Uusimmat

Käyttö

12.12.2020 10:00 Ilari Hauhia

Käyttö

iPhone 12 mini ja iPhone 12 vastaavat toisiaan teknisiltä ominaisuuksiltaan, mutta laitteiden fyysisissä mitoissa on eroa. iPhone 12 minissä on 5,4-tuumainen näyttö, ja sen fyysiset ulkomitat ovat 131,5 x 64,2 x 7,4 millimetriä. Painoa laitteella on vain 133 grammaa.

iPhone 12 -mallissa näytön koko on 6,1 tuumaa, ja ulkomitat ovat 146,7 x 71,5 x 7,4 millimetriä. iPhone 12 painaa 162 grammaa.

Muotoilun puolesta iPhone 12 -mallit ovat palanneet takaisin iPhone 5 -malleista sekä tuoreista iPad Pro -tableteista tuttuun ratkaisuun, jossa laitteen reunat ovat tasaiset.

Muotoilun hyvyys tai huonous on toki subjektiivista, mutta henkilökohtaisesti pidän ratkaisua onnistuneena. Mielestäni laitteet näyttävät hyviltä, ja tasaisista reunoista on helpompi ja mukavampi pitää kiinni kuin pyöristetyistä. Olen myös tasaisten näyttöjen ystävä, eivätkä Android-maailmassa yleisemmät, reunoja kohti kaartuvat näytöt ole omaan makuuni.

Käsituntuma on muutenkin hyvä ja molempien puhelimien ulkoinen olemus vaikuttaa laadukkaalta. Virtanäppäin on asetettu puhelimissa oikealle puolelle, kun taas äänenvoimakkuuden säätämiselle omistetut painikkeet sekä äänettömän tilan valitsin löytyvät vasemmasta reunasta. Puhelimien lasipinta ei tunnu erityisen liukkaalta, joskin sormenjälkiä se kerää puoleensa tehokkaasti.

iPhone 12 -perusmalli on nykystandardeilla ”tavallisen” kokoinen puhelin. iPhone 12 mini on puolestaan yksi ulkomitoiltaan pienimmistä, tai jopa pienin, tällä hetkellä myytävistä älypuhelimista. Varsinkin jos tarkastellaan pelkkää lippulaivaluokkaa, ei Android-maailmasta löydy yhtäkään puhelinta, joka olisi yhtä pieni kuin iPhone 12 mini.

Pienestä koostaan huolimatta iPhone 12 mini toimii arkikäytössä yllättävänkin normaalisti. Näytön reunat ovat esimerkiksi niin ikään varsin pienikokoiseen iPhone SE -malliin verrattuna hyvin minimaaliset. Siksi puhelin ei tunnu niin pieneltä kuin se on ja sen käyttö kahdella kädellä toimii mielestäni suunnilleen yhtä hyvin kuin iPhone 12 -perusmallinkin.

Parasta iPhone 12 minissä onkin sen käyttö yhdellä kädellä. Puhelin mahtuu omaan kohtuullisen isoon käteeni niin, että yllän pelkällä peukalollani helposti mihin tahansa kohtaan ruutua – ilman että puhelinta täytyy siirrellä tai pyöritellä kädessä. Lisäksi laite tuntuu hyvin kevyeltä. iPhone 12 on jo sen verran suurikokoisempi, että peukalo ei yllä aivan laitteen ylä- tai vasemmassa reunassa olevien painikkeiden koskettamiseen ilman toisen käden apua tai merkittävää kurkottelua.

Riippuu aivan omista käyttötarkoituksista ja mieltymyksistä, kumpi koko on itselle mieluisampi. Itse myönnän ihastuneeni iPhone 12 minin pieneen kokoon, sillä tykkään käyttää puhelinta mahdollisimman paljon yhdellä kädellä.

Toisaalta joku sellainen, joka esimerkiksi haluaa katsoa puhelimestaan paljon videoita tai muuta mediasisältöä, haluaa mahdollisesti isomman ruudun. Mikäli mahdollista, kannattaa molempia puhelimia käydä kokeilemassa liikkeessä ja tunnustella, kumpi vaihtoehto tuntuu itselle paremmalta.

Sormenjälkitunnistinta puhelimissa ei ole lainkaan, vaan Apple on korvannut sen Face ID -kasvojentunnistuksella.

Monista Android-puhelimista löytyvään etukameraan perustuvaan kasvojentunnistukseen verrattuna iPhoneista löytyvä Face ID on huomattavasti toimivampi ja turvallisempi ratkaisu. Face ID toimii vielä kohtuullisen hämärässäkin hyvin. Sormenjälkitunnistinta jäi kaipaamaan lähinnä niissä tilanteissa, kun ulkona joutui käyttämään maskia. Maskin takana olevia kasvoja Face ID ei tunnista, vaan silloin on turvauduttava PIN-koodiin tai salasanaan.

Face ID:n vaatimien sensoreiden sekä etukameran vuoksi massiivinen näyttölovi haukkaa edelleen suuren osan puhelimen yläreunasta. Riippuu käyttäjästä, kuinka häiritsevänä näyttölovea pitää.

Näyttöjen osalta Apple on tehnyt käyttäjien kannalta mukavan ratkaisun, sillä kaikissa iPhone 12 -malliston laitteissa käytetään nyt laadukkaita OLED-näyttöjä. iPhone 12 -mallin näytön tarkkuus on 1170 x 2532 pikseliä (460 ppi), kun taas iPhone 12 minissä näytön tarkkuus on 1080 x 2340 pikseliä (476 ppi). Näin ollen vaikka iPhone 12 -mallissa on pikseleiden perusteella tarkempi näyttö, on pienikokoisemman iPhone 12 -mallin pikselitiheys vielä hieman suurempi.

Käytännössä molempien mallien näytöt edustavat puhelinmaailman ylintä parhaimmistoa, joskin ne toimivat vain 60 hertsin virkistystaajuudella. Näyttöjen väritarkkuus ja kontrasti edustavat huippuluokkaa ja katselukulmat ovat laajat. Näyttöjen maksimikirkkaus häviää iPhone 12 Pro -malleille, mutta arkikäytössä Applen mukaan noin 600 nitin kirkkauteen yltävät näytöt tuntuivat aivan tarpeeksi kirkkailta.

iPhone 12 -mallien näytöissä käytetään nyt keraamista lasia, joka kestää Applen mukaan tavallista paremmin pudotusta. Tätä on hankala testata tosielämässä, mutta JerryRigEverythingin testissä näytöt vaikuttivat kestävän ainakin naarmuja tavallista paremmin. Ennen kuin suojakuoren jättää pois puhelimista kannattaa kuitenkin muistaa, ettei puhelimen takalasissa ole käytetty keraamista lasia. Se siis hajoaa aivan yhtä helposti kuin ennenkin.

iPhone 12- ja iPhone 12 mini -mallien pohjasta löytyy stereokaiuttimet. Niiden äänenlaatu sekä maksimiäänenvoimakkuus on keskimääräistä puhelimen kaiutinta parempi, mutta mistään hifi-elämyksestä ei voida vieläkään puhua. Kuulokeliitäntää Applen puhelimissa ei ole nähty pitkään aikaan, eikä myyntipakkaukseen kuulu enää 3,5 mm – Lightning -sovitinta.

Puhelimet tukevat Magsafe-magneettiliitäntää joka helpottaa puhelimen langatonta latausta. Vettä ja pölyä puhelimet kestävät IP68-luokituksen mukaisesti, eli hyvin.

Puhelimessa on kaksois-SIM-ominaisuus, joka on toteutettu yhdellä fyysisellä nano-SIM-korttipaikalla sekä sisäänrakennetulla eSIM-paikalla. Ainakaan vielä 5G-yhteyksiä ei kuitenkaan voi käyttää, jos käytössä on kaksi SIMiä. Apple saattaa kuitenkin korjata asian myöhemmällä ohjelmistopäivityksellä.

5G-yhteydet toimivat puhelimilla hyvin. Parhaimmillaan nopeustestissä yllettiin yli 600 megabitin latausnopeuksiin sekunnissa 5G-yhteyksien kautta. Puhelin osaa itse vaihdella 5G- ja 4G -verkkojen välillä siten, että käytössä on käyttäjän kannalta parempi vaihtoehto. 5G aktivoituu, jos verkkoyhteyttä on tarjolla ja käytössä oleva sovellus vaatii nopeampia latausnopeuksia, mutta muuten käytössä oleva 4G säästää virtaa.

Ohjelmiston puolella iOS 14 tuntuu hyvältä ja sulavalta. Kenties suurimpina eroina menneeseen puhelin tukee nyt widgettejä sekä kuva-kuvassa tilaa. Android-maailmassa ominaisuudet ovat olleet toki tarjolla jo pitkään. Ohjelmiston muokattavuus ei ole yhtä suurta kuin Androidissa, joten käyttöjärjestelmän miellyttävyyttä kannattaa kokeilla etukäteen vaikkapa myymälässä.

Suurempia bugeja käytössä ei tullut vastaan, mutta toisen puhelimen kohdalla Applen datan siirto vanhasta iPhonesta uudempaan ei onnistunut suoraan ja varmuuskopio täytyi palauttaa iCloudista.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat