Uusimmat

Samsung Galaxy Nexus ja Android 4.0 Ice Cream Sandwich

24.02.2012 23:15 Juha Kokkonen

Google esitteli neljännen polven Android-mobiilikäyttöjärjestelmänsä ääriviivoja ensimmäistä kertaa toukokuussa 2011 I/O-tapahtumassaan, mutta tuolloin paljon kysymyksiä jäi vielä avoimeksi. Virallisesti päivänvalon Android 4.0 näki viime lokakuussa, kun se esiteltiin yhdessä julkaisualustana toimineen Samsung Galaxy Nexus -älypuhelimen kanssa. Kyseessä on tähän mennessä merkittävimpänä pidettävä Android-uudistus ja samalla se yhdistää aiemmin älypuhelinkäyttöön ja taulutietokonekäyttöön eriytetyt versiot saman nimen alle.

Galaxy Nexus & Ice Cream Sandwich

Ice Cream Sandwich -koodinimellä tunnettava Android 4.0 tuli julkisesti saataville marraskuun puolivälissä, josta lähtien matkapuhelinvalmistajat ovat päässeet kehittämään sen pohjalta omia kustomoituja versioitaan. Toistaiseksi kustomoitua Ice Cream Sandwichia ei ole tullut saataville vielä yhdeltäkään suurelta matkapuhelinvalmistajalta ja kuluttajat odottavat malttamattomana. Ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva Ice Cream Sandwich -puhelin on vielä toistaiseksi käyttöjärjestelmän julkaisun yhteydessä esitelty Samsung Galaxy Nexus, johon tutustutaan tässä artikkelissa.

Tämän artikkelin julkaisuhetkellä Samsung Galaxy Nexus maksaa Suomessa noin 550 euroa. Android Ice Cream Sandwich -päivitykset ovat tulossa ilmaiseksi useimpien suurien valmistajien uusimpiin Android-puhelimiin tämän kevään aikana.

Samsung Galaxy Nexus

Samsung Galaxy Nexus toimitetaan suurehkossa pitkän mallisessa rasiassa, jonka valkoinen ulkopinta on kuvitettu eri suunnista otetuilla värillisillä puhelimen kuvilla. Pakkauksen sisäpuolen pinnat on koristeltu kirkkailla eri väreillä. Puhelimen ohella toimitussisältöön kuuluu akku, seinälaturi, micro-USB-kaapeli, tulppamalliset korvakuulokkeet sekä pikaopas.

Ulkonäöltään Galaxy Nexus muistuttaa edeltäjäänsä, Nexus S:ää, mutta vain suurempana ja ohuempana. Muotoilullisesti kyseessä on hyvin pelkistetty puhelin, sillä koko etupuolta peittää tasainen, mustareunainen lasi. Lasin reuna-alueet on muotoiltu melko terävästi, mutta muutoin laitteen muotoilu on pyöreää ja pehmeää. Galaxy Nexuksen runko on muovia, joten kyseessä on kokoisekseen melko maltillisen painoinen laite. Muovirungosta huolimatta puhelin on tukevan tuntuinen eikä natise väänneltäessä. Sen ulkomitat ovat 135,5 x 67,9 x 8,9 mm ja paino 135 grammaa. Ilmoitettu paksuus on ohuimmasta kohtaa – laitteen alaosasta löytyy muutamaa milliä paksumpi osa.

Galaxy Nexuksen huomiota herättävin yksityiskohta on kookas 4,65 tuumainen Super AMOLED -kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on huimat 720 x 1280 pikseliä (316 ppi). Toisin sanoen Galaxy Nexuksen näyttö tarjoaa 2,4 kertaa enemmän pikseleitä, kuin suositun Samsung Galaxy S II:n 480×800 pikselin näyttö. Myös Galaxy Nexuksen näytön kuvanlaatu edustaa kaikilta osin markkinoiden ehdotonta kärkeä. Näyttöä suojaava oleofobisesti pinnoitettu lasi on muotoiltu kaarevaksi, aivan kuten edeltäjämalli Nexus S:ssä.

Laitteen sisällä sykkii TI OMAP 4460 -järjestelmäpiiri, joka pitää sisällään kaksi 1,2 GHz Cortex-A9-prosessoriydintä sekä PowerVR SGX540 -grafiikkayksikön. Lisäksi suorituskykyä on takaamassa gigatavu RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa laitteessa on 16 gigatavua, mutta muistikorttipaikkaa ei valitettavasti löydy. Langattomista yhteyksistä vastaa nelitaajuus-GSM (850 / 900 / 1800 / 1900), viisitaajuus-3G (850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100), 21 Mbit/s HSDPA, 5,76 Mbit/s HSUPA, WLAN 802.11abgn (DLNA- ja WiFi-hotspot tuella), Bluetooth 3.0, A-GPS ja NFC. Takakameran tarkkuus on viisi megapikseliä ja etukameran 1,3 megapikseliä. MicroUSB-liitäntä tukee MHL-tekniikkaa videokuvan ulostuomiseksi. Akun kapasiteetti on 1750 mAh.

Näytön alareunasta löytyy merkittävä ominaisuus, joka on mahdollistunut uuden Android-version myötä. Galaxy Nexuksesta ei nimittäin löydy fyysisiä tai hipaisutekniikalla toteutettuja toimintonäppäimiä, vaan ne on toteutettu ohjelmallisesti näytön alareunaan. Android 4.0:n myötä myös näppäinten lukumäärä sekä toiminnot ovat muuttuneet, mutta tästä lisää myöhemmin käyttöjärjestelmää käsittelevässä osiossa. Painikkeiden kuvakkeet kääntyvät luonnollisesti kuvaruudun asennon muuttuessa ja niiden sijainti on aina näytön alareunassa tai vaaka-asennossa näytön oikeassa reunassa. Keskeltä näytön alapuolelta löytyy piilossa oleva monivärinen merkkivalo, joka vilkkuu eri väreissä esimerkiksi puhelinta ladatessa tai lukemattomien viestien odottaessa.

Virtuaalisia toimintonäppäimiä voi pitää edistyksenä, mutta ainakin TaskuMuron toimituksessa niiden todettiin menneen käytettävyytensä osalta takapakkia. Ensinnäkin ohjelmistopohjaisten näppäinten kanssa tulee tehtyä huomattavasti helpommin virhepainalluksia – tämän huomaa erityisesti kirjoittaessa, jolloin näppäimistön alin rivi sijaitsee aivan toimintonäppäinten yläpuolella. Muutaman koti-painikkeen virhepainalluksen jälkeen välilyöntiä käyttäessä tulee niin varovaiseksi, että usein tulee painaneeksi vahingossa välilyönnin yläpuolella sijaitsevia kirjainnäppäimiä. Lisäksi joissain sovelluksissa, kuten kamerasovelluksessa, toimintonäppäinten kuvakkeet sammuvat kokonaan, eikä niitä saa kytkettyä päälle kuin arvaten painelemalla.

Galaxy Nexus

Galaxy Nexus

Sivuprofiililtaan Galaxy Nexus kapenee yläosaa kohden. Samalla muoto on hienoisesti kaareva, jolla on ilmeisesti haettu parempaa käyttöergonomiaa. Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy lukitus/virtanäppäin sekä kolme kultaista pistettä, jotka toimivat liitäntäpintoina lisävarusteena saatavaan pöytätelakkaan. Vasemmassa kyljessä sijaitsee ainoastaan pitkänmallinen äänenvoimakkuuden säätöpainike, jonka tuntuma on lyhyt ja miellyttävä. Puhelimen yläpääty on umpinainen ja alapäädystä löytyy microUSB-liitäntä MHL-tuella, mikrofonin aukko sekä 3,5 mm:n ääniliitäntä.

Taustapuolelta Galaxy Nexus on väritykseltään metallinharmaa ja se muistuttaa rakenteeltaan hieman Galaxy S II:ta. Puhelin on alaosastaan hieman paksumpi, sillä sinne on sijoitettu enemmän tilaa vieviä komponentteja. Kaiutin on sijoitettu keskelle alaosan paksumpaa kohtaa. Akkukotelon kansi peittää suurimman osan taustapuolesta ja sen pintaan on toteutettu vohvelimainen kuvio, joka parantaa pitoa laitteen ollessa kädessä. Irrotettava kansi on ohutta ja taipuisaa muovia.

Taustapuolen yläosassa sijaitsevat viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera LED-apuvaloineen sekä taustamelun vaimennuksessa hyödynnettävä toinen mikrofoni. Kameran linssi on hieman muun pinnan alapuolella.

Yläreunasta raottamalla irtoava muovikansi paljastaa altaan 1750 mAh (6,48 Wh) Li-ion-akun sekä kameramodulin vieressä sijaitsevan SIM-korttipaikan. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella 3G-verkossa jopa 270 tuntia valmiusaikaa tai yli kahdeksan tuntia puheaikaa.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, hämäräkuva ja lähikuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Android 4.0:n myötä kamerasovellus on kokenut uudistuksia, joista lisää hieman myöhemmin. Galaxy Nexuksen kamera on erittäin nopea käyttää ja kamera ottaa kuvan välittömästi laukaisinta painettaessa. Tällöin jää kuitenkin käyttäjän vastuulle, että kuva on tarkennettu. Laukaisimena toimii ruudun oikeassa tai alalaidassa (asennosta riippuen) sijaitsevat sininen pyöreä virtuaalipainike. Tarjolla olevat säädöt ovat Androidin peruskauraa.

Viiden megapikselin tarkkuus ei ole nykypäivän high-end-puhelimessa kovin kummoinen, mutta lopulta kuvanlaatu kuitenkin ratkaisee. Galaxy Nexuksen kameran kuvanlaatu on luokkansa (5 Mpix) parempaa päätä, mutta high-end-puhelimissa yleisesti käytetyille kahdeksan megapikselin sensoreille se ei pärjää. Lisäksi kamera ei ole juurikaan kehittynyt vuodentakaisen Nexus S -mallin viiden megapikselin sensorista. Kuvissa värintoisto on useimmiten kohdallaan, vaikkakin joissain tilanteissa kirkkaat värit saattavat hieman ylikorostua. Kuvien terävyys on melko hyvää, vaikkakin yksityiskohtia tarkastellessa on havaittavissa selvää puuroutumista. Valon vähentyessä Galaxy Nexuksen kamera pitää kohinan melko hyvin loitolla. Toki selvää kohinaa esiintyy hämäräkuvissa, mutta se on pehmeää ja väritöntä, joten se ei ole erityisen häiritsevää.

Videokuvaus onnistuu Galaxy Nexuksella 1080p-tarkkuudella 24 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Lisäksi etukameralla voi tallentaa 720p-videokuvaa. 1080p-videokuvan laatu on hyvää kilpailijoita heikommasta päivitysnopeudesta huolimatta. Video pyörii nykimättä ja värit sekä terävyys ovat hyvällä tasolla. 720p-videon ruudunpäivitysnopeus on suurempi (30 FPS) ja sen pakkaus on pienempää, sillä se vie lähes yhtä paljon tilaa, kuin 1080p-video. Etukameran tallentama 720p 30 FPS -video on myös sujuvaa, mutta sen yksityiskohdat ovat puuroutuneita.

Suorituskykytesteissä Galaxy Nexusta päätettiin vertailla edeltäjäänsä Nexus S:ään sekä markkinoiden kärkeä vielä hetken edustavaan Samsung Galaxy S II:een. Testituloksissa on heti alkuun huomioitava, että grafiikkasuorituskykyä natiiviresoluutiolla testaavissa sovelluksissa Galaxy Nexuksella on noin 2,5-kertainen määrä pikseleitä työstettävänään, joka näkyy luonnollisesti negatiivisesti tuloksissa.

Selainsuorituskykyä mittaavassa Vellamo-testissä Galaxy Nexus pistää noin 150 pistettä kilpailijoitaan paremmaksi. Osa kunniasta kuuluu varmasti myös uudemmalle käyttöjärjestelmälle. OpenGL ES 2.0 -grafiikkasuorituskykyä mittaava Nenamark 2 on Galaxy S II:n näytöstä resoluutiosta johtuen. Samalla resoluutiolla Galaxy Nexus olisi kuitenkin arviolta 10 FPS:ää parempi. Piin likiarvolla prosessorin suorituskykyä mittaavassa BenchmarkPI-sovelluksessa Galaxy Nexus on ykkönen noin 100 ms paremmalla ajalla. Monipuolisesti puhelimen prosessoria, muisteja ja grafiikkaominaisuuksia testaavassa Quadrant Standardissa Galaxy Nexus jää selvästi Galaxy S II:lle grafiikkatestien suuremman resoluution vuoksi.

 

Sisältö

  1. Samsung Galaxy Nexus ja Android 4.0 Ice Cream Sandwich
  2. Android 4.0 Ice Cream Sandwich, Käyttökokemukset ja huomiot & Yhteenveto