Uusimmat

Kamera

17.10.2019 20:00 Samuli Herttua

Kamera

Applen iPhonet ovat olleet erityisesti sosiaalisen median ammattilaisten työkaluja jo vuosia niiden kameroiden ansiosta. Vuoden sisään useimmat Android-puhelinten valmistajat ovat kuitenkin lyönyt isompaa vaihdetta silmään tarjoamalla edistyksellisempää kameratekniikkaa kuin mitä Apple on tarjonnut.

Erityisesti ultralaajakulmakamera on jo vakiinnuttanut asemansa huippupuhelimen takaosasta. Nyt myös Apple haluaa tarjota laajempaa kuvakulmaa, sillä puhelimen taakse on ilmestynyt odotettu kolmas kamera eli ultralaajakulmakamera.

Kaikki kolme kameraa kattavat nyt eri polttovälit ultralaajakulmasta telekuvaukseen. Yhteistä kolmelle kameralle on niiden tarkkuus, joka on 12 megapikseliä. Edellismallista tutut laajakulma- sekä kaksinkertaiseen polttoväliin kykenevä telekamera ovat pysyneet lähes ennallaan. Ainoastaan telekameran linssin aukko on kasvanut f2,0-arvoon. Ultralaajakulman aukon koko on f2,4. Laajakulma- ja telekamerassa on tuttuun tapaan optiset kuvanvakaajat, mutta ultralaajakulmasta se puuttuu.

Etukameran tarkkuus on kasvanut seitsemästä megapikselistä 12 megapikseliin, ja samalla sen polttoväli on laajentunut. Vakioasetuksilla etukamera matkii edellismallien kapeampaa polttoväliä, mutta kamerasovellukseen ilmestyvää näppäintä painamalla tai kääntämällä puhelimen vaakatasoon saa käytettäväksi laajemman kuvan.

Kamerasovellus on kokenut pieniä muutoksia. Kamerasovellus osaa nyt näyttää muita kameroita hyväksikäyttäen, mitä otettavan kuvan ulkopuolelle jää. Polttovälin valinta tapahtuu kolmesta valintanäppäimestä etsimen alakulmassa. Polttovälin valinta näiden kolmen kameran välistä tapahtuu liu’uttamalla sormea oikealle tai vasemmalle.

Videoiden tallentaminen on tehty helpommaksi Quick Take -ominaisuuden avulla. Kun valokuvatessa pitää kuvausnäppäintä pohjassa, videon nauhoitus alkaa automaattisesti.

Muotokuvatilassakin on valinnanvaraa, sillä nykyään on mahdollista valita, käytetäänkö laajakulmakameraa vai telekameraa. Uusi iOS 13 -käyttöjärjestelmäversio tuo myös uuden ”Yläsävyvalo Mono” -muotokuvatilan.

Hampaidenkiristystä aiheuttaa edelleen kamera-asetukset, jotka eivät löydy itse kamerasovelluksesta vaan puhelimen asetuksien syövereistä. Tämän lisäksi manuaalisäätöjä ei löydy vakiosovelluksesta.

Ajoittain myös kamerasovelluksen käynnistäminen voi kestää tovin kauemmin kuin aikaisemmin. Ajallisesti kyseessä on sekunnista tai pahimmassa tilanteessa jopa parista, jonka aikana nopeasti ohi menevä tapahtuma voi jäädä tallentamatta.

Kuvanlaadultaan kaikki kamerat tuottavat tasaisen varmaa iPhone-laatua, mikä tarkoittaa mahdollisimman totuuden mukaisia värejä. Parasta kaikissa kolmessa kamerassa on niiden keskinäinen kalibrointi. Android-puhelimissa kaikkien kameroiden sävyt voivat välillä olla sen verran erilaiset, että on vaikea uskoa, että ne on kuvattu samalla puhelimella. Uuden iPhone 11 Pro Maxin kuvat ovat tunnistettavissa selkeästi. Edellismallin Smart HDR -tekniikka saattoi ajoittain tehdä esimerkiksi taivaan sävyistä jopa liian värikkäitä. Nyt ominaisuutta on selvästi viilattu järkevämpään suuntaan.

Siinä missä Android-puhelimet ovat näyttäneet kamerakehityksen suunnan, ovat iPhonet olleet tunnettuja niiden hyvistä videokuvausominaisuuksistaan. Tänä vuonna kehitys näkyy erityisesti vakautuksessa, jota on kehitetty entisestään. Erityisesti Full HD -laadulla kuvatessa kuvanvakautus toimii erinomaisesti jopa täysin käsivaralta kuvatessa. Täysin gimbaalivakaasta kuvasta ei voi puhua, mutta lähellä ollaan. Ultralaajakulmalla kuvatessa voidaan havaita hieman enemmän tärinää, sillä se on ainoa kamera jossa ei ole optista kuvanvakaajaa. Videokuvan laatuun pätee samat kehut kuin valokuvienkin, erityisesti linssien välillä vaihdettaessa värit pysyvät hyvinkin samoina.

Videota voi kuvata edellismallin tapaan 4K:n tarkkuudella ja 60 kuvaa sekunnissa. Uutuutena videokuvauksessa on myös äänizoomaus, joka synkronoi äänen kuvan rajaukseen.

Etukameran videokuvaus onnistuu nykyään 4K-tarkkuudella. Täysin uutena ominaisuutena esiteltiin hidastusvideot etukameralla, joita kamera tallentaa 120 kuvaa sekunnissa. Apple kutsuu näitä videoita ”slofieksi”. Onkin mielenkiintoista nähdä, ottaako slofie-videot tulevaisuudessa sosiaalisessa mediassa tuulta alleen.

Pienoinen Akilleen kantapää iPhonen kamerapuolella on ollut sen hämäräkuvausmahdollisuus. Android-valmistajat ovat olleet tässäkin pienoisessa edelläkävijän roolissa, sillä Huawein esiteltyä omaa yökuvausta P20 Pro -mallissaan, on lähes jokainen kilpailija esitellyt oman versionsa aiheesta. Applen käyttäjät ovat jääneet nuolemaan näppejään pimeään.

Nyt kuitenkin Apple on esitellyt oman toteutuksen aiheesta. Yökuvaustila ei kuitenkaan vaadi erillistä tilanvaihtoa, vaan se menee automaattisesti päälle, kun puhelin kokee sille olevan tarvetta. Samalla se laskee myös tarvittavan valotuksen keston, joka vaihtelee tilanteesta riippuen. Valotuksen kestoa on mahdollista säätää manuaalisesti, mutta säätömahdollisuudet ovat Applen uskolliseen tyyliin rajatut. Puhelin tunnistaa, milloin se on asetettu vakaasti jalustalle tai esimerkiksi pöydälle. Silloin jopa 30 sekunnin valotusajat ovat mahdollisia. Valitettavasti yökuvaustila ei ole mahdollinen kuvatessa ultralaajakulmakameralla.

Yökuvaustilalla otetut kuvat vakuuttavat ja ovat lähes poikkeuksetta onnistuneita. Kuvien värit ja valotus osuvat kohdilleen. Kuvista löytyy myös terävyyttä kamerasta riippumatta.

Kuvaaminen pimeässä onnistuu myös ilman yökuvaustilaa, mutta kuvat ovat huomattavasti tummempia, eivätkä väreiltään yhtä hyviä. Sama näkyy pimeällä otetuissa ultralaajakulmakuvissa, jotka ovat kohinaltaan aivan omassa luokassaan. Ultralaajakulmakameran käyttöä kannattaakin vältellä hiemankin heikomman valon vallitessa.

Julkistustilaisuudessa esiteltiin lisäksi uusi Deep Fusion -teknologia, joka käyttää tekoälylaskentaa kameroiden kuvanlaadun parantamiseen. Teknologia tulee kuitenkin vasta saataville seuraavassa iOS-päivityksessä, joka on parhaillaan betatestattavana.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto