UUSIMMAT

Qualcommilta jäätävä kuitti Applelle: ette keksineet tätä, tätä ettekä tätä

13.09.2017 12:06 Muropaketin toimitus

Applen uusien iPhone-mallien julkistus oli jälleen täynnä itsekehua ja ylisanoja. Kaikki eivät ole kuitenkaan aina Applen vuosipäivityksestä innoissaan. Cupertinon jättiläisen kanssa oikeussalissa taisteleva Qualcomm päätti näpäyttää kiistakumppaniaan vyön alle.

Qualcomm ehätti julkaisemaan oman listansa älypuhelinten teknologisista mullistuksista jo ennen Applen tilaisuutta. Listalla käydään läpi useita eri iPhoneista löytyviä uudistuksia, jotka ovat kuitenkin ensin nähneet päivänvalon Android-maailmassa. Paitsi suoraa kuittailua Applelle, listaus on myös puhdasta oman hännän nostamista, listalla esiintyvät asiat kun tuppaavat toimimaan Qualcommin rakentamilla siruilla.

Listalla on esimerkiksi pikalataus lisätyn todellisuuden ominaisuudet, reunaton näyttö, OLED-näyttö, Bluetooth 5 -yhteydet sekä HDR-tuki. Jokaisen ominaisuuden kohdalla on kerrottu myös yksi tai useampia laitteita, joissa ominaisuus on käytössä. Tosin esimerkiksi näytön alle sijoitettua sormenjäljenlukijaa ei vielä ole yhdessäkään Android-puhelimessa, jolloin Qualcomm on listannut härskisti esimerkkilaitteeksi ”Qualcomm Reference Design Handset”.

Lisäksi alkuperäisessä listauksessa on erikoinen virhe, kaksoiskameran kerrotaan löytyvän esimerkiksi HTC One M8, Samsung Galaxy S8 ja Note8 -puhelimista. Todellisuudessa S8 on varustettu perinteisellä yksisilmäisellä kameralla, ja kaksi kennoa nähtiin Samsungin tuotteissa vasta Note8 -mallissa. Qualcomm korjasi sittemmin listausta, ja tähdensi samalla etteivät esimerkit ole suinkaan ensimmäisiä laitteita, joissa kyseinen ominaisuus on nähty.

Listan yhteydessä julkaistussa tiedotteessa Qualcomm listaa tärkeitä yhteistyökumppaneitaan. Googlen lisäksi mainitaan nippu suuria valmistajia: Samsung, LG, HTC ja Motorola/Lenovo. Näiden lisäksi nostetaan esille Qualcommin mukaan ”kaksi maailman viiden suurimman älypuhelinvalmistajan joukkoon kuuluvaa kiinalaismerkkiä” Oppo ja Vivo.