Suorituskyky ja akkukesto

17.10.2019 20:00 Samuli Herttua

Suorituskyky ja akkukesto

Applen erityisosaamista ovat olleet iPhone-puhelimien omat suorittimet. Tänä vuonna puhelimen suorituskyvystä vastaa Applen omaa käsialaa oleva A13 Bionic, joka sisältää jopa 8,5 miljardia transistoria. Se koostuu edellisvuoden suorittimen tapaan kahdesta tehoytimestä sekä neljästä virtapihimmästä ytimestä. Kaikkien ytimien luvataan olevan jopa 20 prosenttia nopeampia ja jopa 30-40 prosenttia energiatehokkaampia. Näytönohjaimen luvataan myös olevan jopa 20 prosenttia tehokkaampi ja käyttävän jopa 40 prosenttia vähemmän energiaa.

Mittauksissa A13 Bionic näyttää muille valmistajille kaapin paikan, sillä uusi suoritin lähes pyyhkii lattiaa kilpailijoillaan.

Geekbench 5 -testissä uusi iPhone 11 Pro Max tarjoaa edellismalliin verrattuna noin 20 prosentin kasvua suorituskyvyssä. Samsung Note10+:n verrattuna iPhone tarjoaa lähes kaksinkertaisen suorituskyvyn.

Antutu-testin perusteella erot eivät ole niin järkyttävät, mutta silti suuret. Edellismalli XS Max on edelleen kilpailukykyinen nykypäivien Androidien rinnalla sijoittuen niiden väliin. IPhone 11 Pro Maxin kaula muihin on merkittävä.

GFXBench osoittaa myös uuden A13 Bionicin olevan graafiselta suorituskyvyltään Android-puhelimia huomattavasti edellä. Jopa edellisvuoden XS Max tarjoaa enemmän ruudunpäivityksiä kuin uusimman sukupolven OnePlus 7T Pro tai Samsungin Galaxy Note 10+.

Yksi suurimmista käytössä näkyvistä uutuuksista uusissa iPhoneissa on akun kapasiteetin kasvaminen. Omien kokemuksien mukaan edellismallissa XS Maxissa akunkesto oli kiitettävällä tasolla, mutta ei se kuitenkaan kerännyt mitään todellisia hurraa-huutoja. Puhelimen kanssa selvisi suurimman osan päivistä aamusta iltaan. Kuitenkin ajoittain selviytyminen oli pienen tuskailun takana.

Uuden 11 Pro Max -version akun kapasiteettia on nostettu noin kolmesta ampeeritunnista lähemmäs neljää, ja ero on huomattava. Apple itse lupaa jopa liki viisi tuntia parempaa akunkestoa, joka tuntuu pitävän jopa yllättävän hyvin paikkaansa.

Siinä missä edellismalli alkoi varoittelemaan loppuillasta akun varaustason lähentelevän 20 prosenttia, porskuttaa 11 Pro Max vielä lähempänä 50 prosenttia. Tähän käyttöön kuului aimo annos sosiaalisen median käyttöä, sähköpostien lähettelyä sekä mahdollisesti jopa videoiden katselua. Puhelimeen oli kytkettynä myös Apple Watch, joka mahdollisesti vaikutti akkusähkön kulutukseen. Laiskimpina päivinä, jolloin puhelimen käyttö oli vähäisempää, se oli kytkettynä lähes koko ajan WiFi-verkkoon. Loppuillasta puhelimen akun varaustaso on voinut lähennellä jopa 70 prosenttia.

Apple iPhonen käyttäjät ovat pitkään joutuneet tuskailemaan akun latausnopeuksien kanssa. Vaikka viimeisimmät mallit ovatkin tukeneet pikalatausta, on myyntipaketissa tullut vain pienitehoinen 5 watin laturi. Sen kanssa lataus on kestänyt ajan, joka on tuntunut ikuisuudelta.

Uusissa Pro-malleissa tulee nyt vakiona myyntipaketissa 18 watin laturi. Vaikka latausnopeuksissa ei päästäkään lähelle nopeimpia Android-puhelimia, on uudistus huomattava. Tyhjästä täyteen ladattaessa virtaa saadaan noin 44 prosenttia puolessa tunnissa, tunnissa virtaa saadaan noin 80 prosenttia ja täyteen puhelin latautuu alle kahdessa tunnissa.

Latauskaapeli on samalla vaihtunut USB-C-Lightning -liitännöillä varustetuiksi. Jos kuitenkin nurkissa pyörii vanhoja USB-A-Lightning -kaapeleita, niitä ei kuitenkaan kannata heittää romukoppaan. Esimerkiksi useista autoissa on vielä vanhantyyppiset USB-A-liitännät, joiden kautta käytetään Apple Carplaytä. Puhelimen käyttö eräällä Lontoon matkalla meinasi hankaloitua UK-adapterin unohtuessa kotiin. Hotellihuoneen seinässä sijaitsi kyllä monta USB-A-porttia, josta virtaa olisi helposti saanut, mutta ei yhtään uudempaa USB-C-liitäntää.

Puhelin tukee edelleen Qi-standardin langatonta latausta, jonka teho on rajoitettu 7,5 wattiin. Ennen julkaisua huhuissa pyöri mahdollisuus käänteisestä langattomasta lataamisesta, joka on esiintynyt jo muun muassa Huawein ja Samsungin lippulaivamalleissa. Ominaisuus tuntuisi sinänsä loogiselta, sillä Apple toi keväällä markkinoille uuden version langattomista nappikuulokkeistaan AirPodseista, joiden kotelo latautuu langattomasti. Käänteistä langatonta latausta ei kuitenkaan syystä tai toisesta uusista iPhoneista löydy.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto