Uusimmat

Samsung on tuomassa seuraavan sukupolven Exynos-järjestelmäpiiriin AMD:n näytönohjaintekniikkaa

16.01.2021 11:05 Muropaketin toimitus

Samsung esitteli vastikään Exynos 2100 -järjestelmäpiirin. Sen on tarkoitus haastaa Qualcommin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. Tulevaisuudessa uutta voidaan nähdä esimerkiksi grafiikkapuolella.

Vaikka Exynos 2100 on vasta julkaistu, myös tulevista suunnitelmista on jo tietoa. Exynos 2100:n seuraajaan on nimittäin mahdollisesti tulossa Malin sijaan AMD:n teknologiaan perustuva näytönohjain.

AMD ja Samsung tekivät sopimuksen jo kesällä 2019, ja sen hedelmistä päästäneen nauttimaan seuraavan Samsungin ”lippulaivatuotteen” tullessa markkinoille. Samsungin mainitseman lippulaivatuote-sanan tarkka merkitys jäi hämäräksi, mutta Arstechnica arvelee sen tarkoittavan seuraavaa Exynos-järjestelmäpiiriä. Kyseinen AMD:n mobiilinäytönohjainta käyttävä piiri tulisi mahdollisesti Galaxy S22 -puhelimeen.

Viiden nanometrin EUV-prosessilla valmistettu Samsung Exynos 2100 on yrityksen ensimmäinen järjestelmäpiiri, jossa on sisäänrakennettuna 5G-modeemi. Samsungin mukaan sen virrankulutus on 20 prosenttia pienempi ja suorituskyky 10 prosenttia parempi kuin viime vuonna julkaistussa 7 nm Exynos 990 -järjestelmäpiirissä.

Kolmen klusterin rakenteeseen perustuva Exynos 2100 tarjoaa kahdeksan ARM-ydintä, joihin kuuluu 2,9 gigahertsin kellotaajuudella hyrräävä Cortex-X1, kolme Cortex-A78 ydintä ja neljä virtapihiä Cortex-A55 ydintä. Monia ytimiä hyödyntävissä sovelluksissa yhdistelmän luvataan tuovan enemmän kuin 30 prosentin teholisäyksen Exynos 990 – järjestelmäpiiriin. Näytönohjaimena puolestaan toimii ainakin vielä AMD:n sijaan Mali-G78, jonka luvataan tuovan 40 prosentin teholisän graafiseen suorituskykyyn.

Kerroimme aiemmin uudesta Samsung Galaxy S21 -puhelinmallistosta.

Muropaketin uusimmat