksin
Huonoa
  • Windows Phone 7:n puutteet
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Hinta varauksin