UUSIMMAT

Sovellusten ilmoitukset eivät ole suurin syy älypuhelinten avaamiseen – taustalla tupakoitsijoihin verrattavaa käytöstä

29.11.2020 16:16 | Muropaketin toimitus

Sovelluksien näyttämät ilmoitukset saattavat saada käyttäjän tarkistamaan älypuhelintaan. Uuden tutkimuksen mukaan ne eivät kuitenkaan ole suurin syy käyttäjien riippuvuuteen älypuhelinten käytössä.

London School of Economics and Political Science huomasi tutkimuksessaan, että 89 prosenttia puhelimen kanssa tapahtuvasta vuorovaikutuksesta on käyttäjän oman, automaattiseksi kuvaillun valinnan tulosta. Netflixistä löytyvässä Valvontakapitalismin vaarat (2020) -dokumenttielokuvassa arveltiin ilmoitusten koukuttavan käyttäjiä. Kuitenkin vain 11 prosenttia käytöstä johtui ilmoituksen tuomasta halusta avata älypuhelin.

Lukitusnäyttöä availtiin silti paljon ilmoitusten saapumisen varalta. Käyttäjien mielestä tärkein ilmoitustyyppi oli sähköpostin saapuminen. Pitkät käyttöajat puhelimella johtuivat sivustojen kuten Instagramin ja Facebookin vierittämiseen liittyvistä sisäänrakennetuista ominaisuuksista.

Tutkimuksessa todettiin muun muassa, että älypuhelimen käyttö johtuu pitkälti ”käyttäjän halusta vuorovaikuttaa puhelimensa kanssa, joka näyttäisi tapahtuvan lähes automaattisella tavalla, ikään kuin tupakoitsija sytyttäisi savukkeen”.

Tutkimuksessa tehtiin liuta muitakin havaintoja: WhatsApp oli suurin syypää puhelimen käyttämiseen, ja etenkin ryhmäkeskustelut veivät ihmisiltä paljon aikaa. Mikäli ihmiset kuitenkin olivat toisten ihmisten seurassa, väheni älypuhelinten käyttö. Eniten puhelimia tutkailtiin julkisessa liikenteessä tai kotona. Sähköposti oli syynä kuuteen prosenttiin käytöstä, mutta puhelut vain prosentin verran.

Eräs koehenkilö sanoi yllättyneensä siitä, miten automaattista hänen puhelimen käyttönsä oli, ja arveli tutkivansa puhelintaan enemmän kuin antoi itsensä uskoa. Muutamakin koehenkilö niin ikään sanoi, ettei edes muistanut ottaneensa puhelintaan käteensä.

Tutkimukseen osallistui 37 brittiläistä, saksalaista ja ranskalaista ihmistä, jotka olivat keskimäärin 25-vuotiaita. Käyttäjät pitivät yllään tutkimuksen aikana kameraa, joka tallensi heidän käyttökokemuksensa älypuhelintensa kanssa. Alla lista älypuhelinten käytön syistä.

  • WhatsApp – 22 %
  • Lukitusnäytön tarkistaminen ilmoitusten vuoksi – 17 %
  • Instagram – 16 %
  • Facebook – 13 %
  • Sähköposti – 6 %
  • Puhelut – 1 %