UUSIMMAT

Suomalainen puhelinsovellus mittaa hengityksen ahtautumista ilman lisälaitteita

16.06.2019 17:34 | Muropaketin toimitus

Oulun yliopiston signaalitutkijat ovat kehittäneet kännykkään sovelluksen, jolla pystytään mittaamaan hengityksen ahtautumista. Sovelluksen käyttäminen ei vaadi puhelimeen lisälaitteita.

Mobiili hengitysmittaustyökalu hyödyntää älypuhelimen jo olemassa olevia antureita ja mittausteknologiaa. Varsinainen innovaatio on kännykkään kehitetty tekoälyä hyödyntävä sovellus, joka kerää ja analysoi hengityssignaaleja. Mittaustapahtumassa rintakehän liikkeet paljastavat hengityksen raskauden ja onko ongelma ylä- vai alahengitysteissä.

Sovellusta käytettäessä puhelin asetetaan oikeaan kohtaan rintakehän päälle ja hengitetään annettujen ohjeiden mukaisesti.

Tulokset voivat ohjata selvittämään onko kyse hengityssairaudesta. Tulevaisuudessa keksintö voi myös toimia astmaatikkojen ja allergikkojen apuna etä- ja itsehoidossa. Kännykällä tehtävä mittaus on helppo, nopea ja edullinen vaihtoehto kalliille sairaalatutkimuksille. Hengitystyön mittari on jo todettu luotettavaksi Seinäjoen sairaalassa tehdyissä potilastestauksissa, mutta kliiniset testaukset jatkuvat edelleen. Tutkijat toivovat saavansa mittaustyökalun kaupallisille markkinoille muutaman vuoden kuluttua.