Uusimmat

Samsung Galaxy Tab 10.1

13.09.2011 10:31 Sampsa Kurri

Samsung esitteli Galaxy Tab 10.1 -taulutietokonetta ensimmäisen kerran helmikuussa Barcelonassa järjestetyssä MWC 2011 -tapahtumassa. Reilua kuukautta myöhemmin yritys lanseerasi tuotteen uudelleensuunniteltuna, sillä se ei sulattanut Applen iPad 2:n 8,8 millimetrin ohuutta ja insinöörit työstivät 10,1-tuumaisesta Galaxy Tabista uuden vain 8,6 mm paksun ja 565 grammaa painavan version. Ensimmäinen versio Galaxy Tab 10.1:stä oli 10,9 mm paksu ja painoi 599 grammaa.

Koko kesän odotuksen jälkeen saimme Samsungilta kokeiltavaksi elokuun puolivälissä Galaxy Tab 10.1:n, joka saapui hiljattain Suomessa myyntiin noin 700 eurolla.

Myyntipakkauksesta löytyy oheismateriaaleina nippu pika-ohjeita, USB-liittimeen sopiva PDMI-liitäntäinen lataus- ja datakaapeli, muuntaja, Suomen pistorasioihin sopiva liitinadapteri ja mikrofonilla varustetut kuulokkeet sekä kahdet erikokoiset in-ear-tulpat.

Galaxy Tab 10.1 on nimensä mukaisesti 10,1-tuumaisella ja 1280×800-resoluution (149 ppi) TFT-kosketusnäytöllä varustettu taulutietokone, jonka fyysiset mitat ovat 256,6 x 172,9 x 8,6 mm ja paino 565 grammaa. Näyttöä ympäröivät mustat kehykset ja keskellä ylälaidassa on kahden megapikselin kamera videopuheluita varten. Etupuolella ei ole lainkaan fyysisiä näppäimiä.

Sisuksissa on NVIDIAn Tegra 2 -järjestelmäpiiri, jonka kaksiytiminen ARM Cortex A9 -prosessori toimii gigahertsin kellotaajuudella. Grafiikoista vastaa Ultra-low power GeForce -grafiikkaohjain ja erillinen videoprosessori purkaa rautatasolla 1080p-laatuista HD-videota. Keskusmuistia on yksi gigatavu ja laite on varustettu kiihtyvyys- ja valaistusantureilla sekä gyroskoopilla, kompassilla ja A-GPS:llä. Sisäänrakennettua tallennustilaa flash-muistilla laitteessa on mallista riippuen joko 16, 32 tai 64 gigatavua.

Langattomista yhteyksistä tuettuina ovat 3G- (HSPA+, 21 Mbps lataus- ja 5,75 Mbps lähetysnopeus), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n- ja Bluetooth 3.0 -ominaisuudet sekä Wi-Fi Direct, jonka avulla kaksi laitetta voivat olla yhteydessä toisiinsa ilman tukiasemaa.

Laitteen takapuoli on muovia ja testiin saapui valkoinen versio. Muovisen takakuoren ansiosta laitteen painosta on saatu höylättyä pois muutamia grammoja, mutta laatuvaikutelmassa se häviää iPadille ja takakuori kerää staattisuutensa takia melko helposti pinnalleen pölyä. Hyvänä puolena muovisesta takakuoresta saa käytössä pitävämmän otteen kuin liukkaasta harjatusta alumiinista.

Ylälaidassa on 3,2 megapikselin automaattitarkenteinen kamera ja LED-salama. Kameralla saa lisäksi tallennettua 720p-laatuista HD-videota.

Yläreunassa on kuvassa vasemmalta oikealle lueteltuna virtanappi, joka toimii myös näytön herätys- ja sammutuskytkimenä, äänenvoimakkuuden säätönappi, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja SIM-kortin asennuskelkka 3G-yhteyttä varten. Toisin kuin iPad 2, Galaxy Tab 10.1 käyttää micro-SIM-kortin sijaan tavallista SIM-korttia.

Laitteen molemmissa kyljissä on pelkästään kaiutin eikä muita liittimiä.

Alareunassa on CEA:n ja ANSIn yhdessä suunnittelema PDMI-liitin (Portable Digital Media Interface), joka toimii laitteen lataus- ja dataliittimenä sekä liitäntänä erikseen myytävään noin 70 euron hintaiseen näppäimistötelakkaan.

 

Vertailua Apple iPad 2:een

Samsungin Galaxy Tab 10.1:tä on vaikea olla vertaamatta Applen iPad 2:een, sillä niiden yhtäläisyyksiä käsitellään parhaillaan ympäri maailman eri tuomioistuimissa. Vaikka laitteiden suunnitteluissa on runsaasti samoja elementtejä, Galaxy Tab 10.1 on suunniteltu näppäimien ja kameran sijoittelulla siten, että sitä käytetään ensisijaisesti vaakatasossa. Etupuolelta laitteet ovat mustine kehyksineen hyvin samannäköiset, mutta iPadissa on fyysinen kotinäppäin näytön alapuolella ja Galaxy Tabin etupuolelta ei löydy näppäimiä.

Apple on saanut Saksassa oikeuden päätöksellä estettyä Galaxy Tab -taulutietokoneiden myynnin plagiointiin vedoten. Apple syyttää Samsungia iPadin muotoilun kopioinnista. Samsung aikoo hakea muutosta oikeuden päätökseen varmistaakseen laitteiden saatavuuden Saksassa. Samalla Samsung aikoo ryhtyä aggressiivisiin oikeustoimiin Applea vastaan, sillä Samsungin mukaan Apple rikkoo sen langattomien teknologioiden patentteja eri puolilla maailmaa.

Saksan Düsseldorfin oikeuden päätöksestä huolimatta Galaxy Tab 10.1:n sekä pian kauppoihin saapuvan Galaxy Tab 8.9:n myynti jatkuu Pohjoismaissa normaalisti. Samsung aikoo tuoda Super AMOLED+ -näytöllä varustetun Galaxy Tab 7.7:n markkinoille vuoden vaihteessa.

Laitteiden takapuolella suurin ero on valmistusmateriaali, joka on iPad 2:ssa harjattu alumiini ja Galaxy Tabissa se on muovi. iPad 2:n kamera on vasemmassa ylänurkassa ja laitteessa ei ole salamaa ja Galaxy Tabissa kamera on keskellä ja vieressä on LED-salama.

Galaxy Tab 10.1 on vain 0,2 millimetriä ohuempi kuin iPad 2 ja käytännössä eroa on mahdotonta nähdä silmämääräisesti tai tuntea käsin tunnustelemalla. Käytännössä Galaxy Tab 10.1 hyötyy ohuemmasta suunnittelustaan ainoastaan laitteen markkinoinnissa.

 

TouchWiz UX -käyttöliittymä

Samsung on lisännyt Android 3.1:n päälle oman TouchWiz UX -käyttöliittymänsä, joka tarkoittaa muutamia ulkonäkömuutoksia Googlen vakionäkymään ja parannettua moniajon hallintaa.

Työpöytiä on viisi kappaletta ja Samsung kutsuu niiden näkymiä Live Paneliksi, jotka on täytetty widget-minisovelluksilla. Minisovelluksien paikkaa voi vapaasti siirtää työpöydältä toiselle ja niiden koko on muutettavissa.

Keskimmäisellä päätyöpöydällä on vakiona näkyvissä kello-, säätiedot- ja kuvagalleria-minisovellukset. Niiden alapuolella on pikakuvakkeet kameraan, videoarkistoon, YouTubeen, Google Mapsiin, selaimeen, Android Marketiin sekä Samsungin Social Hub- ja Music Hub -palveluihin.

Alalaidan palkissa, joka näkyy kaikkialla, on vasemmalla takaisin-, koti-, viimeksi avatut sovellukset- ja kuvankaappausikoni.

Keskeltä nuolta painettaessa alalaidan palkki kääntyy ympäri ja esille nousee Mini Mode Tray, jossa on pikakuvakkeet tehtävien hallintaan, kalenteriin, maailmankelloon, kynämuistioon, laskimeen ja musiikkisoittimeen.

TaskuMuron testissä Galaxy Tab 10.1 päivitettiin Honeycomb-koodinimellisen Androidin uusimpaan versioon, joka vaati kirjautumisen Samsungin palvelimelle. Galaxy Tab 10.1:lle uusin Android-versio on 3.1 TouchWiz UX -käyttöliittymällä.

Oikeassa alanurkassa kellon vieressä on Indicator Quick Panel, jossa näkyy Wi-Fi- ja 3G-signaalien vahvuus sekä akun tila. Alanurkkaa painamalla ruudulle avautuu pikavalinnat Wi-Fi:n, ilmoitusten, GPS:n, äänen, näytön automaattisen kääntämisen, Bluetoothin ja lentotilan hallintaan ja näytön kirkkauden säätö.

Viimeksi käytettyjen sovellusten listasta näkyy mihin tilaan sovellus jäi edellisellä kerralla ja sovellukseen voi palata käyttöä jatkaen.

Työpöydät voi täyttää ja kustomoida minisovelluksilla, kirjanmerkeillä ja halutulla taustakuvalla.

Työpöytien muokkausnäkymässä työpöydille voi lisätä vapaaseen tilaan widget-minisovelluksia, ohjelmien pikakuvakkeita ja vaihtaa taustakuvaa. Ikoneita ja minisovelluksia voi siirrellä työpöydillä pitämällä sormea näytöllä niiden päällä ja siirtämällä ne haluttuun kohtaan.

Android 3.1:ssä ei ole varsinaisesti mahdollisuutta erikseen sulkea ohjelmia, mutta Galaxy Tab 10.1:n mukana tuleva tehtävienhallinta osaa lopettaa aktiiviset sovellukset ja tyhjentää keskusmuistin.

Esiasennettujen ja Android Marketista ladattujen sovellusten pikakuvakkeet on listattu ikonirivistönä ohjelmavalikossa. Valikoimasta löytyy muun muassa kuvagalleria, Gmail, hälytys, kalenteri, kamera, kartat, muistio, musiikki- ja videosoitin, navigointi, Polaris Office, Pulse, selain, valokuvaeditori ja YouTube. Oikeasta ylänurkasta pääsee Android Markettiin, josta voi ladata lisää ilmaisia ja maksullisia sovelluksia.

Galaxy Tab 10.1 käyttää AccuWeatherin graafista sovellusta säätietojen ja ennusteiden näyttämiseen.

Kameran käyttöliittymä on muokattu vastaamaan Galaxy Tab 10.1:n kameraominaisuuksia. Ruudun vasemmasta laidasta löytyvät säädöt salamalle, etu- tai takapuolen kameralle, kuvaustilalle, ajastimelle ja valotusarvolle. Oikealla on still- ja videokuvauksen valinta sekä laukaisunappi.

Galaxy Tabin takapuolen 3,2 megapikselin kameran kuvanlaatu parempi kuin Asus Eee Pad Transformerissa ja Applen iPad 2:ssa. LED-salama tuo pienen avun hämäriin ja pimeisiin olosuhteisiin, mutta laitetta ei kannata hankkia pelkästään kameran laadun takia. Taulutietokoneessa etupuolen kamera on todennäköisesti tärkeämpi ominaisuus videopuheluiden soittamiseen.

Yksi Samsungin TouchWiz UX:n ominaisuuksista on kuvienkäsittelysovellus, joka tarjoaa yksinkertaiset työkalut kuvien muokkaamiseen kosketusnäytöllä.

Androidin vakioselain on hyvin yksinkertainen ja käsittää perustoiminnot. Android Marketista on ladattavissa vaihtoehtoisia selaimia, kuten Opera Mobile tai Dolphin HD, jotka tarjoavat paremman käyttökokemuksen.

Asetuksien joukosta löytyy liikkeen aktivointi, joka tarkoittaa kallista- ja panorointiominaisuuksia. Kallistaominaisuudella saadaan lähennettyä tai loitonnettua kuvia tai selaimessa nettisivuja painamalla kahta pistettä näytöllä kallistelemalla laitetta edestakaisin. Panorointiominaisuudella saadaan siirrettyä kuvakkeita työpöydältä toiselle pitämällä sormea kuvakkeen päällä ja heilauttamalla laitetta vasemmalle tai oikealle.

Esiasennettu Music Hub on 7digitalin musiikkikauppa Samsungin laitteille. Social Hubissa puolestaan sähköpostit, tekstiviestit, sosiaalisen median päivitykset ja pikaviestit saa yhdistettyä yhdeksi uutisvirraksi.

Galaxy Tabin skandinaavisen virtuaalinäppäimistön näppäinten asettelu on selkeä.

 

Videoesittely

Videolla esitellään Samsung Galaxy Tab 10.1 pintapuolisesti ja tutustutaan Android 3.1 -käyttöjärjestelmän päällä olevan TouchWiz UX -käyttöliittymän ominaisuuksiin.

YouTube, Samsung Galaxy Tab 10.1

 

Suorituskykymittaukset

Suorituskykymittauksissa asetettiin vastakkain Samsungin Galaxy Tab 10.1 ja Asus Eee Pad Transformer TF101. Molemmat taulutietokoneet on varustettu 10.1-tuumaisella näytöllä, sisuksista löytyy NVIDIAn Tegra 2 -järjestelmäpiiri, jonka tuplaydinprosessori toimii gigahertsin kellotaajuudella ja keskusmuistia on gigatavu.

Suorituskykymittaukset osoittavat, että parivaljakko on suorituskyvyltään lähes samalla tasolla. Ainoastaan Quadrant Standard -testissä Galaxy Tab 10.1 oli selvästi edellä, mutta tämä johtui ilmeisesti Android 3.2 -versiosta, jolla tuloksen on raportoitu laskevan. Tuloksista parempi on lihavoitu.

 

Loppuyhteenveto

Samsung Galaxy Tab 10.1 edustaa yhdessä Applen iPad 2:n kanssa tällä hetkellä taulutietokoneiden aatelistoa. 10,1-tuumaisella näytöllä varustetun laitteen rakenne on muovisesta takakuoresta huolimatta jämäkkä ja se istuu luontevasti käsiin. Ominaisuuspuolella Galaxy Tab 10.1 on paremmin varusteltu kuin iPad 2, se on muun muassa kevyempi, ohuempi, näytön resoluutio on korkeampi, keskusmuistia on 512 megatavua enemmän, etu- ja takapuolella on parempi kamera + LED-salama ja tuettuna on Bluetooth 3.0 -standardi.

Ostopäätös iPad 2:n ja Galaxy Tab 10.1:n välillä on helppo tehdä. Laitteet ovat teknisesti hyvin lähellä toisiaan, joten kynnyskysymykseksi jää valinta iOS- tai Android-käyttöjärjestelmän kesken, joissa molemmissa ovat hyvät ja huonot puolensa.

iOS:n käyttöliittymä ja sovellukset toimivat äärimmäisen sulavasti, Applen musiikki- ja sovelluskauppojen tarjonta on maailman kattavin ja Apple kehittää ja päivittää käyttöjärjestelmää säännöllisesti, mutta suljetusti oman makunsa mukaan. Androidin Honeycomb-käyttöjärjestelmä tarjoaa taulutietokoneisiin joustavamman ja uudenlaisen muokattavissa olevan käyttöliittymän, joka ei perustu Applen vuonna 2007 esittelemään ikonirivistöön. Osa widget-minisovelluksista työpöydillä ovat käteviä ja Android Marketin valikoima kasvaa kiihtyen. Molemmista kaupoista löytyy useita sovellusvaihtoehtoja lähes joka tarpeeseen.

Galaxy Tab 10.1:n suurin miinus on korkea lähes 700 euron hinta Suomessa. Ennen taulutietokoneen ostopäätöstä on syytä olla sen käyttötarpeesta 100 % varma, sillä muuten laite jää helposti muutaman kokeilukerran jälkeen olohuoneen sohvapöydälle pölyttymään.