Uusimmat

Sosiaalinen media voi muuttaa lasten käytöstä ja aivojen kehitystä – vaikutukset saattavat jatkua aikuisuuteen saakka

08.01.2023 15:54 Markku Leppilampi

Lasten ja nuorten psykiatri kehotti pitämään taukoja sosiaalisen median käytöstä.

Pohjois-Carolinan yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että sosiaalisen median käytöstä voi olla haittaa ainakin 12-13-vuotiaille lapsille. Tutkimuksen mukaan sosiaalinen media saattaa muuttaa aivoja ja tätä kautta henkilön käytöstä.

Yliopiston tutkimukseen osallistui 169 kuudennen ja seitsemännen luokan oppilasta. Tutkijat huomasivat, että säännöllinen sosiaalisen median tarkistaminen liittyi aivojen herkistymiseen sosiaalisille rangaistuksille ja palkkioille. Tähän viittasivat aivojen magneettikuvaukset.

Tutkimuksen johtaja, psykologian ja neurotieteen apulaisprofessori Eva Telzerin mukaan säännöllisesti sosiaalista mediaansa tarkistavien nuorten aivot muuttuvat ajan myötä yhä herkemmäksi ja herkemmäksi sosiaaliselle palautteelle. Telzerin mukaan tämä voi vaikuttaa aivojen kehittymiseen aikuisuuteen saakka.

Lapset, jotka kertoivat tarkistavansa sosiaalista mediaa säännöllisemmin kuin muut, osoittivat magneettikuvauksissa kohonnutta hermoston herkkyyttä aivojen eri osissa kuten mantelitumakkeessa.

Telzer ei osannut sanoa, johtavatko muutokset myös lisääntyneeseen ahdistuneisuuteen tai riippuvuutta aiheuttavaan käyttäytymiseen. Tutkija myös sanoi olevan tärkeää olla huolehtimatta löydöksestä vielä tässä vaiheessa.

Syy-seuraussuhteet eivät ole vielä tutkijoille selviä, vaikka korrelaatio herkkyyden ja sosiaalisen median käytön suhteen onkin tutkimuksen perusteella olemassa. Myös se on epäselvää, onko suurempi herkkyys sosiaaliselle palautteelle hyvä vai huono asia.

CNN haastatteli myös lasten ja nuorten psykiatria Neha Chaudharya, joka on pohtinut sosiaalisen median roolia lasten ja nuorten kehityksessä. Hän kannustaa voimakkaasti ihmisiä – ja erityisesti nuoria – pitämään taukoja sosiaalisen median käytöstä.

LUE MYÖS: Facebookin omankin tutkimuksen mukaan Instagram on haitallinen nuorten tyttöjen mielenterveydelle – joka kolmas kärsii negatiivisista vaikutuksista

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat