Uusimmat

Olemus ja käyttö

15.12.2021 20:00 Samuli Herttua

Olemus ja käyttö

Apple ei ole lähtenyt iPhone 13 Pro Maxin kohdalla muokkaamaan radikaalisti puhelimen linjoja, vaan se muistuttaakin muotoilultaan lähes identtisesti edellisvuoden mallia. Tämä ei sinänsä ole suuri yllätys, sillä Apple uudistaa muotoiluaan noin 2-3 vuoden välein. Uutta iPhone 13-sarjaa voikin ajatella entisajan S-päivityksenä, joissa suurimmat muutokset ovat tapahtuneet puhelimen sisällä.

Puhelimen design on kuitenkin kestänyt aikaa. Jo viime vuonna paluun tehneet suorakulmaiset kyljet erottavat iPhonen edukseen muista älypuhelimista. iPhone 13 Pro Maxin kyljet ovat edelleen ruostumatonta terästä sekä takalasi on mattapintainen, toisin kuin perinteisissä iPhone 13 -malleissa. Tuloksena on todella laadukas ja vankka kokonaisuus.

Osa vankkuuden tunnosta johtuu myös puhelimen painosta, joka on kivunnut jo 240 grammaan. Puhelin alkaa tuntua raskaalta yhden käden käytössä todella nopeasti, varsinkin jos puhelinta kannattelee pikkusormen päällä.

Kyljillä sijaitsevat näppäimet sekä kytkimet ovat säilyneet omilla reunoillaan, sijaiten kuitenkin nyt aavistuksen alempana. Ero on kuitenkin niin pieni, ettei siihen kiinnitä huomiota.

Puhelimen takaosassa on kuitenkin tapahtunut yksi muutos, joka paljastaa kyseessä olevan uudempi malli. Vaikka kamerajärjestelmä onkin pysynyt lähes identtisen näköisenä, on sen koko kasvanut varsinkin verrattuna edelliseen Pro Max -malliin. Jo valmiiksi jättimäisessä puhelimessa suurempi kamerajärjestelmä ei kuitenkaan vallitse koko puhelimen takakuorta.

Suurempi muutos on kuitenkin tapahtunut etupuolella, sillä perinteinen näyttölovi on nyt Applen mukaan 20 prosenttia edellismallia pienempi. Vaikka muutos on selvästi huomattavissa, ei se kuitenkaan tee käyttökokemuksesta parempaa sillä lisätilaa ei käytetä millään tavalla hyödyksi. Ja kuten jo edellisissä malleissa, loven olemassaoloon tottuu nopeasti.

Myös edellismallista poiketen yläosan kaiutin on siirtynyt aavistuksen ylemmäs, lähemmäksi puhelimen ulkoreunaa. Näyttö ei edelleenkään ylety aivan reunoihin, vaan reunan ja näytön väliin jää pieni musta kaistale. Kaistale on kuitenkin sen verran pieni, ettei se tee säröä laatuvaikutelmaan.

Puhelimen kasvojentunnistukseen käytettävä FaceID toimii edelleen moitteetta. Ainoastaan harmia aiheuttaa puhelimen käyttö maski päässä, jolloin kasvojentunnistus ei toimi. Puhelimessa ei ole sormenjälkitunnistinta, vaikka sellainen huhuissa on pitkään pyörinytkin.

Näytön osalta suurin osa asioista on säilynyt ennallaan, vaikkakin yksi merkittävä ero Pro-malleissa on. Näytön koko on säilynyt 6,7-tuumassa, tarkkuus 2778 x 1284 -pikselissä sekä tekniikka OLED:issä.

Maksimikirkkautta Apple kuitenkin lupaa näytölle jopa 1000 kandelaa neliömetrille auringonvalossa, joka on noin 200 enemmän kuin edellisessä mallissa. Moitittavaa näytöstä on vaikea keksiä, sillä näytön kirkkaus ei ole jäänyt vaivaavaan missään tilanteessa. Puhelimessa on myös tuki Dolby Vision -HDR-formaatille.

Apple on kuitenkin saanut usein kritiikkiä siitä, ettei niissä ole ollut suuremmalla virkistystaajuudella varustettuja näyttöjä. Nämä ovat kuitenkin olleet Android-puhelimissa suosittuja jo monia vuosia, ja niitä nähdään jo entistä edullisimmissa malleissa. Nyt kuitenkin iPhone Pro -mallien käyttäjät pääsevät myös vihdoin nauttimaan suuremmista virkistystaajuuksista.

Apple käyttää itse suuremmasta virkistystaajuudesta markkinointinimitystä ProMotion. Sekä 13 Pro- että 13 Pro Max -mallien näytöt kykenevät säätelemään näytön päivitysnopeutta sisällön tai käytön mukaisesti. Näytön virkistystaajuus vaihtelee 10 ja 120 hertsin välillä.

Puhelinta nyt muutaman kuukauden käyttäneenä on todettava, että suurempi virkistystaajuus tekee huomattavan harppauksen käyttömukavuuteen.

Suurin osa puhelimeni käytöstä on juurikin erilaisten sovellusten selailua, jolloin juurikin suurempi virkistystaajuus tekee siitä sulavamman tuntuista. Joissain tilanteissa näytön päivitysnopeus on kuitenkin syystä tai toisesta jäänyt hetkeksi pienemmälle, ja eron huomaa selvästi.

Myös akun lähennellessä loppuaan näyttö säätää itse virkistystaajuutta pienemmälle. Paluu takaisin pienemmällä virkistystaajudella varustettuun puhelimeen olisi nyt kieltämättä vaikeaa.

Erityishuomion ansaitsee myös puhelimen kaiuttimet, joiden äänenlaatu yllättää todella positiivisesti. Mitään hifielämystä puhelimesta onkin aivan turha odottaa, mutta iPhonesta irtoaa kuitenkin tarpeeksi ääntä sekä samalla myös selkeyttä pidempäänkin kuuntelusessioon.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on tuttuun tapaan iOS, jonka uusin versio on tällä hetkellä 15.1.1. Uusimmassa versiossa esiteltiin muun muassa uudet keskittymistilat, uusi Safari -selain sekä Live-teksti -ominaisuus, joka mahdollistaa esimerkiksi puhelinnumeron kopioimisen kuvasta. iOS 15 ei ole kuitenkaan pelkästään iPhone 13 -mallien yksinoikeus, vaan päivitystuki yltää jopa iPhone 6s:n asti.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttö
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto