Uusimmat

Käyttö

17.10.2019 20:00 Samuli Herttua

Käyttö

Ehkä pienoisena pettymyksenä voidaan pitää sitä, ettei Apple iPhone 11 Pro Maxin design ole muuttunut radikaalisti edellisestä mallista. Apple jatkaa tutulla ulkoasulla jo kolmatta vuotta putkeen. Design on kuitenkin edelleen kohtuullisen moderni, ja erityisesti tunnistettava, joten uudistukselle ei ole koettu tarvetta.

Edellismallin lasinen takakuori on nyt vaihtunut mattatyyliseen pinnoitukseen. Kun puhelimen ottaa käteen, hieman yllättyy. Puhelin tuntuu huomattavasti liukkaammalta kuin edellismalli.

Painoa edellismallin verrattuna on kertynyt lisää 18 grammaa. Puhelin painaakin nyt jo 226 grammaa. Lisääntyneen painon tuntee myös puhelinta pitkään kannattaessa pikkusormen varassa.

Muuten puhelimet mitat ovat muuttuneet sen verran vähän, että eroja ei helposti huomaa. Applen omenalogo on siirtynyt hieman alemmas, aika tasan tarkalleen keskelle takakuorta. Silmiinpistävin muutos on tapahtunut kameroiden osalta, jotka vievät puhelimen yläkulmasta suuremman pinta-alan kuin aikaisemmin.

Puhelimen lukituksen avaamiseen käytettävää Face ID -kasvojentunnistusta on parannettu. Apple itse lupaa uuden Face ID:n olevan noin 30 prosenttia nopeampi.

Tarkkaa parannuksen nopeutta käytännössä on vaikea arvioida. Jo edellismallin Face ID toimi omassa käytössä lähes aina tarpeeksi nopeasti, ettei uuteen nopeuteen tule kiinnitettyä enää huomiota.

Isoimman eron huomaa kuitenkin kuvauskulmassa, missä Face ID vielä toimii. Jos edellisvuoden mallin lukituksen halusi avata puhelimen ollessa pöydällä, vaati se naaman kurkottelua puhelimen eteen. Uusi 11 Pro Max vaatii ajoittain edelleen pientä kurkottelua, mutta huomattavasti vähemmän.

Apple on luopunut uusissa malleissaan 3D Touch -paineentunnistuksesta näytössä, joka tunnisti kosketusvoimakkuuden eri tasoja. Ominaisuus on nyt korvattu Haptic Touchilla, joka käytännössä tarkoittaa paluuta vain ”yhden tason” painallukseen.

3D Touchia jäi kaipaamaan eniten kirjoittaessa, jolloin näppäimistön kohdalta painettaessa se muuttui isoksi hiirialustaksi. Tällä tavalla esimerkiksi kirjoitusvirheen korjaaminen sanan keskeltä onnistui huomattavasti helpommin. Ominaisuus on edelleen säilytetty, mutta se on rajattu vain välilyönnin kohdalle. Vielä monen viikon jälkeenkin tämä uudistus ei ole tallentunut lihasmuistiin.

Puhelimen OLED-näytön koko on pysynyt edelleen 6,5 tuumassa ja tarkkuus 2 688 x 1 242 pikselissä. Applen markkinointitiimi on kuitenkin päässyt hieman revittelemään, ja yritys kutsuukin heidän uutta näyttöään Super Retina XDR -näytöksi.

Apple lupaa näytölle nyt 800 nitin kirkkautta auringonvalossa ja jopa 1200 nitin kirkkautta HDR-kuvia tai HDR10-elokuvia katsellessa. Näytön pitäisi olla myös 15 prosenttia energiatehokkaampi.

Puhelinta käytettiin myös Espanjan auringonpaisteessa, jossa maksimikirkkauden noususta oli hyötyä. Jopa auringon porottaessa kirkkaasti näytöstä sai vielä selvää.

Suuresta näytöstä on kiva katsella esimerkiksi videoita, mutta pienikätiselle on suositeltava pienempää 11 Pro -mallia, sillä puhelimen käyttö yhdellä kädellä on erittäin hankalaa sen massiivisen koon takia.

Apple iPhone 11 Pro -mallit tulevat vakiona iOS 13 -käyttöjärjestelmällä, joka ilmestyessään tuntui keskeneräiseltä, ja sisälsi runsaasti bugeja. Nyt puhelin on lähes kuukauden aikana päivittynyt versioon 13.1.2, joka on huomattavasti vakaampi. Suurin näkyvin muutos iOS 13 -päivityksessä on uusi tumma tila, joka ei sokaise silmiä käytettäessä puhelinta hämärässä. Myös Apple Carplay saa pienen ulkoasupäivityksen.

Applen uutuuspuhelimien sisältä löytyy nyt uusi U1-piiri, jonka tarkoituksena on soveltaa uutta langatonta teknologiaa laitteiden paikannuksen ja sijainnin tukena. Piiriä ei kuitenkaan vielä hyödynnetä täysin, vaan tarkoitus on tuoda myöhemmin sirua hyödyntäviä ominaisuuksia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto