Uusimmat

Käyttöliittymä ja käyttökokemuksia

19.03.2009 12:07 Juha Kokkonen

 

Käyttöliittymä

Reino EG110:n valmiustilaruutu sisältää akun varauksen, verkon vahvuuden sekä muita toimintatilaan liittyviä pikkukuvakkeita yläreunassa, kellon ja päivämäärän keskellä ja pikavalinnat viesteihin sekä musiikkisoittimeen alareunassa. Alareunan pikakuvakkeita ei valitettavasti voi vaihtaa haluamikseen. Kellonaikaa koskettamalla näytölle avautuu kalenterinäkymä. Numeerisen kellonajan riittävän suuri fonttikoko mahdollistaa ajan nopean tarkistamisen. Näppäinlukko vaikuttaa myös näyttöön, joten tahattomilta kosketuksilta vältytään, kun puhelinta ei käytetä.

Päävalikko on taustaväriltään harmaa ja sen kuvakkeissa on käytetty sinistä tehosteväriä. Kuvakkeiden yhteydessä ei ole lainkaan tekstiä, joten käyttäjän on itse pääteltävä niiden merkitys. Päävalikko jakautuu neljään välilehteen, jotka näkyvät pikkukuvakkeina ruudun vasemmassa reunassa. Päävalikon sisältö on seuraavanlainen:

  • Puhelinkuvake: osoitekirja, viestit, puheluhistoria ja tiedostonhallinta
  • Levykuvake: musiikkisoitin, videosoitin, videonauhuri, kamera
  • Kahvikuppikuvake: Hauskaa&Pelejä, WAP Palvelut, multimedia, ekstrat
  • Rataskuvake: Aika ja kalenteri, asetukset, käyttäjäprofiilit, Bluetooth

Alavalikoiden rakenne on yksinkertainen – ruudulle mahtuu kerrallaan viisi numeroitua alakohtaa. Numeronäppäintä painamalla kursori siirtyy numeroa vastaavaan kohtaan, mutta ei valitse sitä. Valinta tehdään joko näyttöä koskettamalla tai näytön vasemmalta reunalta löytyvää valintanäppäintä painamalla. Tekstiviestin kirjoittaminen tapahtuu joko numeronäppäimistöllä tai styluksella näytölle piirtämällä. Kalenterissa viikko alkaa jenkkitapaan sunnuntaista.

Musiikkisoittimen ruutu on karu – näytöllä sormilla painettavissa olevat peruskontrollit sekä pieniä toistoasetuksiin liittyviä kuvakkeita, jotka vaativat tikun käyttöä. Kappaleiden valintaan pääsee valintanäppäintä painamalla, mutta valikot avautuvat erittäin epäloogisesti. Pelipuolella tarjolla on kaksi vaihtoehtoa – kuvassa näkyvä palapeli sekä Panda-tasohyppelypeli.

Käyttökokemuksia

Reino EG110 kulkee kädessä kuin mikä tahansa rannekello. Se ei tunnu painavalta, paina kättä eikä lämpene. Testikappaleen akku kesti kevyessä sekakäytössä parisen päivää, ilman käyttöä 3G-verkossa vajaan viikon päivät. Laitteen ollessa ranteessa käyttö tapahtuu oikealla kädellä – näppäimiä painellaan peukalolla ja etusormella. Idea on perinteinen ja toimiva, mutta toteutus ontuu ainakin testikappaleessa pahasti. Näytön molemmin puolin sijaitsevat näppäimet on toteutettu kosketustekniikalla, joka valitettavasti tunnistaa painalluksen todella epävarmasti. Varsinkin näytön oikealla puolella sijaitsevat nuolinäppäimet sekä x-painike osoittautuivat lähes käyttökelvottomiksi. Painallus ei tunnu välillä tunnistuvan millään ja erityisesti alanuolen painaminen tunnistuu välillä jostain syystä kosketusnäytön puolella, joka on valikoita selaillessa erittäin rasittavaa. Myöskään pienikokoisten ja tuntumaltaan hieman epämääräisten numeronäppäinten käyttömukavuus ei ole kuin välttävällä tasolla.

Ranteessa kulkevaan puhelimeen puhuminen onnistuu kolmella eri tavalla. Agenttimaisin vaihtoehto on kytkeä Reino kaiutinpuhelutilaan ja ”puhua ranteeseen”. Kaiuttimen äänenvoimakkuus on riittävä, mutta ranne on tuotava melko lähelle suuta (noin 10 cm), jotta puhe kuuluisi toisessa päässä selkeästi. Henkilökohtaisia puheluita varten käyttäjän on syytä siirtyä handsfreen käyttöön. Pakkauksen mukana toimitetaan sekä langallinen, että langaton Bluetooth-vaihtoehto. Bluetooth-kuulokkeet käyvät myös langattomaan musiikin kuunteluun, jossa tosin esiintyi jonkin verran ongelmia. Halutessaan käyttäjä voi tietysti käyttää mitä tahansa Bluetooth-handsfree-kuuloketta.

Reinon käyttöliittymä on varsin yksinkertainen, mutta hutiloiden ja karusti toteutettu. Päävalikon selaaminen vaatii pientä skarppaamista, sillä se on täysin kuvakepohjainen ilman tekstiselityksiä. Myös värien lisääminen harmahtavan valikon kuvakkeisiin parantaisi varmasti käytettävyyttä. Kielivaihtoehtojen joukosta löytyy myös suomi, mutta käännökset on tehty ilmeisesti ulkomaalaisten toimesta suoraan sanakirjan avulla. Osa valikoista on lisäksi jäänyt kokonaan suomentamatta. Kielikukkaset eivät ole pahin ongelma, sillä huonot kosketusnäppäimet yhdessä ontuvan valikkologiikan aiheuttavat helposti hiustenlähtöä.

Tekstiviestien kirjoittaminen on yksi hermoja raastavimmista toimenpiteistä Reinolla tehtäväksi. Styluksella käytettävään tekstintunnistukseen en onnistunut saamaan juuri minkäänlaista järkeä, eikä suurpiirteinen ohjekirjakaan auta asiassa. Myöskään näppäinten näpyttely ei juurikaan houkuttele, sillä automaattisen tekstinsyötön sanan vaihto on toteutettu epämääräisesti ja kirjainkoon vaihtaminen pienestä suureksi vaatii #-näppäimen painamista peräti 18 kertaa, sillä samalla on selattava läpi kaikki ennustavan tekstinsyötön kielivaihtoehdot. Täysin manuaalinen kirjainten näpyttely on hermoja säästävin ja nopein vaihtoehto, mutta sekin tapahtuu varsin verkkaisesti kosketusnäppäinten käyttötarpeen takia (kirjainten poisto, tekstin selaus).

Pienikokoisesta näytöstä johtuen monet toiminnot vaativat stylus-kynän käyttöä. Esimerkiksi kalenterin, videosoittimen ja kameran käyttö vaatii melko tarkkaa styluksen käyttöä. Musiikkisoittimen tiedostojen lataaminen muistikortilta ei jostain syystä onnistunut ennen kuin kuulokkeet olivat kytkettynä ja lisäksi ääni siirtyi muutaman kerran itsekseen Bluetooth-kuulokkeista Reinon omaan kaiuttimeen ilman järkevää syytä.

Sisältö

  1. Reino EG110 -rannekännykkä
  2. Laitteen tutkiskelua
  3. Käyttöliittymä ja käyttökokemuksia
  4. Loppusanat