Reilun kaupan puhelin Fairphone päivittyi ja keräsi miljoonarahoituksen

28.09.2017 09:34 | Muropaketin toimitus

Fairphone ei ole julkaissut kuin kaksi eri puhelinmallia, viimeisimmän vuonna 2015. Valmistajan tuotteet kiinnostavat silti edelleen.

Kilpailijoihinsa verrattuna vuonna 2013 aloittanut Fairphone tekee asiat täysin eri tavalla. Nimensä mukaisesti Fairphone pyrkii olemaan olemaan reilulla tavalla tuotettu puhelin, jonka ostaessaan voi luottaa, että koko tuotantoketju alusta loppuun on eettisesti korkealla tasolla.

Vuonna 2015 julkaistuun Fairphone 2 -malliin on lopulta saatu julkaistua rautapäivitys. Alkuperäisen puhelimen kahdeksan ja kahden megapikselin kamerat saa vaihdettua uusiin kahdentoista ja viiden megapikselin kameroihin pelkkää ruuvimeisseliä käyttäen. Modulaarisuus ei sinänsä ole uniikkia, sitä kokeili esimerkiksi LG G5-mallinsa kanssa, mutta luopui ajatuksesta tämän vuoden G6-versiossa. Lenovon Moto Z-sarjassa modulaaristen lisäosien rumpua sitävastoin lyödään lujasti edelleen.

Fairphonella ei ole juuri tarjota lisukkeita tai päivityksiä kameran lisäksi. Kameramodulin kehittäminenkin vei ZDNetin haastatteleman Fairphonen toimitusjohtajan Bas van Abelin mukaan vuoden verran. Seuraavien lisäosien kehittäminen saattaa onnistua nopeammalla aikataululla, sillä valmistaja on saanut 6,5 miljoonan verran lisärahoitusta esimerkiksi  Pymwymic Impact Investing Cooperativelta ja DOEN Participatiesilta.

Ikuista puhelinta Fairphonekaan ei usko pystyvänsä tekemään. Van Abel toteaa ZDNetille, että ensimmäisen Fairphonen kohdalla mikään tehdas ei enää suostunut tekemään puhelimeen uusia akkuja, sillä vanhojen tuotantolinjojen käynnistäminen olisi nostanut kustannukset pilviin.

Muokattu 28.9. klo 09.59. Puhelimella ei ole Reilu kauppa -sertifiointia, joten tekstin alkuperäinen ”reilun kaupan”-ilmaisu on korvattu ilmaisulla ”reilulla tavalla tuotettu”.