Uusimmat

Tarkastelussa iOS 10 -käyttöjärjestelmän uudistukset

06.10.2016 10:12 Juha Kokkonen

ios-10-0-2

Apple julkisti iOS-mobiilikäyttöjärjestelmänsä kymmenennen version kesäkuun 13. päivä WWDC 2016 -tapahtuman keynote-esityksessä. Päivitys tuli julkisesti saataville kaikkiin yhteensopiviin iOS-laitteisiin (iPhone 5, iPad 3, iPad mini 2 ja iPod touch 6g sekä uudemmat) syyskuun 13. päivä. Käymme tässä artikkelissa läpi iOS 10:n mukanaan tuomia uudistuksia ja kommentoimme niihin liittyviä käytännössä havaittuja huomioita.

iOS 10 sisältää muutamia käyttäjiltä ainakin osittain piilossa olevia uudistuksia, jotka liittyvät keskeisesti käyttöjärjestelmän toimintaan ja uusiin ominaisuuksiin.

Toisin kuin Androidin viimeisimmissä suuremmissa versiopäivityksissä, iOS 10:ssä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia käyttöjärjestelmän ydinominaisuuksien suhteen. Sen sijaan Apple on avannut sovelluskehittäjien käyttöön muutamia sovellusrajapintoja ja lisännyt pieniä yksityiskohtia sinne tänne.

ios-10-0-1

Merkittävimmät käyttäjille välillisesti näkyvät pinnan alla tapahtuneet uudistukset ovat kolmen keskeisen sovelluksen/ominaisuuden sovellusrajapintojen (API) avaaminen sovelluskehittäjien käyttöön. Nämä kolme ovat Siri, Kartat sekä iMessage. Käytännössä sovellusrajapintojen avaaminen tarkoittaa, että sovelluskehittäjät pääsevät hyödyntämään tai laajentamaan kyseisten sovellusten toimintaa omilla sovelluksillaan.

Sirin tapauksessa puhutaan SiriKitistä, joka mahdollistaa kolmansien osapuolten sovellusten tekemisen yhteensopivaksi Sirin kanssa. Toisin sanoen käyttäjä voi esimerkiksi pyytää Siriä lähettämään viestin kolmannen osapuolen sovelluksella (kuten Whatsappilla), tilaamaan kyydin (vaikkapa Uberilla) tai aloittamaan treenin (vaikkapa Sports Trackerilla). Sovelluskehittäjän on luonnollisesti integroitava ominaisuus sovellukseensa, ennen kuin se on käyttäjien hyödynnettävissä.

iMessage, FaceTime and HomeKit -sovelluksissa Apple on ottanut käyttöön yhteysvälin kattavan salauksen, joka tekee liikkuvasta datasta lukukelvotonta sekä Applelle että muille ulkopuolisille tahoille.

Tietoturvan parantamiseksi Apple alkoi käyttää iOS 10:ssä myös uutta Differential Privacy -teknologiaa, jonka avulla se pystyy seuraamaan suurien käyttäjämassojen käyttötapoja ilman, että yksittäisten käyttäjien yksityisyyttä joudutaan vaarantamaan. Perimmiltään kyse on kuitenkin käyttäjän tietojen keruusta.

ios-10-liquid

Muita käyttöliittymään lisättyjä pienempiä ominaisuuksia ovat mm. RAW-kuvauksen mahdollisuus kolmansien osapuolien kamerasovelluksissa (vaatii puhelimelta vähintään 12 megapikselin kameran) sekä nesteen tunnistus iPhone 7 -puhelimien Lightning-liitännässä.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset
  3. Sovelluksiin tehdyt uudistukset
  4. Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat