UUSIMMAT

Sony julkaisi kolme 21:9-kuvasuhteen puhelinta – Ensituntumat Sonyn upouudesta puikulasta kertovat muodon istuvan hyvin käteen

25.02.2019 09:45 | Kai Taipale

Puhelimien näyttöjen tuumamäärien kasvaessa uhkaa kämmenen leveys loppua jo kesken. Ilmeinen ratkaisu ruutukoon suurentamiseen on säilyttää puhelimen leveys entisellään, mutta pidentää näyttöä. Sonyn uudet Xperia 1 -lippulaivamalli ja keskiluokkaisemmat Xperia 10 -puhelinmallit ratkaisevat ongelman venyttämällä näytön kuvasuhteen jo leffoista tuttuun 21:9-muotoon. Otimme uudesta muodosta pikatyypit jo ennen Mobile World Congress -messuja.

Sony julkaisi MWC 2019 -tapahtumassa uusimmat puhelinmallinsa. Isossa roolissa on vasta myöhemmin keväällä myyntiin ehtivä Xperia 1. Sonyn lippulaivojen julkaisutahti onkin kiivas. Edellinen Xperia XZ3 -huippumalli julkaistiin vasta alkusyksystä IFA 2019 -messuilla, ja käväisi Muropaketin testissäkin pian julkaisunsa jälkeen.

Koska Xperia 1 on vuoden 2019 lippulaivamalli, löytyy sen ytimestä Snapdragon 855 -mobiilialusta. Samalla käyttöjärjestelmä on luonnollisesti Android 9.0 Pie -versiota. Mielenkiintoisinta uutuusmallissa on sen 4K HDR -näyttö, jossa käytetään OLED-paneelia – ja siis uutta 21:9-kuvasuhdetta. Sen kokokin on kiitettävän iso eli 6,5 tuumaa. Tämä nostaa puhelimen tuumakooltaan suurimpien huippumallien joukkoon.

Sony on pääsääntöisesti ollut lippulaivoissaan uskollinen yhden takakameran ratkaisulle. Tällä kertaa valmistaja hyppäsi vauhdilla yleistyvään kolmoiskameraratkaisuun. Etukamerassa tyydytään yhteen kennoon. Kolmoiskamera rakentuu kolmen 12-megapikselisestä yksiköstä, joista kaikilla on eri polttovälinsä, eli käytössä on peruskameran (26 mm) lisäksi laajakulma (16 mm) ja tele (52 mm).

Aivan kaikkia muotioikkuja Xperia-malleissa ei nähdä. Missään niistä ei ole näytössä kamerareikää tai lovea. Tämän myötä puhelimessa on niin ylhäällä kuin alhaallakin selkeät reunukset – ei isot, mutta selvästi näkyvät. Lippulaivamallissa hyvästit on sanottu nyt 3,5 millimetrin kuulokeliitännälle, mutta kymppisarjalaisissa sellainen vielä löytyy.

Lippulaivamallia ei vielä ennen MWC-messuja päässyt kokeilemaan, mutta keskisarjan Xperia 10 –malleihin Muropaketti pääsi pikatutustumaan jo ennen niiden julkaisua. Maaliskuun alussa myyntiin ehtivät mallit ovat Xperia 10 ja Xperia 10 Plus. Niiden välillä suurimmat erot ovat näytön koossa ja kameraratkaisussa. Kaksikosta erityisesti pienikokoisempi Xperia 10 tuntui ensivaikutelman perusteella hyvinkin mielenkiintoiselta tuotteelta.

Pienemmän mallin 156 x 68 x 8,4 millimetrin ulkomitat tekevät puhelimesta miellyttävän käsitellä. Kuuden tuuman näytöstään huolimatta laite istuu käteen hyvin, eikä pitkulaisuus tuo vielä mukanaan mitään tasapaino-ongelmia. Pyöristetyt reunat ohjaavat sormet miellyttävän kevyeen otteeseen. Puhelimen painokin on pysynyt kurissa, sillä sitä on maltilliset 162 grammaa.

Puhelin ei ole vielä liian kapea, sillä näppäimistön leveys on vielä juuri ja juuri riittävä, vaikka olisi tottunut isompiin näyttöihin ja leveämpiin puhelimiin.

Xperia 10 on myös pituudeltaan farkkujen etutaskuun mahtuva, mutta Plus-version kanssa taskumitta on jo kriittisen puolella. Jälkimmäinen mahtuu toki edelleen vinottain etutaskuun, mutta istuminen puhelin taskussa voi osoittautua epämukavaksi.

Koska puhelimen valtti on erikoinen kuvasuhde, pitää sitä myös pystyä hyödyntämään. Ylä-alasuuntaiseen selaukseen se onkin kuin tehty, mutta Sony tarjoaa myös muita mahdollisuuksia hyödyntää näytön pituutta. Vaakasuunnassa se on omimmillaan elokuvista tutun 21:9-kuvasuhteen kanssa. Koko ruudun pinta-ala on käytössä, eikä mustia palkkeja ole kiusana. Leffakuvasuhteen materiaalia löytyykin runsaasti ihan suosituimmista striimauspalveluista. Ja kamera toki kuvaa nyt myös videot 21:9-kuvasuhteella.

Mutta viihde ei suinkaan ole ainoa hyötyjä, sillä pystyruudulle mahtuu nyt kiitettävän sujuvasti kaksikin sovellusta allekkain. Ruudun jakamista Sony helpottaa pikavalinnalla, joka avautuu kotiruudulla ja sovellusvalikossa pitkällä painalluksella.

Näytön venyessä Sony on onneksi lisännyt mahdollisuuden pyyhkäistä asetusten pikavalikon avaamiseksi kotiruudulla alaspäin missä kohdassa tahansa. Näin kurkottelu ylälaitaan jää vähäisemmäksi.

Ensituntumat otettiin esisarjan laitteista, joihin voi tulla vielä pieniä muutoksia. Tämä olisikin toivottavaa ainakin painikkeissa, joiden tuntuma oli jopa poikkeuksellisen huono. Painikkeet napsuvat, ja painalluksien perillemeno oli epäselvää. Painikkeita oli lähestulkoon hankala painaa.

Kummankin Xperia 10 -mallin IPS LCD -näyttö tuntui myös aavistuksen himmeältä, sillä sisätiloissakaan kirkkain asetus ei tuntunut yhtään liian kirkkaalta. Näyttöjen mustan taso ei sekään ollut aivan ykköstasolla, vaan lievä harmaus vaivasi kumpaakin keskisarjalaista. Xperia 1 -huippumallin 4K HDR OLED -näyttö korjaa varmasti molemmat näistä ongelmista.

Ensiräpsyt kameralla eivät herättäneet mitään suuria odotuksia niitä kohtaan. Erityisesti pienemmän ja edullisemman mallin kaksoiskameralla otettuihin kuviin ilmestyi kohinaa jo päivänvalossa, ja otokset jäivät puhelimen ruudulta katsottuna pehmeän puolelle. Xperia 10 Plus -mallin kanssa tilanne oli lupaavampi, mutta kameraohjelmistoonkin voi tulla vielä viilauksia, joten lopullinen tuomio on syytä jättää vielä julistamatta.

Kaikista malleista löytyvä Side Touch, eli Sonyn näytön reunasta avautuva, käyttäjän tavat oppiva ja niihin mukautuva pikavalikko on edelleen siihen tottumattomalle edelleen epämääräinen avattava. Käyttäjätasolla siihen tottunee, samoin kuin sormenjälkilukijan sijaintiin. Se on Xperia XZ3-mallin tapaan sijoitettu puhelimen oikeaan kylkeen, tällä kertaa virtapainikkeen viereen.

Keskisarjalaisissa ratkaisu on helppo ymmärtää, mutta lippulaivamalliin olisi kaivannut näytön alle sijoitettua, ultraääneen perustuva sormenjälkilukijaa.

Sonyn uutuuksista pienemmässä on osuvasti tavoitettu pieni suuri puhelin yksiin kuoriin. Useimmalle käyttäjälle riittää Snapdragon 636 -mobiilisuorittimen potku, joten välttämätöntä tarvetta aivan lippulaivatason suorituskyvylle ei kompaktimassa koossa välttämättä ole.

Sony Xperia 10 Plus, Sony Xperia 1, Sony Xperia 10

Sony Xperia 10 Tekniset tiedot

 • Hinta: 349 €
 • Näyttö: 6,0″ (LCD, 21:9-kuvasuhde, Full HD+)
 • Suoritin: Snapdragon 630
 • Muisti: 3 Gt + 64 Gt (Laajennettavissa enintään 512 Gt microSD-muistikortilla)
 • Kamerat: 13 Megapikselin pääkamera, viiden megapikselin syvyyskamera, 8 megapikselin etukamera
 • Akku: 2870 mAh (PD-pikalataus)
 • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie
 • Mitat, paino: 156 x 68 x 8,4 mm, 162 g

Sony Xperia 10 Plus Tekniset tiedot

 • Hinta: 429 €
 • Näyttö: 6,5″ (LCD, 21:9-kuvasuhde, FHD+)
 • Suoritin: Snapdragon 636
 • Muisti: 4 Gt + 64 Gt (Laajennettavissa enintään 512 Gt microSD-muistikortilla)
 • Kamerat: 12 Megapikselin pääkamera, 8 megapikselin telekamera, 8 megapikselin etukamera
 • Akku: 3000 mAh (PD-pikalataus)
 • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie
 • Mitat, paino: 167 x 73 x 8,3 mm, 180 g

Sony Xperia 1 Tekniset tiedot

 • Hinta: Avoin
 • Näyttö: 6,5″ (OLED, 21:9-kuvasuhde, Full HD+)
 • Suoritin: Snapdragon 855
 • Muisti: 6 Gt + 128 Gt (Laajennettavissa enintään 512 Gt microSD-muistikortilla)
 • Kamerat: 3x 12 Megapikseliä, polttovälit 16 mm, 26 mm, 52 mm. 8 megapikselin etukamera
 • Akku: 3330 mAh (PD 3.0 -pikalataus)
 • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie
 • Mitat, paino: 167 x 72 x 8,2 mm, ei ilm.