Sony julkisti uudet Xperia-puhelinmallinsa – Tuttua on olemus, mutta mukana myös erikoisempia ratkaisuja

14.04.2021 10:35 | Muropaketin toimitus

Sonyn julkaisi Xperia 1 III, Xperia 5 III ja Xperia 10 III -puhelinmallinsa. Painopiste erityisesti kahdessa ensimmäisessä mallissa on ollut kameran, ääniominaisuuksien ja näytön ominaisuuksien kehittämisessä – mukana on nyt esimerkiksi vaihtuvalla polttovälillä varustettu telekamera.

Sony Xperia 1 III -puhelimessa on edellismalliversion tapaan 4K-tarkkuuden CinemaWide OLED-HDR-näyttö, mutta nyt se toimii myös 120 hertsin virkistystaajuudella. Valmistaja on halunnut varmistua myös näyttöjen väritarkkuudesta, sillä jokainen niistä kalibroidaan jo tehtaalla. Näytön kuvasuhde on mallisarjalle ominainen 21:9 ja kooltaan se on 6,5 tuumaa. Kosketuksen tunnistetaan nyt 240 hertsin taajuudella.

Kamerassa näkyy aiempaa vankemmin yhteistyö Sonyn kamerapuolen kanssa. Kamerassa on kolme eri kamerayksikköä, joiden kinovastaavat polttovälit ovat 16, 24 ja 75 / 105 millimetriä. Viimeisen eli telekameran erikoisuus on mahdollisuus vaihtaa kahden eri polttovälin välillä periskooppityyppisen ratkaisun myötä. Näiden lisäksi käytössä on ToF-anturi. Ultralaajakulmakameraa ei ole optisesti vakautettu, mutta muut ovat. Jatkuva, kohteeseen lukittu tarkennus onnistuu kaikilla kameroilla. Uutta nähdään myös kameran Photo Pro -sovelluksen käyttöliittymässä, jossa on tarjolla Full- ja basic-näkymät. Erillinen suljinpainike on puhelimessa edelleen mukana, samoin kuin 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Puhelimen ytimenä toimii Snapdragon 888 -mobiilialusta, joten puhelimesta löytyy potkua myös pelikäyttöön. Tämä onkin huomioitu parannelluissa Game Enhancer -ominaisuuksissa, kuten uudessa taajuuskorjaimessa, optimoitu V.C.-mikrofoni ja 120 fps:n tallennuksessa. Sony Xperia 1 III osaa toistaa 360 Reality -ääntä nyt myös kaiuttimista.

Akun kapasiteetti on 4500 milliampeerituntia, ja lataaminen onnistuu myyntipakkauksesta löytyvällä 30 watin latauslaitteella. Puhelimessa kummallakin puolella käytetään Gorilla Glass Victus -materiaalia. Puhelimella on myös IP65/68-suojausluokitus.

Sony Xperia 5 III on hyvin pitkälti isoveljensä kaltainen, mutta 6,1 tuuman näyttö mahdollistaa kompaktimmat ulkomitat. Kamerapuolella on käytössä samat ominaisuudet, mutta ToF-anturista on luovuttu. Myös muistia on vähemmän eli kahdeksan gigatavua isoveljen 12 gigatavun asemesta. Pintamateriaali on sekin vaihtunut Gorilla Glass 6 -versioon.

Pykälän lippulaivaluokan alapuolelle sijoittuu Sony Xperia 10 III. Siinä käytetään 6,0 tuuman OLED-näyttöä, joka sekin kykenee HDR-toistoon. Kameroiden kinovastaavat polttovälit ovat 16, 24 ja 54 millimetriä. Sony on tässä tapauksessa tyytynyt maltillisiin kennoihin, sillä niiden tarkkuudet ovat samassa järjestyksessä 8, 12 ja 8 megapikseliä. Tässä keskiluokan puhelimessa käytetään Snapdragonin versiota 690. Akulla on kokoa 4500 milliampeeritunnin verran.

Xperia 1 III tulee saataville väreissä Frosted Black ja Frosted Purple kesällä 2021. Myynnin aloittamisen tarkka ajankohta sekä hinnoittelu ilmoitetaan myöhemmin. Xperia 5 III tulee saataville väreissä musta, pinkki ja vihreä kesällä 2021. Myös sen osalta myynnin aloittamisen tarkka ajankohta sekä hinnoittelu ilmoitetaan myöhemmin. Xperia 10 III tulee saataville väreissä musta, sininen ja valkoinen kesällä 2021. Myös tämän puhelimen myynnin aloittamisen tarkka ajankohta sekä hinnoittelu selviää vasta myöhemmin.

Muropaketin uusimmat