UUSIMMAT

Telia keulii 5G-verkoissa – Itsenäinen 5G -verkko käyttöön Pohjoismaissa

10.11.2021 10:43 | Muropaketin toimitus

Telia tiedotti ottaneensa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G -ydinverkon Pohjoismaissa.

5G-verkoissa hyödynnetään tällä hetkellä myös 4G-verkkoja, eli ne toimivat NSA (Non-standalone) -tilassa. Käytännössä siis 5G-tukiasemia ohjataan nykyisen 4G-verkon kautta. Seuraava kehitysaskel on siirtyminen standalone- (SA) eli itsenäiseen 5G-tiedonsiirtoyhteyteen. Tästä on etua erityisesti viiveissä, joiden pitäisi pienentyä huomattavasti. Myös siirtonopeuksia voidaan kasvattaa ja verkkoa voidaan viipaloida eri käyttäjille.

Telia tiedottikin nyt ottavansa virtuaalisen, ohjelmistopohjaisen ja hajautetun standalone-ydinverkon käyttöön vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa itsenäinen 5G-verkko on otettu käyttöön valikoiduille käyttäjille kymmenissä paikoissa eri puolella Suomea.

Telia kertookin voivansa Itsenäisessä 5G-verkossa tarjota kotilaajakaistan käyttäjälle yhteyden taatulla nopeudella. Tätä auttaa se, että itsenäisen 5G -ydinverkon ansiosta verkkoa voidaan viipaloida, eli verkossa voidaan huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron määrän vaatimuksia.

Täsmennys 11.11.2021 klo 9.53: Telian tiedotti 10.11.2021 olevansa ensimmäinen tuotannolliseen käyttöön itsenäisen 5G-verkon ottanut operaattori Pohjoismaissa. Elisa kuitenkin otti toimitukseen yhteyttä, ja kertoi ottaneensa käyttöön vastaavan verkon jo heinäkuussa 2021. Uutisesta on poistettu tämän johdosta maininnat ensimmäisestä operaattorista.

Muropaketin uusimmat