UUSIMMAT

Sovelluksiin tehdyt uudistukset

06.10.2016 10:12 | Juha Kokkonen

Sovelluksiin tehdyt uudistukset

iOS 10:n kattavin sovellusuudistus on tehty Viestit-sovellukseen (iMessage), joka on saanut osakseen runsaan määrän uusia toimintoja. Lähes kaikki uudistukset liittyvät viestikeskustelun elävöittämiseen ja koristelemiseen. Tarjolla on viestikuplien ulkoasun muokkausmahdollisuus, käsinkirjoitettujen tekstinpätkien lähetysmahdollisuus, koko ruudun animaatioita, näkymättömiä viestejä jotka aktivoituvat viestikuplaa painamalla, viestien tykkäykset pikavastausikoneilla, sydämensyke-, suukko- ja tulipalloefektit sekä iMessage-sovelluskaupasta ladattavat tarrapaketit sekä iMessage-sovellukset. iMessage-sovellukset sekä tarrapaketit hyödyntävät uutta sovelluskehittäjille avattua rajapintaa.

Käyttäjä voi ladata sovelluksia ja tarrapaketteja sovelluskaupasta. Tarroja voi lisäillä vapaasti viestikeskustelun päälle ja sovellukset taasen mahdollistavat erilaisia toimintoja ilman, että viestisovelluksesta tarvitsee poistua. Sovellukset voivat tarjota esimerkiksi mahdollisuuden muokata kuvia, lisätä sisältöä muualta tai pelata peliä viestinäkymässä yhdessä viestikaverin kanssa. Sovellukset ja tarrat löytyvät näppärästi omasta valikostaan, joka avautuu viestikentän vasemmalla puolella sijaitsevasta näppäimestä.

Efektien näyttäminen vastapuolen päässä vaatii luonnollisesti myös iOS 10 -käyttöjärjestelmällä varustetun laitteen käyttämisen.

Viestisovellus on saanut niskaansa ison määrän bling-blingiä, joka ei kuitenkaan lämmitä montaakaan peruskäyttäjää jokapäiväisessä viestinnässä.  Efekteihin kyllästyy nopeasti. iOS-laitteiden nuorempi käyttäjäkunta arvostanee uusia ominaisuuksia enemmän.

Karttasovelluksen käyttöliittymää on uudistettu ja se tukee yhteensopivaksi tehtyjen kolmansien osapuolien sovellusten toimintoja, kuten Uber-kyydin tilaamista tai ravintolapöydän varaamista suoraan karttasovelluksesta käsin. Karttanäkymä on nyt ”avoimempi” ja ylä- sekä alapalkki on poistunut näkyvistä. Haku ja asetusvalikko ovat nyt alareunasta ilmestyvässä korttinäkymässä. Kartat osaa nyt myös ennakoida ja ehdottaa hakukohteita käyttäjän muiden toimien pohjalta.

Lisäksi navigointia on helpotettu, sillä karttaa voi nyt vihdoin siirtää ja zoomata tarvittaessa pois navigointikursorin kohdalta ilman, että sovellus keskittää näkymän automaattisesti takaisin. Navigoinnin aikana käyttäjä voi etsiä mielenkiintoisia kohteita reitin varrelta näkymän alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä avautuvan valikon kautta.

Kotinäkymään ilmestynyt täysin uusi Koti-sovellus liittyy HomeKit-älylaitteiden ohjaamiseen. Se kokoaa siis kaikkien HomeKit-yhteensopivien kodin älylaitteiden ohjauksen samaan sovellukseen, kun aiemmin jokaista laitetta varten oli asennettava valmistajan oma ohjaussovellus. Koti-sovelluksella voi siis ohjata esimerkiksi kodin valaistusta, turvakameroita, termostaatteja ja lukkoja, jos ne ovat toteutettu HomeKit-yhteensopivilla laitteilla.

Sovellukseen voi määrittää eri käyttäjiä, kohteita ja niiden sisällä sijaitsevia huoneita ja muita tiloja. Eri laitteiden ohjaustoimintoja voi niputtaa yhden painalluksen taakse, esimerkiksi töihin lähtiessä, kotiin tullessa ja nukkumaan mennessä. Automatisoituja toimintoja voi ohjelmoida tapahtumaan myös esimerkiksi käyttäjän sijainnin, ajan tai sensorien avulla.

Apple on uudistanut musiikkisovelluksen käyttöliittymää ja kertoo tehneensä siitä aiempaa yksinkertaisemman, selkeämmän ja intuitiivisemman. Uutta on myös kappalelyriikoiden näyttämismahdollisuus sovelluksessa. Käyttöliittymä on muuttunut vaaleammaksi ja selkeämmäksi.

Kuvagalleria on saanut pari uutta ominaisuutta, jotka helpottavat kuvien etsimistä ja niiden katselua. Sovellus osaa nyt hyödyntää koneoppimista ja sen haku osaa etsiä kuvista sisältöä hakusanojen perusteella. Esimerkiksi ”auto”-hakusanalla galleria osaa näyttää kaikki auton sisältävät otokset.

Toinen merkittävä uusi Kuvat-sovelluksen ominaisuus on ”Muistot”, joka on sijoitettu alkapalkin keskimmäiseen kuvakkeeseen. Kyseinen ominaisuus koostaa automaattisesti otetuista kuvista videokoosteita, joita käyttäjä voi halutessaan muokata.

Lisäksi Kuvat-sovellus mahdollistaa nyt live-kuvien muokkaamisen niiden pysyessä edelleen liikkuvina.

Hakutoiminto on hauska ja paikoin myös erittäin hyödyllinen uudistus, etenkin jos kuvagalleria koostuu tuhansista kuvista. Käytännössä haku toimi kohtalaisen luotettavasti, mutta se ei se tunnistanut kaikkia yleisiäkään hakusanoja (kuten metsä, talo, mies) ja ajoittain hakutulosten seassa oli muutamia virheellisiä tunnistuksia.

ios-10-39

Puhelusovelluksen osalta suurin uudistus liittyy kolmansien osapuolien puhelusovelluksiin. CallKitiksi nimetty VoIP API -sovellusrajapinta mahdollistaa kolmansien osapuolien puhelupalveluiden integroimisen iOS:n puhelusovellukseen. Toisin sanoen vaikka puhelut tulevat eri palveluiden kautta, niihin vastataan samalla tavalla puhelinsovelluksen kautta. Lisäksi VoIP-puhelusovellusten painikkeet näkyvät myös yhteystiedoissa ja soitetut puhelut listautuvat viimeisimpien puheluiden näkymään.

Caller ID -ominaisuuden laajennus mahdollistaa mainospuheluiden blokkaamisen ja uusi puhepostin käännöstoiminto kääntää äänen tekstiksi, mutta toistaiseksi vain englannin kielestä.

Kello-sovellukseen on lisätty uusi Unikello-ominaisuus, jonka tarkoituksena on totuttaa käyttäjä johdonmukaiseen nukkumisrytmiin. Ensimmäisellä käyttökerralla Unikello kysyy käyttäjältä minä viikonpäivinä ominaisuuden halutaan toimivan, kuinka pitkään käyttäjä haluaa nukkua ja kuinka paljon aiemmin sovellus muistuttaa nukkumaanmenoajasta. Unikello on melko kömpelö, sillä nukkumisaikaa ei pääse säätämään päiväkohtaisesti.

Muita uusia pikkuominaisuuksia ovat Safari-selaimen jaettu näkymä iPadille, Apple Pay -selainmaksut, kotinäppäintä kolmesti painamalla avautuva suurennuslasitoiminto (kytkettävä erikseen päälle asetuksista) sekä Terveys-sovelluksen SOS-hätätiedot.

iOS 10.1 -päivitys

ios-10-portraitmode

Parin pienemmän korjauspäivityksen jälkeen Apple julkisti iOS 10.1 -päivityksen lokakuun lopulla. Versionumeron kymmenyksen kasvusta huolimatta päivityksen näkyvien uudistusten määrä oli kuitenkin varsi suppea. 10.1 toi mukanaan kasan merkittäviksi kuvailtuja bugikorjauksia sekä viestisovelluksen koko näytön efektien uudelleentoistomahdollisuuden.

Lisäksi ainoastaan iPhone 7 Plus -puhelimelle saataville tulleena uudistuksena iOS 10.1 tarjosi uuden Portrait mode -kuvaustilan, joka on toistaiseksi beetavaiheessa. Se hyödyntää puhelimen kaksoiskameraratkaisua sekä koneoppimista syvyysefektin luomiseksi ja taustan sumentamiseksi.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset
  3. Sovelluksiin tehdyt uudistukset
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat