Uusimmat

Kamera

26.01.2020 10:00 Samuli Herttua, näyttömittaukset Aleksi Herttua

Kamera

Applen iPhone-puhelimien vahvuus on ollut niiden kamerat, eikä iPhone 11 ole tässä tapauksessa poikkeus. Kuitenkin edellisestä iPhone XR -mallista poiketen iPhone 11 on saanut yhden kameran lisää, sillä laajakulman kaverina on nyt myös Pro -mallista tuttu ultralaajakulma.

Molemmat kamerat ovat identtiset Apple iPhone 11 Pro -mallin kanssa, joten niiden tarkkuus on tuttuun tapaan 12 megapikseliä. Laajakulmakamera on varustettu optisella kuvanvakaajalla, ja sen aukon koko on f1,8. Ultralaajakulman aukon koko on f2,4, mutta siinä ei ole optista kuvanvakaajaa.

Myös etukameran tarkkuus on kasvanut seitsemästä megapikselistä 12 megapikseliin, ja samalla sen polttoväli on laajentunut 32 millimetristä 23 millimetriin. Vakioasetuksilla etukamera matkii edellismallien kapeampaa polttoväliä, mutta kamerasovellukseen ilmestyvää näppäintä painamalla tai kääntämällä puhelimen vaakatasoon saa käytettäväksi laajemman kuvan.

Kamerasovellus on kokenut pieniä muutoksia toisen kameran ansiosta. Kamerasovellus osaa nyt näyttää ultralaajakulmakameraa hyväksikäyttäen, mitä otettavan kuvan ulkopuolelle jää. Polttovälin valinta tapahtuu valintanäppäimestä etsimen alakulmassa, tai liu’uttamalla sormea valintanäppäimen kohdalla oikealle tai vasemmalle.

Videoiden tallentaminen on tehty helpommaksi Quick Take -ominaisuuden avulla. Kun valokuvatessa pitää kuvausnäppäintä pohjassa, videon nauhoitus alkaa automaattisesti.

Muotokuvatilassa kuva on mahdollista tallentaa vain laajakulmakameralla. iOS 13 -käyttöjärjestelmäversio toi tullessaan uuden ”Yläsävyvalo Mono” -muotokuvatilan.

Manuaalitilaa ei edelleenkään löydy vakiona kamerasovelluksesta. iOS 13.2 -käyttöjärjestelmäpäivitys toi kuitenkin hieman helpotusta videokuvaukseen, sillä videokuvausasetukset tuotiin kamerasovellukseen iPhone 11 -malleihin, eikä niitä tarvitse lähteä etsimään puhelimen asetuksien syövereistä. Samalla myös ajoittainen hidastelu kamerasovelluksen käynnistyksessä on näppituntumalta saatu kuriin.

Mitä tulee kameroiden kuvanlaatuun, pätee samat kommentit kuin 11 Pro -puhelimessa niin valokuvien että videokuvan osalta, poislukien kuitenkin telekameran kommentit, sillä sitä ei normaalista iPhone 11:stä löydy. iPhone 11:n kaksi kameraa tuottavat tasaisen varmaa iPhone-laatua, mikä tarkoittaa mahdollisimman totuuden mukaisia värejä. Tarkemmat kommentit 11 Pro’n kameroista voit käydä lukemassa täältä.

Yökuvaustilalla otetut kuvat vakuuttavat ja ovat lähes poikkeuksetta onnistuneita. Kuvien värit ja valotus osuvat kohdilleen. Kuvista löytyy myös terävyyttä kamerasta riippumatta, kuitenkin hieman heikommin ultralaajakulmalla. Kuvaaminen pimeässä onnistuu myös ilman yökuvaustilaa, mutta kuvat ovat huomattavasti tummempia, eivätkä väreiltään yhtä hyviä.

Sama näkyy pimeällä otetuissa ultralaajakulmakuvissa, jotka ovat kohinaltaan aivan omassa luokassaan. Yökuvaustilaa ei ole mahdollista käyttää ultralaajakulmakameraa käytettäessä. Ultralaajakulmakameran käyttöä kannattaakin vältellä hiemankin heikomman valon vallitessa.

Etukameran videokuvaus onnistuu nykyään 4K-tarkkuudella ja jopa 60 kuvaa sekunnissa. Täysin uutena ominaisuutena esiteltiin myös hidastusvideot etukameralla, joita Apple kutsuu itse ”slofieksi”. Omien kokemuksien mukaan tämä ominaisuus on ehkä jäänyt hieman varjoon, sillä omissa sosiaalisen median kanavissa ei ole hirveästi slofieta tullut vastaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto