Uusimmat

Samsung Wave (GT-S8500)

23.07.2010 14:29 Ville Suvanto

Wave toimitetaan samanlaisella oheismateriaalivarustuksella kuin Galaxy S ja valkovihreästä myyntipakkauksesta löytyy ohjekirjoja ja -lappusia sekä ear-in-kuulokkeet, USB-mini-USB-kaapeli sekä mini-USB-kaapeli liitettäväksi suoraan pistorasiaan.

Wavea kauppaavat Suomessa lukuisat jälleenmyyjät ja hintataso on asettunut 400 euroon, joten kyseessä on noin 200 euroa Galaxy S:ää edullisempi puhelin. Puhelin löytyy myös monen suomalaisen matkapuhelinoperaattorin, kuten DNA:n, Saunalahden ja Soneran, kytkyliittymävalikoimasta ja kahden vuoden mittaisilla sopimuksilla kuukausihinta on halvimmillaan 13 euron tasolla.

Wave on selvästi Galaxy S:ää pienikokoisempi varsinkin leveyssuunnassa ja fyysisiltä mitoiltaan se on 10,9 senttimetriä korkea, 5,4 senttimetriä leveä ja 1,1 senttimetriä paksu. Painoa on täsmälleen saman verran kuin Galaxy S:llä eli 118 grammaa.

Muotoilu on selvästi Galaxy S:stä poikkeava, vaikka perusidea on sama. Keskellä on kapasitiivinen kosketusnäyttö, ylhäällä Samsungin logo, kuuloke sekä VGA-tasoinen (640×480) kamera ja alhaalla kolme nappia. Keskimmäinen salmiakinmuotoinen nappi on toiminnallisuuksiltaan kovin rajattu, sillä sen pääasiallinen tehtävä on siirtää käyttäjä ohjelmavalikkoon. Sen oikealle puolelle sijoitettu virtanappi on yleiskäyttöisempi ja samalla se palauttaa käyttäjän päävalikkoon, kun taas vasemmanpuoleinen nappi muun muassa avaa päävalikossa logivalikon.

Waven näytössä Samsung on luottanut samoihin Super AMOLED- ja mDNIe-tekniikoihin, jotka ovat käytössä Galaxy S:nkin näytössä. Erona on koko, joka Wavessa on 3,3 tuumaa, mutta resoluutio on siitä huolimatta sama 800×480. Galaxy S:n tavoin kapasitiivisen näytön laatu on huippuluokkaa ja tarjoaa tarkan ja värikkään lopputuloksen, jonka käyttäminen sormilla onnistuu luontevasti.

Sisuskalujen osalta Wave muistuttaa paljon Galaxy S:ää, sillä prosessorina on käytössä Samsung S5PC110 ja kellotaajuus on asetettu 1,0 GHz:iin. Myös keskusmuistin määrä on sama 512 megatavua, mutta tallennusmuistia on hieman vähemmän, mallista riippuen joko kaksi tai kahdeksan gigatavua, jonka lisäksi kapasiteettia voi laajentaa ulkoisella maksimissaan 32-gigatavuisella microSD-muistikortilla.

Langattomien verkkoteknologioiden osalta tuettuna on WLAN (802.11b/g/n), Bluetooth 3.0, GSM-verkossa 850, 900, 1800, 1900 ja 2100 MHz:n taajuudet sekä 3G-verkossa 900 ja 2100 MHz:n taajuudet. A-GPS:n ohella Waveen on paketoitu myös kiihtyvyys- ja läheisyysanturi.

Waven rakenne on erilainen kuin Galaxy S:n ja antaa heti ensikosketuksella huomattavasti jäykemmän tuntuman. Kuoret on valmistettu alumiinista ja vääntäminen ristikulmista ei tuota puhelimeen minkäänlaista periksiantoa, mikä koskee myös painellessa puhelimen kuoria sisäänpäin.

Kuvassa puhelimen oikeassa reunassa näkyy kaksi näppäintä, joista taaempi avaa kameraohjelman ja etummainen toimii näppäinlukkona. Kyseinen näppäin on samalla ainoa näppäin, josta näytön saa herätettyä, eikä etuosan keskinäppäimen painaminen tuota minkäänlaista reaktiota, kuten esimerkiksi Galaxy S:ssä.

Takapuolella on viiden megapikselin kameran linssi sekä Galaxy S:stä poiketen kaivattu LED-tekniikalla toteutettu salama, joka antaa pohjaa kuvaamiselle hämärämmissä olosuhteissa. Puhelimen päädyssä on microUSB 2.0 -liitin datansiirtoa ja akun lataamista varten, 3,5-millimetrinen kuulokeliitin sekä kaiutinreikä. Lisäksi kulmassa on reikä, johon voi kiinnittää rannenarun, sekä kuvan vasemmassa reunassa äänenvoimakkuudensäädin.

Takakuoren alta paljastuu 1500 milliampeeritunnin litiumioniakku, jolla Samsung lupaa puhelimen pysyvän päällä valmiustilassa 2G-verkossa (GSM) 600 tuntia ja 3G-verkossa 550 tuntia. Puheajan osalta Samsung lupaa 2G-verkossa kestoa 15 tunniksi ja 3G-verkossa seitsemäksi tunniksi. Käytännössä tilanne on hyvin pitkälle sama kuin Galaxy S:llä – vähäisellä käytöllä puhelimella pystyy kitkuttamaan pari päivää, mutta aktiivisemmalla käytössä puhelimen on syytä asettaa lataukseen yön ajaksi.

Akun alle on sijoitettu microSD-muistikortin paikka, kun taas SIM-kortti työnnetään puhelimen akkuliittimien oikealta puolelta rungon sisälle.

Waven pohjalla pyörii käyttöjärjestelmänä yrityksen omaa käsialaa oleva Bada, jonka Samsung julkaisi virallisesti viime vuoden marraskuussa. Wave on samalla yrityksen ensimmäinen Badaan perustuva puhelin. Badan päällä Samsung pyörittää Galaxy S:n tavoin TouchWiz 3.0 -käyttöliittymää, mistä johtuen Wave on pienistä eroavaisuuksista huolimatta hyvin samannäköinen kuin Galaxy S.

Päävalikossa näkyy ylhäällä kuvakkeet kentän voimakkuudesta, langattomista verkoista, saapuneista tekstiviesteistä, kaiuttimesta (ääneet päällä / äänetön), kellonaika sekä akun varaustilasta. Aivan alhaalla on kolme kuvaketta Galaxy S:n neljän sijaan ja vakiotilanteessa kuvakkeista aukeaa puhelin-, yhteystieto- ja tekstiviestitoiminnont. Keskiosa on varattu widgeteille, joita voi lisätä koskettamalla näyttöä pidempään, jolloin aukeaa ylemmän kuvan oikeanpuoleisen kuvankaappauksen kaltainen valikko. Puhelimen valikoissa näkyy reunalla sininen hohto, jos valikosta löytyy lisää tietoa skrollaamalla.

Ohjelmavalikko on kuvakkeita myöden täysin samanlainen kuin Galaxy S:ssä ja erona on päävalikon tavoin kuvakkeiden määrä yhdessä näkymässä, sillä neljän sijaan niitä on vaakatasossa ainoastaan kolme. Bada tukee moniajoa Samsungin omien ohjelmien sekä yhden Bada-ohjelman kesken. Waven mukana tulee vakiona kattava määrä erilaisia hyödyllisiä ohjelmia sekä pelejä, mutta lisää niitä voi ladata Samsung Apps -ohjelmakaupan kautta. Samsung on ilmoittanut ohjelmatarjonnan ylittäneen 300 kappaleen rajan ja niistä yli 70 prosenttia on ilmaisia. Samsungin monista puhelimista löytyy Social Hub -ohjelma, joka nitoo mm. sähköpostit ja pikaviestimet yhden ohjelman alle, josta voi helposti tutkia saapuneita viestejä ilman, että joutuu avaamaan useampia ohjelmia.

Asetukset on jaettu selvästi yhteen listaan, josta aukeavat uudet valikot käsittelevät muun muassa näytön toimintaa, valikkoja ja widgettejä, muistinkäyttöä sekä puhelimen tietoja.

Varsinaisen puhelintoiminnon näppäimet ovat suurikokoiset ja niiden yläpuolelta löytyvät näppäimet yhteystiedoille, soittohistorialle sekä suosituimmille yhteystiedoille. Soittohistoria on pelkistetyn yksinkertainen ja listassa näkyy nimen ohella tapahtuman ajankohta sekä tyyppi (puhelu, tekstiviesti).

Yhteystietolista ei tuota yllätyksiä Galaxy S:ään verrattuna ja tiedot on listattu aakkosjärjestyksessä. Nimen kohdalla näkyy myös, missä yhteystieto sijaitsee (kuvan tapauksissa SIM-kortilla), ja ylempänä on hakukenttä tietojen etsimiseen.

Myös kalenteri on kuin suoraan Galaxy S:stä ja näkymän voi valita kuukausi-, päivä- tai tapahtumakohtaiseksi. Tietylle päivälle asetetut tapahtumat näkyvät sinisellä kolmiolla ja päivää painamalla tapahtuman tiedot näkyvä kalenterin alapuolella.

Tietyn henkilön kanssa käyty tekstiviestittely näkyy yhtenä ketjuna, jossa osapuolet on eroteltu eri väreillä. Tekstiviesteissä näkyy itse viestin ohella lähetys- tai vastaanottoajankohta ja uutta viestiä voi alkaa kirjoittaa alhaalta avautuvalla tekstikentällä. Saapuneiden tekstiviestien lista on aiempien listojen tavoin pelkistetty ja nimen ohella siinä näkyy alhaalla viimeisin viesti, ajankohta sekä lukemattomien viestien lukumäärä.

Sähköpostiohjelma on niin ikään pelkistetty ja lisää toiminnallisuuksia saa avaamalla alhaalla keskellä olevan kolmella pisteellä kuvatun valikon. Vakionäkymässä näkyy ylhäällä näppäimet saapuneille, vastaanotetuille sekä lähteville sähköposteille ja alempana sähköpostit. Esimerkkitapauksessa näkyy yksi saapunut sähköposti, josta on esillä tiedot lähettäjästä, itse viesti (pidemmässä viestissä ainoastaan alkuosa) ja saapumisajankohta. Sähköpostin lähetyksessä avautuvassa näkymässä on kenttä osoitteelle, kopio-osoitteelle, otsikolle sekä itse viestille.

Wavessa on käytössä Dolfin Browser 2.0 -internetselain, joka tarjoaa perustason ominaisuudet välilehdillä, RSS-lukijalla, kirjanmerkeillä ja esimerkiksi zoomaus hoidetaan kahden sormen yhteistoiminnalla. Selaimen osoitepalkki häviää näkyvistä, kun sivu on latautunut kokonaan. Luonnollisesti puhelin tukee myös vaakatasoista käyttöä ja selaimen osalta sivu kääntyy ripeästi luettavampaan muotoon, kun puhelinta kääntää 90 astetta.

Virtuaalinäppäimistö on olennainen osa Wavea ja näppäimistön koko kasvaa reilunpuoleisesti, kun puhelin on vaakatasossa. Kuvassa käytössä on ennakoiva tekstinsyöttö, joka toimi erittäin hyvin ja tarjosi fiksuja vaihtoehtoja suomenkielellä. Valitettavasti näppäimistössä ei ollut käytössä öäå-kirjaimia, kun käyttöjärjestelmän kieleksi oli valittu englanti ja näppäimistöksi suomi.

Kamera on hyvin pitkälle kuten Galaxy S:ssä ja kun näyttöä painaa, reunoille ilmestyy kuvakkeita, joista voi säätää muun muassa tarkennusta, salamaa, kuvaustiloja sekä tilaa kameran ja videokameran välillä. Erillisesti asetusvalikosta löytyy lisäksi reilu määrä kattavampia asetuksia.

Sisältö

  1. Samsung Galaxy S (Android) & Wave (Bada)
  2. Samsung Galaxy S (GT-I9000)
  3. Samsung Wave (GT-S8500)
  4. Kameroiden kuvanlaatuvertailu, puhelimien vertailu & loppuyhteenveto