Uusimmat

Qualcomm julkisti Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin

07.12.2017 09:25 Muropaketin toimitus

Siruvalmistaja Qualcomm on julkaissut uuden lippulaivapuhelinten järjestelmäpiirin, odotetusti nimeltään Snapdragon 845.

Snapdragon 845 -piirin tärkein ominaisuus on Phonearenan mukaan sen energiatehokkuus, jossa se pärjää valmistajan mukaan 30 prosenttia Snapdragon 835 -piiriä paremmin. Uuden GPU-piirin, Adreno 630:n ansiosta kaikki graafinen työ hoituu sekin piiriltä 30 prosenttia nopeammin ja samalla energiatehokkaammin.

Piiriin kuuluvat GPU:n lisäksi Kryo 385 CPU, Hexagon 685 DSP ja Spectra 280 ISP, AQstic audio-kodekki ja Qualcommin nopein radio, X20 Gigabit LTE. Kunhan verkosta löytyy tukea LTE Cat 18 -yhteyksille, pääsee puhelimella jopa 1,2 gigabitin sekuntinopeuksiin.

Kryo 385 koostuu neljästä suorituskykyisestä 2,8 gigahertsin ARM Cortex A75 -ytimestä, joiden kerrotaan olevan 25 prosenttia nopeampia kuin edellisen sukupolven huippu-Snapdragonissa. Lisäksi käytössä on neljä vähävirtaisempaa ARM Cortex A55 -ydintä 1,7 gigahertsin nopeudella. CPU on valmistettu 10 nanometrin tekniikalla.

Spectra 280 ISP mahdollistaa 4K HDR -videoiden kuvaamisen 60 kuvan sekuntinopeudella. Jos tarkkuuden pudottaa 720p-tasolle, voi tallennusnopeuden nostaa peräti 480 FPS:n tasolle. Tunnistautuminen onnistuu kaikilla perinteisillä biometrisillä tunnisteilla, sormenjäljellä, silmän iiriksellä, äänellä ja kasvoilla.

Ensimmäiset Snapdragon 845 -puhelimet nähdään Qualcommin mukaan vuoden 2018 alussa. Samsung, Xiaomi, LG, HTC ja Sony ovat ennusteiden mukaan ensimmäisten huippupiiriä käyttävien valmistajien joukossa.

Qualcomm ei ole hypännyt muodin mukaiseen tekoälyjunaan, vaan luottaa edelleen perinteisiin ratkaisuihin dedikoidun AI-sirun sijasta. Tekoälysovelluksia 845 ajaa kuitenkin jopa kolme kertaa nopeammin kuin Snapdragon 835. AndroidAuthority uskoo, että tämä johtuu paitsi CPU- ja GPU-piirin optimoinnista, myös kolmannen sukupolven Hexagon 685 DSP-piiristä. Qualcommin ohjelmointiympäristö tukee nyt TensorFlow Liteä ja Open Neural Network Exchangea. Tuettuina ovat toki edelleen myös alkuperäinen Googlen TensorFlow ja Facebookin Caffe/Caffe2.

AQstic-audio-kodekin kohdalla valmistaja kertoo etuja saatavan erityisesti herätyssanojen paremmassa tunnistamisessa, ja digiapureiden käytön toiminnan parantumisessa kautta linjan.